• Huvudsponsorer

Spelarna som bär upp C:et

11 augusti 2017 12:30

Vissa är rutinerade, andra producerar poäng, många är klubbikoner och alla har de en sak gemensamt. SHL.se har listat samtliga 14 lagkaptener som den här säsongen leder sina medspelare ut på isen.


Brynäs

Jacob Blomqvist, 30 år

Gör sin andra säsong som lagkapten

Historik i Brynäs: 4 säsonger, 166 SHL-matcher, 30 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 11 mål och 9 assist i SHL, 6 mål och 3 assist i slutspelet

Kommentar: Slitstark och taktiskt skicklig center som sedan tre år är tillbaka i Brynäs. 30-åringen slussades en gång i tiden fram genom Gävleklubbens juniorlag och debuterade även i SHL i den svarta tröjan. Blomqvist tog sedan en omväg genom HockeyEttan och HockeyAllsvenskan, innan han 2014 alltså återvände. Belönades inför förra säsongen med kaptensmärket på bröstet och tackade för det med att ta sitt lag hela vägen fram till SM-final.

Djurgården

Calle Ridderwall, 29 år

Gör sin andra säsong som lagkapten

Historik i Djurgården: 1 säsong, 52 SHL-matcher, 3 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 7 mål och 10 assist i SHL, 0 mål och 1 assist i slutspelet

Kommentar: Stockholmsgrabben har spenderat större delen av sin karriär i utlandet och kom hem till Sverige först förra sommaren. Är känd för sin snabbhet på isen, men kan också leverera poäng vilket han gjort förr i SHL med HV71. Kommer från en riktig Djurgårdsfamilj, med farbror Rolf och kusin Stefan som båda spelat för klubben. För Calle Ridderwall själv blir detta andra säsongen som lagkapten i Djurgården.

Frölunda

Joel Lundqvist, 35 år

Gör sin nionde säsong som lagkapten

Historik i Frölunda: 14 säsonger, 633 SHL-matcher, 127 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 9 mål och 17 assist i SHL, 2 mål och 10 assist i slutspelet

Kommentar: Ett av ligans profilstarkaste namn, som vid sidan av sina över 600 SHL-matcher gjort en vända i USA och NHL. Adlades direkt vid återkomsten 2009 till lagkapten i Frölunda och har inte släppt ifrån sig det uppdraget sedan dess. En pålitlig poängspelare, även om målskyttet varierat de senaste säsongerna. Med sin fysik är Lundqvist jobbig att möta och centern trivs extra mycket runt motståndarmålet.

Färjestad

Alexander Johansson, 28 år

Gör sin första säsong som lagkapten

Historik i Färjestad: 1 säsong, 47 SHL-matcher, 7 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 15 mål och 17 assist i SHL, 3 mål och 3 assist i slutspelet

Kommentar: Flyttade från Växjö efter fyra år och slog i Färjestad direkt till med sin bästa SHL-säsong någonsin. 32 poäng i SHL och sex i slutspelet gjorde nyförvärvet till en av ligans vassaste spelare, men forwarden kan mer än att bara leverera poäng. Johansson är skicklig i båda riktningarna av isen och tar nu över som lagkapten i Färjestad redan till sin andra säsong.

HV71

Martin Thörnberg, 34 år

Gör sin första säsong som lagkapten

Historik i HV71: 11 säsonger, 494 SHL-matcher, 118 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 17 mål och 10 assist i SHL, 6 mål och 5 assist i slutspelet

Kommentar: Ove Thörnbergs son har hunnit med att gå om pappa i klubbens historieböcker, men det är ändå först nu som Martin får äran att agera lagkapten. 34-åringen finns med i toppen av listorna över målrekord i HV71 och kom 2015 hem till moderklubben efter tre år i Ryssland. Spelade fram till det avgörandet målet i vårens sjunde SM-final. Det betyder att Thörnberg varit med vid fyra av HV71:s fem guld.

Karlskrona

Morten Madsen, 30 år

Gör sin andra säsong som lagkapten

Historik i Karlskrona: 1 säsong, 52 SHL-matcher, 0 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 1 mål och 14 assist i SHL

Kommentar: Dansken är en av bara två utländska spelare på den här listan. Skrev på för Karlskrona förra sommaren och anlände med många års rutin från spel i Hamburg, MODO och Houston i AHL. Kapten sedan dag ett i Karlskrona och är viktig för laget med sina internationella erfarenheter. Poängproduktionen stannade vid 15 förra året, finns potential för mer där.

Linköping

Niklas Persson, 38 år

Gör sin tredje säsong som lagkapten

Historik i Linköping: 5 säsonger, 264 SHL-matcher, 49 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 7 mål och 15 assist i SHL, 0 mål och 1 assist i slutspelet

Kommentar: 38-taggaren Persson är äldst på den här listan, men trots åldern fortsätter bjässen att visa vägen för Linköping. I våras förlängde centern kontraktet och målet är att ta klubbens första SM-guld. Niklas Persson är inne på sin andra sejour i Linköping och har varit med om att förlora två finaler. I spelet är Persson användbar i defensiven med sin smarthet, samtidigt som hans tyngd bidrar framåt.

