40 ögonblick: Jörgen Jönsson avslutar karriären med guld

31 mars 2015 10:30

Få svenska spelare har varit så framgångsrika under sin ishockeykarriär som Jörgen Jönsson. I karriärens allra sista match fick han inför sina hemmafans lyfta LeMat-pokalen till skyarna. Ett på många sätt magiskt ögonblick som är ett av 40 SHL.se väljer att uppmärksamma från den 40:e säsongen av SHL.


Jörgen Jönsson föddes i Ängelholm 1972 och föga förvånande inledde han sin karriär i Rögles ungdomslag och säsongen 1989/90 debuterade han för klubbens A-lag. Efter sex säsonger i moderklubben Rögle åkte laget ur dåvarande Elitserien och Jönsson värvades till Färjestad, klubben som skulle komma att bli hans hem i 13 framgångsrika säsonger.

Jönsson är känd för att som enda spelare vunnit SM-, VM-, och OS-guld samma säsong när han lyckades med bedriften säsongen 2005/2006. Efter OS-guldet i Turin tog Jönsson SM-guld med Färjestad innan han avslutade säsongen på ett fantastiskt sätt med ett VM-guld i Riga. Den spelskicklige centern spelade 13 säsonger i Färjestad och vann fem SM-guld.

Under julen 2008 berättade Jönsson att den dåvarande säsongen skulle komma att bli hans sista som spelare. Självfallet skulle han avsluta sin karriär på allra bästa sätt - med ett SM-guld.

Det var magiskt att Jörgen Jönsson i karriärens allra sista match fick lyfta LeMat pokalen till skyarna och därmed avsluta sin spelarkarriär på allra bästa sätt. I och med den bedriften är han ett givet ögonblick att uppmärksamma i 40 historiska ögonblick i SHL.

Jörgen Jönsson firar karriärens sista mål. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Totalt spelade Jönsson 711 matcher i Elitserien/SHL och stod för 535 poäng fördelat på 231 mål och 304 assist. Dessutom har Jönsson spelat flest A-landskamper och VM-matcher för Tre Kronor än någon annan spelare med 285 landskamper och 103 VM-matcher.