Dahlén: "Luleå har alla delar för att kunna gå hela vägen"

14 december 2021 15:00
Intervju

Över halva säsongen är spelad och det har blivit dags att sammanfatta hösten. Till vår hjälp har vi tagit SportExpressens Johanna Dahlén, som även syns i SVT:s Hockeykväll. Här berättar hon om vilka lag hon tror slutar topp-6 samt att hon står fast vid sitt SM-guldtips.


Det är uppehåll i SHL för Channel One Cup och över halva säsongen är spelad. I toppen hittar vi Rögle följt av Frölunda, Skellefteå och Luleå – och det är två av dessa lag som Johanna Dahlén håller som säsongens stora överraskningar, utöver Oskarshamn.

– Det finns massa lag som har gjort det jättebra. Det klassiska är att lyfta Oskarshamn i det här sammanhanget och de har imponerat jättemycket, men det är många andra som hyllar dem. Jag tycker att man borde nämna Skellefteå och Luleå, säger Dahlén och fortsätter:

– Inför säsongen var det mycket snack om hur Skellefteå skulle klara sig i utan de tunga tappen de fick i Pär Lindholm, Jesper Frödén, Andreas Wingerli och Jonatan Berggren, men de har gjort det bra. Luleå startade ganska knackigt, men har spelat en bra hockey och nu på senare tid har det verkligen börjat trilla in poäng. Luleå kommer att vara med där uppe i toppen. Jag har tippat Luleå etta och att de ska vinna SM-guld. Jag tycker de har alla delar för att kunna gå hela vägen, som de kanske har saknat tidigare, säger SportExpressens Johanna Dahlén, som även är med i SVT:s Hockeykväll.

Står du fast vid ditt tips att Luleå tar guld?

– Det känns som att jag kommer att göra det. Jag har aldrig rätt i sådant här ändå, men jag hade Rögle i fjol och det var jag nöjd med. Det var faktiskt nära. Och Rögle kan man också nämna. Det är ett lag som kommer att vara med när det drar ihop sig, säger hon.

Går vi lite längre ner i tabellen ser det ut att bli ett tajt race om att komma in på topp-6. I skrivande stund skiljer det fem poäng mellan nian Färjestad och femman Växjö.

– Topp-4 tror jag absolut kommer att se ut som det gör, men sedan är det svårt att säga hur det kommer att sluta. Växjö har haft det lite tungt, med många skador, som många lag har haft. Växjö brukar hitta sätt att klättra. Ska jag lägga till två lag utöver topp-4 som tar sig direkt till kvarsfinal säger jag att det blir Örebro och Växjö, säger Johanna Dahlén.

"Malmö hade jag förväntat mig mer av"

Ytterligare några snäpp längre ner i tabellen hittar vi Malmö Redhawks. Skåningarna ligger tolva med 31 poäng och Johanna Dahlén håller Malmö som det lag i ligan hon framförallt hade förväntat sig mer av.

– Kollar man hur det kändes inför säsongen var det Malmö jag hade högre upp. Jag hade Timrå, Linköping, Brynäs och Djurgården på plats 11-14. Så Malmö är nog det lag jag, och många andra, hade förväntat mig mer av, med tanke på spelarna de har, säger Johanna Dahlén.

Ser du något i Malmö spel som gör att du tror att de kan klättra andra halvan av sösongen?

– Absolut. Det finns delar i Malmö som gör ett bra lag. Det är många bra spelare som har kommit tillbaka och många ledande spelare som kan vara med och vända det. Det skulle inte förvåna mig om de börjar klättra uppåt, men det har varit väldigt tungt nu på slutet. Nu vann de två raka matcher innan uppehållet. Uppehållet blir en viktig tid för Malmö att träna och komma ihop som lag, säger Dahlén.

Finns det någon annat lag i ligan som du tror kommer att höja sig och börja klättra när säsongen återupptas efter jul?

– I ett sådant här läge går det att nämna Växjö, som har haft det lite tyngre på slutet, men ofta kommer det in någon ny spelare och de kommer att få tillbaka spelare. Något positivt med Rögle den här säsongen är att de vinner och tar poäng även när de inte spelar på topp, och så har det varit mycket för Växjö tidigare säsonger. Den känslan finns fortfarande där. Jag tror att Växjö kommer att finnas med där uppe när vi sammanfattar säsongen. En jag är imponerad av i Växjö Adam Åhman, som verkligen klivit fram när Kalnins har saknats, säger Johanna Dahlén.

Johanna Dahléns all star-femma, baserat på prestation den här säsongen.

Målvakt: Jesper Wallstedt, Luleå

”Matt Tomkins i Frölunda har hyllats och det förtjänar han. Även Strauss Mann (Skellefteå) har gjort det otroligt bra. Men jag gillar Jesper Wallstedt (Luleå). Han spelar på ett moget sätt. Man ser hur han trivs där ute och han står och dansar när mållåten spelas. En väldigt bra målvakt och han visar det mer och mer nu när det går bättre för Luleå.”

Backar: Jonathan Pudas, Skellefteå, och Oscar Engsund, Luleå

”Två backar som egentligen är ganska olika. Pudas är extremt bra offensivt och Engsund står för fysiken. Jag intervjuade Engsund i Gävle när han gjorde sitt först mål för säsongen och då sa han: ”Det var skönt, för jag gör inte så mycket mål”. Sedan har det bara trillat in mål från honom. Att se dessa två spela ihop hade varit kul, vilket inte lär ske i och med att de spelar i Luleå och Skellefteå.”

Forwards: Max Veronneau, Leksand, Ryan Lasch, Frölunda, sam Adam Tambellini, Rögle.

”Det är svårt att undvika någon av dessa tre. Veronneau är ett extremt hot offensivt. Han är en jättebra spelare och jag tror att han kommer att jaga Ryan Lasch i poängligan hela den här säsongen. Så fort han är på isen händer det något. Lasch behöver väl knappt någon motivering. När jag intervjuade Elmer Söderblom sa han: ”Jag njuter varje gång jag är på isen med Lasch”. Lasch har lika många poäng nu som den som vann Frölundas poängliga förra säsongen. Tambellini hade kunnat vara med i toppen av poängligan redan i fjol, men hade lite otur skador. Det händer saker när han är på isen. Han har ett extremt bra skott.”