Luleå

Niklas Olausson, 31 år

Gör sin första säsong som lagkapten

Historik i Luleå: 5 säsonger, 239 SHL-matcher, 36 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 3 mål och 15 assist i Liiga, 0 mål och 2 assist i slutspelet

Kommentar: Poängkungen har landat igen i Luleå och den här gången väntar kaptensrollen på Niklas Olausson. Mellan 2009-14 kretsade det mesta i lagets anfallsspel kring centern, som nådde över 30 poäng fyra av fem säsonger och tog Luleå till SM-final. Ett utlandsäventyr senare har Olausson valt att komma tillbaka till Norrbotten. Förhoppningsvis med samma poängsnitt som hans förra sejour.

Malmö

Erik Forssell, 35 år

Gör sin andra säsong som lagkapten

Historik i Malmö: 1 säsong, 45 SHL-matcher, 10 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 14 mål och 10 assist i SHL, 1 mål och 3 assist i slutspelet

Kommentar: En klassisk tvåvägscenter som utsågs till kapten redan under sitt debutår på skånsk mark. Har erfarenhet av både matcher och SM-guld med Skellefteå, där det blev totalt nio säsonger för Forssell. Är en nyttig lagspelare som också bidrar med såväl mål som assist. Visade sitt värde direkt i Malmö - laget nådde semifinal under 35-åringens vingar.

Mora

Emil Bejmo, 27 år

Gör sin andra säsong som lagkapten

Historik i Mora: 4 säsonger, 155 HockeyAllsvenska matcher, 0 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 16 mål och 14 assist i HockeyAllsvenskan, 3 mål och 2 assist i kvalet

Kommentar: Har vuxit ut till en profilspelare i Mora och inte blev hans status mindre av vårens avancemang till SHL. Var högst delaktig i förra säsongens succé, med 30 poäng i HockeyAllsvenskan och viktiga mål även i kvalet. Bejmo är en av listans yngsta namn, men har gjort flera år i klubben och är en spelare med brett register.

Rögle

Ted Brithén, 26 år

Gör sin första säsong som lagkapten

Historik i Rögle: 5 säsonger, 57 SHL-matcher, 91 HockeyAllsvenska matcher, 0 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 6 mål och 25 assist i SHL, 5 mål och 5 assist i slutspelet

Kommentar: Ytterligare en återvändare och faktum är att Brithén är fostrad i Rögles ungdomsled. Valde att 2013 lämna Skåne för Småland och HV71, där det blev fyra säsonger och slutligen ett SM-guld. Nu är Ted Brithén tillbaka i grönvitt och där väntas centern bidra med sitt allroundspel, både defensivt och offensivt. Har en förmåga att landa runt 30 poäng varje SHL-säsong.

Skellefteå

Pontus Petterström, 35 år

Gör sin första säsong som lagkapten

Historik i Skellefteå: 11 säsonger, 318 SHL-matcher, 154 HockeyAllsvenska matcher, 59 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 2 mål och 8 assist i SHL, 0 mål och 0 assist i slutspelet

Kommentar: Ska axla den stora mantel som tidigare kaptenen Jimmie Ericsson lämnade efter sig. Är det någon som utstrålar samma Skellefteåanda är det ändå Petterström, som över två vändor noterats för elva säsonger i klubben. 35-åringen är mer känd för sitt hårda arbete än sina poäng och bidrar med attityd. Rutinerad som få och smart i sitt spel, blir i regel aldrig utvisad.

Växjö

Liam Reddox, 31 år

Gör sin tredje säsong som lagkapten

Historik i Växjö: 6 säsonger, 298 SHL-matcher, 48 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 7 mål och 6 assist i SHL, 0 mål 0 assist i slutspelet

Kommentar: Kanadensaren Reddox har blivit en stark symbol i Växjö, med SM-guldet som den givna höjdpunkten. En ganska kortväxt forward som spelar med energi och inte är rädd för att ta en duell. Gör visserligen allt färre poäng, men arbetar desto hårdare och tar ett stort ansvar för sitt lag. Lagkapten för den tredje säsongen i följd.

Örebro

Viktor Ekbom, 28 år

Gör sin andra säsong som lagkapten

Historik i Örebro: 4 säsonger, 190 SHL-matcher, 8 slutspelsmatcher

Siffror förra säsongen: 1 mål och 4 assist i SHL

Kommentar: Ensam back att ta hand om ett C denna säsong. Defensivt lagd och har varit central i Örebros försvarslinje sedan klubbens intåg i SHL. Förra säsongen förstördes till stora delar av skador, men när 190 centimeter långe Ekbom spelade var han en viktig tillgång. Övertog kaptensansvaret från legendaren Henrik Löwdahl när denne slutade.