• Huvudsponsorer

Måndag Mån 2 April Apr
Tisdag Tis 3 April Apr
Onsdag Ons 4 April Apr
Torsdag Tor 5 April Apr
Fredag Fre 6 April Apr
Lördag Lör 7 April Apr
Söndag Sön 8 April Apr
Måndag Mån 9 April Apr
Onsdag Ons 11 April Apr
Fredag Fre 13 April Apr
Tisdag Tis 17 April Apr
Idag 19 April Apr
Lördag Lör 21 April Apr
Söndag Sön 22 April Apr
Tisdag Tis 24 April Apr
Torsdag Tor 26 April Apr
Lördag Lör 28 April Apr

40 ögonblick: Jörgen Jönsson avslutar karriären med guld

31 mars 2015 10:30

Få svenska spelare har varit så framgångsrika under sin ishockeykarriär som Jörgen Jönsson. I karriärens allra sista match fick han inför sina hemmafans lyfta LeMat-pokalen till skyarna. Ett på många sätt magiskt ögonblick som är ett av 40 SHL.se väljer att uppmärksamma från den 40:e säsongen av SHL.


Jörgen Jönsson föddes i Ängelholm 1972 och föga förvånande inledde han sin karriär i Rögles ungdomslag och säsongen 1989/90 debuterade han för klubbens A-lag. Efter sex säsonger i moderklubben Rögle åkte laget ur dåvarande Elitserien och Jönsson värvades till Färjestad, klubben som skulle komma att bli hans hem i 13 framgångsrika säsonger.

Jönsson är känd för att som enda spelare vunnit SM-, VM-, och OS-guld samma säsong när han lyckades med bedriften säsongen 2005/2006. Efter OS-guldet i Turin tog Jönsson SM-guld med Färjestad innan han avslutade säsongen på ett fantastiskt sätt med ett VM-guld i Riga. Den spelskicklige centern spelade 13 säsonger i Färjestad och vann fem SM-guld.

Under julen 2008 berättade Jönsson att den dåvarande säsongen skulle komma att bli hans sista som spelare. Självfallet skulle han avsluta sin karriär på allra bästa sätt - med ett SM-guld.

Det var magiskt att Jörgen Jönsson i karriärens allra sista match fick lyfta LeMat pokalen till skyarna och därmed avsluta sin spelarkarriär på allra bästa sätt. I och med den bedriften är han ett givet ögonblick att uppmärksamma i 40 historiska ögonblick i SHL.

Jörgen Jönsson firar karriärens sista mål. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Totalt spelade Jönsson 711 matcher i Elitserien/SHL och stod för 535 poäng fördelat på 231 mål och 304 assist. Dessutom har Jönsson spelat flest A-landskamper och VM-matcher för Tre Kronor än någon annan spelare med 285 landskamper och 103 VM-matcher.