• Huvudsponsorer

Måndag Mån 2 April Apr
Tisdag Tis 3 April Apr
Onsdag Ons 4 April Apr
Torsdag Tor 5 April Apr
Fredag Fre 6 April Apr
Lördag Lör 7 April Apr
Söndag Sön 8 April Apr
Måndag Mån 9 April Apr
Onsdag Ons 11 April Apr
Fredag Fre 13 April Apr
Tisdag Tis 17 April Apr
Idag 19 April Apr
Lördag Lör 21 April Apr
Söndag Sön 22 April Apr
Tisdag Tis 24 April Apr
Torsdag Tor 26 April Apr
Lördag Lör 28 April Apr

40 ögonblick: IF Björklöven tar SM-guld 1987

25 november 2014 08:40

Med Hans ”Virus” Lindberg som tränare och en mix av rutinerat och ungt var säsongen 1986/1987 året då guldet kom till Umeå. IF Björklöven besegrade Färjestad i en klassisk finalserie och jublet på hemmapubliken hade inga gränser. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Björklöven hade en gyllene period under 1980-talet där finaler och semifinaler avlöste varandra. Säsongen 1981/1982 spelade sig laget hela vägen fram till final där man förlorade mot AIK i en tät matchserie.

Björklöven gick långt i slutspelet och åkte de tre nästkommande säsongerna ur i semifinal. Efter ett tillfälligt bakslag med missat slutspel 1985/1986 var det säsongen efter dags för klubbens största framgång i historien.

Laget bestod av en blandning gammalt och ungt och klubben hade efter tidigare års framgångar lyckats locka till sig en hel del lovande och hungriga spelare från andra delar av landet. Ulf Dahlén och Calle Johansson var exempel på talanger som tagit flyttlasset till Umeå.

Foto: Bildbyrån

Hans ”Virus” Lindberg var tränare för laget som i övrigt kryllade av meriterade spelare som Göte Wälitalo, Peter Andersson, Mikael Andersson, Lars-Gunnar Pettersson, Peter Sundström och Tore Ökvist.

Efter en andraplats i seriespelet efter Färjestad möttes lagen i finalen. Björklöven förlorade det första mötet men tog sedan tre raka segrar och kunde den 25 mars 1987 på hemmaplan säkra sitt efterlängtade SM-guld, det enda i klubbens historia.