"Skuggan": "Jag är en campingmänniska"

15 juli 2022 13:00
20 frågor – sommarspecial

Han var en av guldhjältarna för Luleå 1996 och numera är Stefan "Skuggan" Nilsson General Manager i klubben. Nu ska vi lära känna 54-åringen lite bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar "Skuggan" att han inte dricker kaffe, varför han gillar att campa samt vilken sportchefskollega han gärna skulle bjuda på grillmiddag.


1. Vad ser du mest fram emot i sommar?

– Jag kommer att tillbringa min lediga tid på golfbanan. Jag tycker det är fantastiskt kul med golf. Det blir några timmar på golfbanan.

2. Brukar du spela golf med någon i klubben?

– Det är väl sju, åtta av killarna som kontinuerligt är på banan. Jag har oftast frugan med mig. Hon är lika golftokig som jag och vi är ute nästan varje dag.

3. Hur mycket tävling blir det mellan dig och frun?

– Vi tävlar inte mot varandra, men jag är duktig på att tävla mot mig själv. Jag brukar spela med Henrik Stridh (assisterande tränare) när han är i Luleå på somrarna. Då brukar det bli lite matchspel.

4. Har du något smultronställe?

– Egentligen inte. Vi har nyligen skaffat husbil. Vi har varit iväg någon sväng redan och ska åka iväg någon fler gång. Vi har döttrarna i Norrköping och Eskilstuna. Vi kommer att tillbringa några dagar hos dem.

5. Vad är det du gillar med husbil?

– Friheten. Att kunna ta sig dit man känner. I kombination med att vi kan hitta lite golfbanor. Jag är en campingmänniska. Jag har tillbringat en del på tid på campingar. Det är ett bra sätt att se lite nya ställen.

6. Var du och familjen på många campingsemestrar när du var barn?

– Nej, utan det är i vuxen ålder vi har fått det intresset. Vi tycker att det är harmoniskt att campa. Man känner att man är ledig och har semester då.

7. Om du får ge mig ett tips på en camping att besöka i sommar. Vilken camping skulle det bli?

– Jag har inte varit där jättemånga gånger, men Byske Camping är en fantastiskt trevlig campingplats. Det är vid havet och det finns ett havsbad där. Byske Camping är jättebra.

8. Om du ska bjuda en sportchefskollega på grillat, vem blir det som får komma då?

– Thomas Fröberg. Han har sonen (Linus Fröberg) i laget och han har varit uppe i Luleå. Thomas ligger nära till hands. Det är en bra kille. Vi kan ha roligt vid grillen.

9. Vad var det senaste du googlade?

– En spelare. Jag kan inte säga något namn, men det var en spelare som vi och tränarna diskuterade att eventuellt värva hit.

10. Hur många kaffekoppar dricker du per dag?

– Noll. Jag dricker inte kaffe. Jag provade någon gång i mina yngre dagar. Då konstaterade jag att det inte var gott och sedan dess har jag inte försökt. Jag dricker inte te i någon mängd heller. Jag brukar bara sitta och hänga när de andra dricker kaffe.

11. Spelarna kör sin sommarträning nu, men hur mycket fysträning blir det för dig?

– Klart att jag tränade när jag var aktiv, men det där suget att träna fys har aldrig kommit tillbaka. Jag är väl medveten om att för varje år som går ökar behovet att röra på sig. Samtidigt rör jag mig på somrarna i och med golfen, men det skulle behövas en aktivitet. Jag har spelat en del padel tidigare, men nu har jag lagt det på vila.

12. När var du riktigt lycklig senast?

– Jag tycker att jag jobbar i en förmånlig roll och miljö. Det finns perioder då man kanske inte är lika lycklig, men när man känner att man gör något bra kring laget blir jag lycklig. Det kan vara att laget vinner eller att man gör någon bra rekrytering. Men lyckan varar i korta stunder, för det är alltid en ny match och nya situationer som kommer tillbaka. Vinster och förluster är kopplat till lycka och mindre lycka. Det är tjusningen med idrott, att man får de här känslorna hela tiden.

13. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilken skulle det vara?

– Jag har fått barn en gång i tiden, men idrottsligt är det gångerna jag har varit med vunnit, 1996 med Luleå och år 2000 med Klagenfurt. Det är sådant man vill uppleva igen.

14. Var det givet att du skulle fortsätta inom hockeyn efter att du hade avslutat din aktiva karriär?

– Jag har alltid haft en tanke att jobba som ledare i någon form. Ganska snart efter min aktiva karriär jobbade jag som sportansvarig på juniorsidan. När jag fick den här möjligheten var det ingen tvekan. Jag trivs fantastiskt i den här rollen och hoppas kunna fortsätta jobba i den här rollen många år till.

15. Vilken app är den första du kollar för dagen?

– Jag brukar frekvent kolla av de lokala tidningar i Luleå och sedan kvällstidningarna. Jag följer nyheter ganska mycket. Jag brukar även kolla Twitter, där man får ett nyhetsflöde. Det händer lite för ofta att jag tar fram telefonen.

16. Vem är din favoritidrottare?

– Jag är sjukt imponerad av Michael Jordan när han höll på. Jag följde basketen ganska intensivt när jag var yngre och även en del på äldre dagar. Det var en som dominerade sin sport fullständigt. Han är den förste jag tänker på.

17. Vilka poddar lyssnar du på?

– Jag lyssnar inte jätteofta. Jag känner att jag inte riktigt har tid.

18. Kan du ta en helt ledig dag från jobbet under sommaren?

– Jag och Ulf Engman jobbar med de sportsliga frågorna i klubben och vi kan dela lite på det. Just nu är det rekryteringen till herrlaget som är det mest intensiva. Vi har en arbetsfördelning som gör att vi får tid till att slappna av. Det behöver inte alltid vara så hektiskt. Nog finns det tid för semester och att ta det lugnt.

19. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

– Jag har fantastiskt kul med idrotten när jag var yngre. Jag höll på med många idrotter, framför allt hockey och fotboll. Jag har många roliga minnen hockeymässigt. Jag spelade med 67:orna i Luleå. Jag minns en turnering i Kiruna, Börje Salming-cup. Den lyckades vi vinna en gång och den dyker upp nu när jag får frågan.

20. Om du ska unna dig något, vad köper du då?

– Just nu har jag unnat mig mycket till golfen. Det är mycket attiraljer i golfbagen, nya skor exempelvis. Jag har unnat mig rejält här. Jag får lugna mig lite, haha. Det kommer nya grejer och det finns alltid plats för en ny klubba i bagen.