Premiär för eSHL

13 januari 2020 10:00

Svenska Hockeyligans nya e-sportsatsning eSHL drar igång måndagen den 13 januari. Då släpps den virtuella pucken för första gången och startskottet för säsong ett brinner av. Totalt tolv SHL-klubbar har tagit sig an utmaningen att göra entré i e-sportens värld.


Grundserien för eSHL spelas 13:e januari till 14:e februari och bjuder på totalt elva fasta matchdagar; måndagar och fredagar varje vecka med start klockan 20:00. Åskådare kommer erbjudas möjligheten att se sitt favoritlag spela via streamingtjänsten Twitch.tv, där lagen har egna kanaler som matcherna sänds på. Utöver detta kommer ett dubbelmöte varje omgång sändas exklusivt på Sportbladet med speciell fokus på intressanta möten och rivaliteter. I samband med dessa matcher kommer också representanter för respektive lag befinna sig på plats i eSHL-studion.

Hur fungerar eSHL?

Seriesystemet i eSHL fungerar på samma sätt som hockeyns motsvarighet, SHL, vilket betyder att vinst på ordinarie speltid ger 3p, vinst efter förlängning ger 2p och förlust efter förlängning 1p. Till skillnad från riktig hockey spelar alla lag ett dubbelmöte mot sin utvalda motståndare varje matchdag. Dubbelmötet innebär en hemmamatch och en bortamatch. Efter grundserien som då består av ett hemma- och bortamöte mot varje motståndare kommer de åtta bästa lagen att göra upp i ett slutspel.

Vad är eHockey?

Virtuell hockey, eller ”eHockey”, spelas i det här fallet på Playstation 4-konsolen i EA Sports NHL 20. I eSHL tävlar lagen i spelläget EASHL (6-mot-6), vilket innebär att varje spelare på isen kontrolleras av en mänsklig spelare. Inga datorstyrda spelare deltar. Spelet fungerar i mångt och mycket som riktig hockey. I och med att alla funktioner är människostyrda krävs det god kommunikation och lagspel för att nå framgång.

Vilka lag deltar i eSHL?

Tolv av 14 SHL-lag har rekryterat lag för eSHL. Se nedan lista av deltagande lag.


DJURGÅRDENS IF
Har lockat till sig en skicklig skara spelare. Laget i sig är en i det närmaste färdig produkt: väl sammansvetsat och har fördelen av att ha spelat tillsammans sedan tidigare. Flera av spelarna har fått känna på högsta nivån av NHL-tävlingsspel.

FÄRJESTAD BK
En av de första klubbarna att presentera sitt esportlag, redan i november. Truppen har ändrats lite sedan dess men majoriteten av spelarna har ändå spelat ihop sedan tidigare. Har bland annat rekryterat två regerande Europamästare inför eSHL.

HV71
HV71 kommer till spel i eSHL med ett helsvenskt byggt kring lokala förmågor, rekryterade av lagkapten Daniel ”demski13” Gadd. Få lag lär vara lika spelsugna och inspirerade som HV71 då de inte deltagit i organiserat matchspel under hösten, men många lag lär samtidigt hålla ett bättre matchtempo inledningsvis.

IK OSKARSHAMN
Oskarshamns intåg i turneringen representerar något av ett kliv ut i det okända. Laget har blivit rekryterat via öppna tryouts i samarbete med den lokala esportföreningen E-Sport Hultsfred och består i och med det av ett gäng rätt oprövade talanger inom NHL-tävlingsspel.

LEKSANDS IF
Leksands helsvenska trupp består av ett gäng rutinerade herrar som spelat tillsammans i olika konstellationer under lång tid. Under 2010-talet har dessa spelare allt som oftast spelat på högsta europeiska nivå och gjort det med äran, utan att för den sakens skull lyckats vinna någon större titel. Årets upplaga av NHL har passat lagets spelstil väl och killarna lär vara hungriga för framgång.

LINKÖPING HC
Turneringens förhandsfavorit befinner sig i skrivande stund i finalen av europeiska mästerskapen ECL och bör, med samma trupp bestående av sju spelare, även ha god möjlighet att nå final i eSHL. Laget består av två svenskar och fem finländare, där sex av sju spelare alla vid något tillfälle erövrat minst ett Europamästerskap.

LULEÅ HOCKEY
Luleås lag är, spelare för spelare, ett av de mest erfarna i hela eSHL. Merparten av laget har varit med sedan tävlingsspel introducerades inom NHL-serien och kanske än mer imponerande är faktumet att dessa spelare i mångt och mycket fortsatt leverera på en hög nivå genom åren. Nu återstår bara att se hur laget ställer upp – detta då de gjort sig kända för att mixtra med positioner och spelstil för att hitta den mest slagkraftiga uppställningen.

MALMÖ REDHAWKS
Redhawks kommer till spel med en av turneringens intressantaste laguppställningar då de samlat ihop ett lag bestående av regerande svenska samt finska mästare. Den stabila stommen och spetsvärningarna av tre finländska stjärnspelare gör att laget omedelbart seglar upp som en av förhandsfavoriterna till titeln.

RÖGLE BK
Stommen i Rögle BK:s lag består av spelare som känner varandra väl efter många års spelande tillsammans. Kärnan i truppen har dock inte riktigt hittat flyt i de senaste upplagorna av spelet, men lär komma in hungriga och bör vara med i kampen om de sista slutspelsplatserna.

SKELLEFTEÅ AIK
Skellefteå AIK är för tillfället ett av de mest okända lagen i turneringen. Lagets ledande kaptenstrio består av relativt oprövade spelare då det gäller tävlingsspel i NHL och det kommer bli intressant att se vad de kan åstadkomma.

VÄXJÖ LAKERS HC
Lakers hittade en gyllene balans i sin rekryteringsprocess mellan att profilera sig lokalt och hämta in etablerade spelare inom NHL 20. Kapten Fredric “EDHOLMINHO” Edholm är professionell innebandyspelare och representerar Växjö Vipers i SSL - samtidigt som han är en erkänt skicklig forward för sitt Lakers på den virtuella isen. Laget består genomgående av individuellt skickliga spelare som de senaste månaderna sakta men säkert byggt ihop ett stabilt försvars- och grundspel.

ÖREBRO HK
Örebros trupp har konstruerats med hjälp av pusselbitar från flera etablerade lag inom NHL 20, men har på kort tid hittat lagkemi och bör kunna vara med och utmana som ett av de åtta bästa lagen när det vankas slutspel.