Adam Janosik: "Alla här känner till Hudashow"

8 juni 2020 11:00
Välkommen till SHL

I artikelserien “Välkommen till SHL” stiftar vi bekantskap med spelare som ska göra sin första säsong i ligan och nu har det blivit dags för Adam Janosik. Den slovakiske backen pratade med sin granne Julius Hudacek, den förre Örebromålvakten, innan han skrev på för Oskarshamn. “Han har berättat mycket om SHL”, säger 27-åringen.


IK Oskarshamn har i skrivande stund värvat nio spelare inför kommande säsong och en av dessa är en VM-meriterad slovak vid namn Adam Janosik. Den 27-årige tvåvägsbacken, som han själv beskriver sig, presenterades av Oskarshamn i början av maj och när SHL.se når honom en knapp månad senare har han tidigare på dagen kört ett dubbelpass, först fys och därefter ett på is.

– Vi är några killar i min hemstad som till vardags spelar på lite olika platser i Europa som körde ett pass på is. Vi har vår grupp vi kör med här hemma och det är bra, säger Janosik.

Precis som resten av världen har förstås även Slovakien påverkats av coronapandemin, vilket har medfört vissa träningsproblem för den blivande SHL-backen.

– I Slovakien har det varit lite tuffare restriktioner. Gymmen och nästan allt har varit stängt. Det har varit lite svårt att träna, men jag har tur som har en vän som har ett gym och att jag har kunnat träna där. Den här veckan kunde vi äntligen gå på is, men bara fem killar. Men det går åt rätt håll. Från början var allt utom sjukhus och mataffärer stängda. Jag hoppas att det blir bättre för varje dag, säger Adam Janosik.

"En av de bästa ligorna i Europa"

Tanken är att Adam Janosik ska flytta till Oskarshamn den första augusti och det är ingen tvekan på att han ser fram emot det som komma skall.

– Alla vet att SHL är en av de bästa ligorna i Europa. Alla vet att det är en tuff liga, men jag har spelat några CHL-matcher mot några av topplagen från Sverige. De har spelat väldigt bra. Jag vet att det inte kommer att bli lätt, men jag ska göra mitt bästa, säger Janosik.

Varför blev det Oskarshamn för dig?

– De gillar mig som spelare och ville ha mig. Jag hade inget annat erbjudande från SHL. Jag är jätteglad att få chansen att komma till SHL, säger han.

Janosik blir inte den förste slovaken att dra på sig Oskarshamnströjan. Säsongen 2017/18 spelade Martin Fehérváry, som den här säsongen gjorde sex NHL-matcher med Wahington Capitals, i Oskarshamn och Janosik hörde av sig till sin landsman när han hörde om Oskarshamns intresse.

– Jag ringde honom direkt. Jag frågade lite om staden och organisationen. Han sa bara bra saker och jag behövde inte fundera särskilt mycket, säger Janosik.

Han är ursprungligen är från staden Spisska Nova Ves, som ligger i norra Slovakien. Förutom hockey spelade Janosik även fotboll och tennis, men han valde tidigt att satsa på hockey och som 14-åring gick flyttlasset till Tjeckien och Liberec.

– Det var bra för mig. Den tjeckiska ligan är bättre än den slovakiska. Liberec är en bra förening och de utvecklade mig, vilket jag är tacksam för. Efter junioråren i Kanada flyttade jag tillbaka till Liberec igen. Det är som ett andra hem för mig, säger Janosik.

Har spelat tre VM-turneringar

Precis som Janosik är inne på blev det spel i den kanadensiska juniorhockeyligan QMJHL mellan 2009 och 2012 och under den här tiden blev han också draftad (i tredje rundan av Tampa Bay Lightning, som nummer 72 totalt 2010). Sedan återvände han till Tjeckien och han debuterade i den tjeckiska högstaligan med Bili Tygri Liberec säsongen 2012/13. Därefter har han spelat ytterligare sex säsonger i Tjeckien, en i Slovakien (där han blev mästare med Kosice 2015) samt en säsong med Slovan Bratislava i KHL. Lägg därtill att han har gjort tre VM-turneringar med Slovakien. Den första gjorde han 2015, som 22-åring – och det var ett namnstarkt Slovakien i den turneringen, med spelare som Martin Gaborik, Andrej Meszaros, Marek Daloga, Tomas Tatar och Tomas Sourovy i truppen.

– Det var tufft att komma med, för vi hade många bra spelare, många från NHL. Jag försökte göra så bra jag kunde i matcherna inför turneringen och coacherna trodde på mig. Jag är väldigt glad att jag kom med, säger han.

"Alla här känner till Hudashow"

Två andra som var med i Slovakiens trupp vid VM 2015 var bröderna Julius och Libor Hudacek, som precis som Adam Janosik är från Spisska Nova Ves. Faktum är att Julius Hudacek, som har spelat fyra säsonger i SHL (en i Frölunda och tre med Örebro), bor granne med Janosik och den förra Örebromålvakten hade ett finger med i att 27-åringen valde Oskarshamn.

– Jag bor granne med Julius i vår hemstad. Han har hjälpt mig med mycket, med kontrakt och annat. Jag är tacksam att han har hjälpt mig. Vi har pratat en hel del och han har berättat mycket om den svenska ligan. Skulle jag ha någon fråga går jag bara över till honom, berättar Janosik.

Spelade ni tillsammans när ni var yngre?

– Han är några år äldre än mig, men vi kände till varandra. Jag flyttade när jag var 14, men nu är vi väldigt bra vänner, säger han.

Har du sett danserna Julius Hudacek körde efter att Örebro vunnit sina matcher?

– Du menar Hudashow? Alla här känner till Hudashow, haha. Men jag kommer inte att göra några sådana grejer. Du behöver inte vara orolig. Han får sköta det där, säger Adam Janosik och skrattar.