Inför kvartsfinalerna: Frölunda - Växjö

1 april 2022 11:00
Intervju

Två av de senaste årens dominanta lag - Frölunda och Växjö - har haft förhållandevis tunga grundserier den här säsongen. Det gör att guldaspiranterna ställs mot varandra direkt i kvartsfinalen. Och lagens tränare menar att man är bekant med sin motståndare. Vi ringde upp Roger Rönnberg och Sam Hallam för en pratstund.


De regerande svenska mästarna Växjö landade på femte plats i årets grundserie. De tidigare regerande mästarna från 2019 (något guld delades aldrig ut 2020 på grund av pandemin) var Frölunda och de landade på fjärdeplats, vilket ger laget hemmafördel i den kommande kvartsfinalserien. De två lagen är väl bekanta med varandra.

– Det är något jag ser fram emot på förhand. Det är något som känns som en väldigt jämn historia. Jag tror att det är en riktigt 50/50-match i utgångsläget. Det är spännande, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg.

Sam Hallam är förväntansfull, han också:

– Det ska bli jättekul. Vi har fått jobba hårt hela säsongen. Vi har varit däruppe och fallit ifrån lite. Vi gjorde en väldigt bra avslutningsvecka där det finns mycket jag tycker vi kan ta med oss när det gäller självförtroende och sättet vi spelar på. Jag tycker vi har legat på ett tufft schema under en längre tid. Vi har också legat på en ganska stor belastning på vissa spelare under en längre tid. Nu har vi en möjlighet att komma in i slutspelet väldigt fräscha. Vi ska fila vidare på saker här.

Rönnbergs Frölunda har haft en snarlik upplevelse och har haft några dagar till att varva ner och omgruppera.

– Till att börja med fick vi stänga grundserien, som var en bergochdalbana för oss. Vi har haft bra perioder och mindre bra perioder. Vi har hunnit stänga det och analysera det lite grann; Vad våra styrkor i spelet är och vad våra svagheter har varit. Jag tycker att nu har vi ledare och spelare på samma sida och är redo att ge oss in i slutspel. Vi har hittat ny kraft både mentalt och fysiskt för att gå in i slutspelet nu, säger han.

Bland många profilstarka tränare i SHL är Hallam och Rönnberg två tränare som har sett det mesta och upplevt det mesta. Och de har också mött varandra ett antal gånger.

– För det första känner vi varandra väldigt väl. Lagen känner varandra väldigt väl. Det är inget jätteutrymme för överraskningar, säger Hallam. När det väl drar igång får vi ju se. Vi står oss väldigt jämnt både när det gäller ledarstaben och båda spelatrupperna har mycket erfarenhet av den här situationen, men båda trupperna har också spelare som är nya. Jag tycker att det är väldigt jämnt. Vi får väl se var och hur serien artar sig. Jag har otroligt stor respekt för Roger och de framgångar de har haft i Göteborg. Det känns som en riktig utmaning.

Rönnberg håller med:

– Det är som Sam säger. Vi känner till varandras spelfilosofier. Får Växjö spela på sitt sätt så ser det bra ut för dem. Får vi spela på vårat ser det bra ut för oss. Det gäller att försöka klura ut vilka situationer på banan som styr. Det tror jag är det viktigaste. Får Växjö spela på sitt sätt vet vi att de är väldigt försvarsstarka och har vassa forwards.

En position att titta lite extra på i matchserien är målvakterna. Frölunda har haft ett relativt stablit målvaktspar i Matt Tomkins och Niklas Rubin den här säsongen. Växjö har använt fyra målvakter under året men tycks ha hittat rätt i Emil Larmi och Adam Åhman.

– Just den positionen eller överlag såhär har jag väldigt svårt att uttala mig om några detaljer och det gäller absolut målvaktssidan. Vi har två målvakter och jag tycker att båda gjorde bra matcher förra veckan. Adam stod mot Oskarshamn och Emil mot Färjestad, säger Hallam.

Med grundserien bakom sig blickar både Växjö och Frölunda framåt. Mot slutspel. Mot välbekanta möten. B¨åda grupperna har samlat sig och är redo. Roger Rönnberg avslutar:

– Vi reflekterar över allt, efter alla matcher har vi reflektion och en lärande miljö. Vi vill växa för varje match. Däremot tror jag att det lag man har under varje säsong har olika styrkor och olika utmaningar. Det är lite olika från år till år. Det gäller att man på ett självkritiskt sätt men också ett öppet sätt ser sina svagheter men också att man förstår när man är den värsta motståndaren för de andra lagen. Det är väl den balansen jag tycker att vi har hittat i gruppen. Vi vet vad vi behöver slipa på. Vi är väldigt medvetna om det och vi är lika medvetna om våra styrkor. Det känns bra.