• Huvudsponsorer

Lördag Lör 10 Mars Mar
Måndag Mån 12 Mars Mar
Onsdag Ons 14 Mars Mar
Fredag Fre 16 Mars Mar
Söndag Sön 18 Mars Mar
Måndag Mån 19 Mars Mar
Idag 20 Mars Mar
Onsdag Ons 21 Mars Mar
Torsdag Tor 22 Mars Mar
Fredag Fre 23 Mars Mar
Lördag Lör 24 Mars Mar
Söndag Sön 25 Mars Mar
Måndag Mån 26 Mars Mar
Tisdag Tis 27 Mars Mar

Brynäs IF i SHL säsongen 2016/2017

31 maj 2017 15:00

Brynäs krigade sig hela vägen till final, men föll sedan på det berömda målsnöret mot HV71. “När folk säger grattis till silvret så svider det. Man vinner inte ett silver, man vinner guld och får ett silver” säger Jacob Blomqvist.


Brynäs gasade på i premiären mot regerande mästarna Frölunda och vann med 7-2 hemma i Gavlerinken. Brynäs hade som målsättning inför säsongen 2016/2017 att komma topp sex och ta sig direkt till kvartsfinal. Detta lyckades man som bekant med, ju fler matcher de spelade under seriens gång så ändrades målsättningen internt, detta efter att man mött alla lag en gång.

– Vi kände att vi kunde spänna bågen lite, det var inget lag som skrämde oss, berättar Jacob Blomqvist.

Brynäs siktade högre och ville vara med och slåss i toppen av tabellen. Jacob berättar att man i år kände sig trygga med sin stabila defensiv som inte släppte in mycket mål och med sin vassa offensiv som litade på deras defensiva spel.

– Vi spelade en väldigt fantasirik hockey om jag får säga det själv.

Tuff början på 2017

Brynäs gick som sagt som tåget under 2016 och inför årsskiftet låg de på en delad andraplats men bara en månad senare hade gävlelaget halkat ned till en sjätteplats. Alla lag i serien har oftast en svacka någon gång under säsongen och Brynäs dip kom alltså i början av 2017. Med en så tajt tabell hade gävlelaget inte råd att tappa allt för många poäng. Trots att Brynäs började förlora matcher fick de ändå med sig några poäng efter att ha vunnit på övertid och straffläggningar.

– Vi var med fast vi inte spelade som vi ville. Det var en trygghet, att även om vi spelar dåligt så funkar grundspelet. Vi visste att vi skulle studsa tillbaka och ta trepoängare igen, säger Blomqvist.

Lång väg till finalen

I kvartsfinalen ställdes Brynäs mot Linköping, ett Linköping som de tagit sju poäng mot under seriens fyra tidigare möten. Gävlelaget visade direkt var det berömda blå skåpet skulle stå. Matchresultatet skrevs till 6-0 och Jesper Boqvist passade på att göra sitt första mål i slutspelet. Östgötarna spelade upp sig, men Brynäs kunde skaffa sig en 2-0-ledning i matchserien efter att ha vunnit rond två med 3-2. Därefter kom den första förlusten i kvartsfinalen, på bortaplan i SAAB Arena där LHC vann med 2-1. Match fyra och fem gick båda till övertid, där vann båda lagen en match vardera. Brynäs avslutade sedan matchserien på samma sätt som man började, med en utklassning och 6-0 på resultattavlan.

– Vi spelade bra, det var bra drag och vi var redo för slutspel. Vi satte tonen direkt i första matchen. Det var en rolig matchserie där vi kände att vi var starkare och att det var upp till oss om vi skulle gå vidare, berättar Blomqvist.

I semifinalen stod sedan regerande mästarna Frölunda för motståndet. Som Blomqvist berättat var det inget lag man var rädd för i serien, det visade Brynäs verkligen i semifinalen.

– Vi skulle inte vinna mot Linköping enligt experterna. Det var en fysisk matchserie där det small mycket, men vi höjde oss ett steg från kvarten till semin, vi spelade smart och var effektiva.

