• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 8 Mars Mar
Lördag Lör 10 Mars Mar
Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Idag 19 Mars Mar
Tisdag Tis 20 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Fredag Fre 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar

40 ögonblick: Södertälje SK tar SM-guld 1985

8 april 2015 08:45

1985 är ett årtal som för evigt klingar fint i öronen hos alla supportrar till Södertälje SK. Det var nämligen då klubben bärgade sitt hittills enda SM-guld sedan starten av SHL och spelarna som ingick i laget då är för evigt hjältar. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Inför säsongen 1984/1985 gjorde Södertälje SK klart med flera meriterade nyförvärv. Några av dessa var Thom Eklund från Björklöven, Bo Ericsson från AIK och Anders "Masken” Carlsson från Brynäs.

Sedan tidigare fanns spelare som Hans Särkijärvi, Jarmo Mäkitalo, Glenn Johansson och inte minst Anders Eldebrink i laget.

Södertälje slutade tvåa i tabellen två poäng efter Djurgården och i semifinalen fick laget möta Björklöven. Semifinalen spelades i bäst av tre matcher och Södertälje vann efter 6-4 i den avgörande matchen hemma.

Finalen avgjordes i bäst av fem matcher och där väntade seriesegrarna Djurgården. Södertälje fick en strålande inledning och vann den första finalmatchen med hela 6-0 på bortaplan efter hattrick av Conny Jansson. Andra finalmatchen vann Djurgården med 4-2 men i den tredje var återigen Södertälje starkast. Det blev seger efter sudden death där Thom Eklund avgjorde och matchen slutade 6-5.

Det var bortasegrarnas finalserie och den fjärde matchen vann Djurgården med 4-1 i Södertälje.

Det var nu upplagt för en rysare när den femte och avgörande matchen skulle avgöras på neutral plan. Spelplatsen var Himmelstalundshallen i Norrköping och det var riktig feststämning.

Södertälje vann matchen med 6-3 och kunde titulera sig SM-guldvinnare 1985, det enda i klubbens historia sedan säsongen 1975/1976.