• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Intervju med en Svensk NHL 17-profil - Adam Ericson

26 april 2017 14:10
eshl

I denna artikelserie träffar vi några av de mest framstående svenska profilerna när det gäller onlinespelande i EA SPORTS serie av NHL-spel. Vi återger deras starkaste tävlingsminnen från NHL-världen, nystar i vad som fick dem att för första gången plocka upp handkontrollen samt undersöker vilket SHL-lag som egentligen ligger dem varmast om hjärtat.


Efter att i förra artikeln samtalat med Linköpings främste NHL 17-virtuos, Viktor Ghamari, så har turen kommit till Adam Ericson – mer känd i sammanhanget under sitt digitala alter ego esdor15. Om Viktor var bekant för de spelare som primärt brinner för spelläget EA SPORTS Hockey League, lär Djurgården IF-supportern Adam vara ett välkänt namn för de som engagerat sig i Hockey Ultimate Team, HUT.

Vad som redan i inledningen av intervjun med Adam står klart är att det inom honom bor en vinnarskalle av rang. Ett faktum som med all önskvärd tydlighet framgår av hans spontana svar på min inledande fråga om vad det egentligen är som lockar med att spela NHL 17.

– Framförallt vill jag vinna. Det är det som är kul! När man var liten var det skoj att exempelvis få NHL eller FIFA i julklapp, men ju äldre man blivit desto mer har det handlat om att vinna.

Som en naturlig konsekvens av denna djupt rotade tävlingsinstinkt har fenomenet att spela ”casual” – i folkmun att spela mer avslappnat och på skoj – aldrig varit något som lockat.

– Jag ger mig in helhjärtat, vad det än är, berättar Adam. Runt 2006 fastnade jag exempelvis för World Of Warcraft och spelade det intensivt i ungefär 10 år, innan jag tröttnade.

Var kommer då detta begär av att vara bäst ifrån?

Till skillnad från många av de andra spelarna i det absoluta toppskiktet av NHL 17 så har Adam inte någon ishockeybakgrund. Vad han däremot har är en gedigen tävlings- och idrottsbakgrund. Efter att i unga år ha sysslat med bandy, fotboll och innebandy var det till slut innebandyn han valde att satsa på. En idrott där han även under en viss tid bildade sylvasst anfallspar med Carolina Hurricanes (och f.d. Linköping HCs) backgigant Klas Dahlbeck.

– Ja, det är ju lite rolig kuriosa, skrattar han när ämnet kommer på tal.

– Det var ganska tidigt vill jag minnas, någon gång runt millennieskiftet. Vi fungerade bra ihop och hittade varandra fint då vi även lirade fotboll tillsammans under den här perioden: han spelade fram och jag avslutade.

Från HUT till Twitch

När satsningen i innebandy inte gav resultat och intresset för WoW svalnat, bestämde sig så Adam för att hänge sig till något helt annat.

– I samband med att jag slutade spela WoW testade jag, av en slump, på att spela NHL igen hos en polare och blev så sugen att jag direkt skaffade en konsol.

Efter att – sagt och gjort – ha införskaffat en PS4-konsol var nästa avvägning vad han skulle rikta in sig på inom NHL. Ett val som förhållandevis snabbt föll på ett av EA SPORTS mest populära spellägen: HUT.

– Det finns mycket att gilla inom HUT. I grund och botten handlar det om att man ska bygga ett så bra lag som möjligt med hjälp av spelare från olika lag, i olika ligor. Tjusningen med HUT, enligt mig, är just att man kan välja och vraka bland en sådan otrolig mängd spelare.

I samma veva som HUT-intresset slog ned som en bomb bestämde sig Adam även för att dela med sig av några av de tips och tricks han plockat upp längs vägen till allmänheten, något som resulterade i Twitch-kanalen twitch.tv/esdor.

Har ni läst såhär långt i texten kan ni säkert gissa vad som hände sedan… Adam dedikerade sig helhjärtat till att hans kanal skulle bli framgångsrik och resultaten talar för sig själva; idag är twitch.tv/esdor Sveriges största NHL-Twitch med över 3000 följare.

– När jag började streama NHL hade jag väl egentligen inga större förväntningar men förhoppningen nu är givetvis att kanalen fortsätter växa så mycket det bara går, noterar han entusiastiskt och tillägger:

– Det viktigaste kvittot på att jag gör något folk gillar är att många fortsätter komma tillbaka till streamen och interagera med mig.

Tävling och eSport

I takt med att följarantalet på kanalen växte och hans ranking blev allt bättre på HUT-topplistorna fick så också Adam ”esdor15” Ericson chansen att visa upp sina färdigheter inför en större publik på NHL-SM 2016.

– Svenska Mästerskapen är utan tvekan mitt starkaste spelrelaterade minne – det var ju en resa till Nordamerika för att se NHL som stod på spel! Dessutom en ruggigt härlig inramning att få spela i en riktig studio inför publik.

Adams insatser i turneringen var utan tvekan imponerande, även om de denna gång inte räckte hela vägen fram.

– Jag kom till Semifinal där jag förlorade med 2-1 i matcher mot juniorzalaz, spelaren som senare även vann finalen.

Som ett ytterligare kvitto på framgången fick alla fyra semifinalisterna i SM en inbjudan till en exklusiv förhandsvisning av NHL 17 några månader efter turneringen, där de även fick träffa NHL-producenterna Sean Ramjagsingh och Clement Kwong.

– Flera av de spelare jag mötte under SM-turneringen räknar jag idag som vänner, så den sociala delen av NHL-spelandet är även den otroligt rolig.

Likt många andra framgångsrika NHL 17-spelare jag talat med, är Adam försiktigt positiv när han talar om en framtid där spelandet ska kunna ge mer utdelning än att enbart vara en källa till underhållning.

– Drömmen är givetvis att kunna leva på att spela NHL, samtidigt som jag förstår att de turneringar som spelas i Sverige inte riktigt är på den nivån ännu.

Adam har dock en idé kring hur man inom NHL 17 ska kunna ta ytterligare steg i riktning mot ökad professionalisering och större turneringar: kraftigt ökad synlighet i kanaler som Twitch och Youtube.

– Många som spelar tv-spel har ju inte riktigt upptäckt Twitch ännu. De som spelar exempelvis CS eller DOTA på dator känns aktivare på Twitch – där har vi en del att lära inför framtiden, avslutar han.

I nästa upplaga av ESHL-ambassadören träffar en Svensk NHL 17-profil möter vi ytterligare en framstående svensk profil från den spännande världen runtomkring NHL 17…

Tillbaka till ESHL.