Det var ingen enkel resa, det krävdes sju matcher för att avgöra vilka som skulle gå till final. Vinsterna mot Frölunda var jämna samtidigt som Brynäs förlorade med stora siffror. I den första matchen som blev en stor snackis hade Brynäs ledningen med 4-1 med dryga minuten kvar, en minut där göteborgarna spelade fem mot tre. Efter två snabba reduceringar avslutades matchen med en omdiskuterad situation när Frölunda sedan gör 4-4 i det absoluta slutskedet. Det blev glada miner i Brynäslägret då det stod klart att slutsignalen redan gått och Brynäs vann matchen med 4-3. Rond två och tre åkte gävlelaget på stryk, två stora sådana. Slutresultaten skrevs till 6-1 och 6-3 till Frölunda. Match fyra steppade Brynäs upp och tack vare Kevin Clark som stod för ett hattrick kunde hemmalaget till slut vinna med 4-3. Frölunda vann sedan match fem i Scandinavium, sedan tog Brynäs två raka segrar och finalen var ett faktum.

Det berömda målsnöret

Det var en fantastisk finalserie vi bjöds på som även den skulle gå till sju matcher. Den inledande matchen är kapten Blomqvist inte nöjd med.

– Det är otroligt tråkigt att vi kastar bort första matchen, Hv var inte bra men vi var sämre.

Segern gick till Hv71 som vann med 5-2. Men Brynäs krigade på och vann både match två och tre på övertid. Den fjärde matchen var länge jämn och inför den tredje perioden stod det 1-1 på tavlan. När slutsignalen ljöd 20 minuter senare och en målbonanza senare var det HV71 som stod som segrare, med hela 6-4! Brynäs revanscherade sig till det fjärde mötet och vann med 2-0 i ett kokande Kinnarps Arena. Detta innebar 3-2 i matcher och gävlelaget hade ett gyllene läge att avgöra på hemmaplan.

– Vi kände oss starka, vi var med i matchserien och det kunde gå hur som helst, det var mycket som satt mentalt. Men vi var inte mentalt starka att ta hem det hemma, säger en uppgiven kapten.

Det var första gången på 13 år som finalen gick till en match sju. Vi fick se en underbar hockeymatch från båda lagen och det krävdes en otroligt spännande sudden för att avgöra var guldet skulle hamna till slut. Jacob Blomqvist satte det första målet i matchen drygt 13 minuter in i den första perioden. Ett resultat som stod sig tre minuter in i den tredje perioden när Christoffer Törngren kvitterade för hemmalaget framför en dånande publik.

– Vi förde spelet över alla perioder. Men de som gör mest mål vinner, så är det. Vi får ett powerplay och gör inte mål. Men det var en rolig serie och bra hockey.

Vi vet alla hur förlängningen gick när Brynäs snubblade på det berömda målsnöret och Simon Önerud sköt guldet till HV71 drygt elva minuter in i förlängningen.

– När folk säger grattis till silvret så svider det oerhört mycket.

Bråkstaken Blomqvist?

Jacob Blomqvist satt denna säsong 59 minuter i utvisningsbåset. De senaste säsongerna har han inte suttit en tredjedel av den tiden per säsong. Hur skiljer sig den här säsongen mot förgående år?

– Jag vet inte riktigt. Jag fick ett matchstraff under säsongen som drog upp det några minuter. Jag ligger lite på gränsen och slutspelshockey passar mig bäst. Jag höjde mig mer och mer spelade min bästa hockey i finalserien.

Säsongen 2017/2018

– Revanschlust, vi vet vad som krävs för att ta sig hela vägen, avslutar Jacob Blomqvist.

Brynäs bygger just nu vidare på sitt lag för att kunna ta revansch nästa säsong. Klart är att Jonathan Pudas lämnar för Skellefteå, Pathrik och Ponthus Westerholm går till Frölunda samtidigt som Nick Johnson och Tomas Zaborsky är på väg till andra klubbar. Men några nya spelare är klara, till exempel Rögles lagkapten Christopher Liljewall som tidigare i maj skrev kontrakt med Brynäs. Och vi kan förvänta oss fler nya spelare i truppen till nästa säsong. Följ Brynäs lagbygge här.