Seriesegrare i SHL 2020/2021 - Växjö Lakers

3 april 2021 18:58

Växjö Lakers samlade ihop 102 poäng under SHL 2020/2021 vilket var mest av alla. Det var den tredje seriesegern i klubbens historia och en imponerande resa från att ha slutat på tionde plats säsongen innan.


Två gånger tidigare har Växjö kunnat titulera sig som seriesegrare i SHL. Säsongerna 2016/2017 och 2017/2018 vann laget SHL, men därefter knakade det lite under de två efterföljande säsongerna med en sjunde- och en tiondeplacering.

När SHL 2020/2021 startade varvade Växjö segrar med förluster och smög lite underifrån i tabellen. Spelet satte sig alltmer och poängen trillade in i ett jämnt flöde. Laget var framförallt oerhört starkt på hemmaplan där de tog 11 raka hemmasegrar under hösten, en svit som tillfälligt bröts av en förlust efter förlängning mot Djurgården, men som sedan återupptogs två dagar senare mot samma motstånd. Faktum är att Växjö förlorat en (!) match efter ordinarie matchtid på hemmaplan under hela säsongen. Den förlusten kom i oktober, och laget har därefter tagit poäng i samtliga 23 resterande hemmamatcher, varav 20 har varit segrar.

Laget har haft ett par utpräglade poängkungar i Emil Pettersson och Andrew Calof som båda snittat runt en poäng per match. Calof kom in i laget en bit in på säsongen och har spelat lite för få matcher för att vara med i toppen av SHL:s poängliga, men han har varit ett stort offensivt vapen för smålänningarna. Pettersson placerade sig högt i såväl poäng- som skytteliga i SHL.

Men laget har varit starkt överlag och många har bidragit i offensiven. Backen Joel Persson utmärkte sig i poängligan för backar där han slutade trea med 36 poäng. Även pålitliga spelare som Robert Rosén och Rickard Gynge har fortsatt att leverera medan Jack Drury och Brendan Gaunce har varit starka tillskott.

Värda att nämna är även Växjös målvaktspar Viktor Fasth och Erik Källgren. De släppte in klart minst mål i ligan, 112 st, och höll nollan totalt sex gånger. Veteranen Fasth vann målvaktsligan i hela SHL med imponerande 93,34 i räddningsprocent.