SHL-minnet: "Det är så jag ryser när jag tänker på det"

12 mars 2021 13:00
#intervju

Leksands IF har en lång och anrik historia. Ganska exakt 100 år lång faktiskt. Som vore det regisserat tog sig klubben efter många års jojofarande mellan Hockeyallsvenskan och SHL tillbaka upp i finrummet lagom till 100-årsfirandet. För shl.se berättar Martin Karlsson om Hundraåringen som klev upp genom kvalet och blev kvar.


Den 31 augusti 2019 firade Leksands IF 100 år. I själva verket pågick 100-årsfirandet hela hösten, och accentuerades av att föreningens herrlag återigen tagit steget upp i SHL. I en tröja med nummer 100 på ryggen åkte lagkaptenen Martin Karlsson runt som en levande symbol för jubileet hela säsongen.

– Det var jäkligt speciellt att spela i den tröjan, skrattar Martin Karlsson när shl.se når honom per telefon.

– Nu när jag varit här så länge börjar jag inse hur otroligt stort intresse det finns för Leksand och vilken stark tradition som är förknippad med klubben, fortsätter han.

Martin Karlsson är uppvuxen i det lilla samhället Smedjebacken, en timme söder om Leksand och betydligt närmare Ludvika. Även om Leksand är närmaste hockeyfäste från Ludvika är det inte alltför långt till varken Västerås, Gävle eller Karlstad, men det var inget snack om vilket lag man höll på i byn.

– Det är Leksand som gäller i Smedjebacken, slår Martin Karlsson fast.

– Leksand är laget jag följt sen jag var liten, lägger han till liksom för att cementera sakernas tillstånd.

Det var därför inte speciellt konstigt att 15-årige Martin tog chansen att flytta till Leksand när han kom in på klubbens hockeygymnasium. Faktum är att han inte ens väntade till hösten med att flytta.

Stort att komma till Leksand

– Jag flyttade upp ett halvår innan jag skulle börja på gymnasiet. Det var redan klart att jag kommit in på hockeygymnasiet i Leksand och jag fick möjligheten att komma dit lite tidigare och lära känna folk runtomkring och få lite kött på benen innan det var dags att börja på allvar. Det kändes väldigt stort att komma till Leksands IF, minns Martin.

Tillsammans med bland andra Jon Knuts, Patrik Norén och Daniel Gunnarsson hade Martin en bra tid på gymnasiet både på och utanför isen. Under hela junioråldern fanns han med i de olika landslagen och som 18-åring fick han debutera i HockeyAllsvenskan.

– Jag debuterade hemma mot Sundsvall, men minns mest att jag efter den matchen klev på tåget i Gävle och åkte upp för att ansluta till J20-laget som spelade borta mot Skellefteå och Luleå samma helg, skrattar Martin.

Fick nyttiga erfarenheter i Uppsala

Martin Karlsson etablerade sig snabbt i Leksands A-lag men efter två seniorsäsonger fick han lämna klubben. Det blev fyra säsonger i exil där merparten spenderades i Almtuna. Under tiden där fick han se ”sitt” Leksand lyckas med något man inte hade lyckats med på länge – ta steget upp i SHL.

– Jag följde så klart Leksand även under åren i Almtuna och tyckte det var kul att de gick upp i SHL. Självklart hade jag velat vara med på den resan, men mest av allt gladdes jag med laget och alla supportrar.

Leksand lyckades emellertid inte etablera sig i högsta ligan – den gången heller. Och väl tillbaka i Hockeyallsvenskan värvade man tillbaka kulturbäraren Martin Karlsson.

– Det var Tore Jobs som kontaktade mig och när han väl hörde av sig och frågade om jag ville komma tillbaka gick det snabbt. Jag ville tillbaka och visa att jag hade tagit steg framåt och dög att spela i Leksand, säger Martin.

”Vissa matcher lånade vi knappt pucken”

Sedan påskriften 2015 har Martin Karlsson varit Leksand trogen. Och under de snart sex säsonger som gått har han varit med om mer än många är under en hel karriär. Bland annat det osannolika avancemanget till SHL när man slog ut Modo med 4-3 i matcher 2016.

– Det var en sjuk matchserie. Vissa matcher lånade vi knappt pucken men vi gjorde mål och vann matcher. Sista matchen tror jag inte vi hade pucken de sista två perioderna men ändå lyckades vi ta matchen till förlängning och vinna, skrattar Martin.

Han har även varit med om det motsatta – degradering via kvalserieförlust mot rivalen Mora, och så ytterligare två kvalserier mot samma rival.

– Det har nog väckt liv i den rivaliteten igen, spekulerar Martin. Det har varit grinigt och speciellt att möta dem de här åren. Skönt att vi drog längsta strået till slut, haha!

”Ryser när jag tänker på det”

Ja, efter två förluster blev det nämligen tredje gången gillt för Leksand som slog Mora i kvalet till SHL på våren 2019, några månader innan klubben firade 100 år. Knappast hade det väl kunnat regisseras på ett mer symboliskt sätt? Jo, kanske ändå.

– Det är nästan lite otäckt när man tänker på det men vi blev klara för SHL på Tobias Forsbergs födelsedag. Det är så att jag ryser när jag tänker på det, säger Martin.

Bakgrunden är att Tobias Forsberg, lika populär i laget som bland fansen, skadade sig allvarligt i en match mot Almtuna annandag jul 2018. Den skadan påverkade lagkamraterna och direkt efter slutsignalen dedicerade flera av dem avancemanget till just Tobias Forsberg.

14 september 2019 – ett datum många leksingar sett fram emot

Hösten 2019 innehöll som sagt en hel del firande av den nyblivna hundraåringen. Men frågan är om inte crescendot inträffade den 14 september, nämligen när Leksands IF återigen klev in i SHL, detta i en match mot Malmö i Tegera Arena.

– Det jag minns mest är att Superstars hade en stor uppladdning på torget innan matchen. Det var hur mycket folk som helst. Sen blev Malmös flyg försenat och det byggdes liksom upp en jäkla stämning ju närmare matchen vi kom. Det var fullsatt och ett häftigt tryck i hallen. Att vi vann matchen gjorde det ännu mer speciellt, minns Martin.

Att Leksand betyder mycket för många är Martin Karlsson den förste att intyga.

– Det är så många runt om i Sverige som lever för Leksands IF och våra fans lämnar oss inte, de är kvar i ur och skur. Det känns extra kul att kunna ge alla trogna fans något annat att se fram emot än kval så här framåt vårkanten, skrattar Martin.

Den där tröjan med nummer 100 på då, vad hände med den?

– Den gick på auktion efter säsongen, men jag hade en likadan i kvalet mot Mora och den har jag kvar där hemma. Ett fint minne, avslutar Martin Karlsson.