Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

29 november 2021 08:55
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Éric Gélinas återvänt till Rögle, Jonathan Johnson har förlängt sitt avtal med Skellefteå och två SHL-spelare lånas ut till HockeyAllsvenskan.


Stridh blir kvar

Nyligen förlängde Luleås huvudtränare Thomas Berglund sitt kontrakt med klubben. Nu står det klart att även den assisterande tränaren Henrik Stridh blir kvar i föreningen några år till. Stridh har fölängt sitt avtal till 2025.

– Precis som jag sa när vi förlängde med Bulan förra veckan så är vi väldigt nöjda med det arbete som Henrik och våra ledare gör i den dagliga verksamheten. Därför känns det fantastiskt bra att vi kommer kunna fortsätta med kontinuitet inom hela vårt starka ledarteam även för de kommande säsongerna, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson till klubbens hemsida.

Johnson stannar i Skellefteå

Jonathan Johnson har haft en fin utveckling i Skellefteå. Han kom till klubben inför förra säsongen. Han gjorde 24 poäng under sin första SHL-säsong. Den här säsongen har han redan gjort 20 poäng (4+16) på 22 matcher. Nu har 28-åringen skrivit på ett nytt kontrakt, som sträcker sig över säsongen 2023/24.

– Jonathan är smart och skicklig spelare som det ska bli kul att fortsätta jobba med. En spelare som gör sin omgivning bättre och har tagit stora kliv under tiden här. Vi värvade honom som en toppspelare i HockeyAllsvenskan och han är på god väg att bli en toppspelare även i SHL, säger Skellefteås GM Erik Forssell.

Gélinas tillbaka i Rögle

Rögle har fått klart med en kanonförstärkning. Toppbacken Éric Gélinas är tillbaka i Ängelholmsklubben.

– Jag är väldigt exalterad över att kunna välkomna Éric hem till Ängelholm och Rögle. Det är en toppspelare och en väldigt bra kille för vår grupp. Han kommer förstärka vår backuppsättning, säger Rögles sportchef Chris Abbott.

Éric Gélinas kom till Rögle i slutet av säsongen 2018/19. Då gjorde han fyra poäng på åtta matcher. Han gjorde ytterligare två säsonger i Rögle och förra säsongen var han en av ligans bästa backar. Han noterades för 34 poäng på 46 matcher. Med det blev han fyra i backarnas poängliga i SHL. Den här säsongen försökte han slå sig in i Carolina Hurricanes, men det blev ingen NHL-match. I stället blev det nio matcher i AHL med Chicago Wolves.

Nikupeteri skriver på SHL-kontrakt

För tre säsonger sedan kom Olli Nikupeteri till Luleås juniorverksamhet. Den 19-årige finländaren debuterade i SHL den här säsongen och totalt har det blivit 16 matcher med Luleås a-lag den här säsongen. Nu har Nikupeteri skrivit på ett a-lagskontrakt som sträcker sig över den här säsongen samt ytterligare två.

– Det känns jättebra att vi kontrakterat Olli. Han är en spännande spelare med en hög skicklighetsnivå och stor utvecklingspotential. Han jobbar dessutom hårt och det kommer bli väldigt roligt att följa hans vidare utveckling tillsammans med oss, säger Ulf Engman, vice GM.

Duo lånas ut

Brynäs Alexander Ljungkrantz, 19, har spelat 24 SHL-matcher under de tre senaste säsongerna. Men han har haft svårt att ta plats i Gävlelaget den här säsongen. Nu står det klart att han lånas ut till allsvenska Vita Hästen. Lånet gäller i första hand året ut.

– Alexander behöver speltid på seniornivå för att ta ytterligare kliv i sin utveckling. Vi ser stor potential i honom och ser fram emot att följa hans matcher i Vita Hästen och Hockeyallsvenskan, säger sportchefen Johan Alcén.

Även Luleåbacken Kim Johansson kommer att lånas ut till allsvenskan. Han lånas ut till Björklöven.

"Kim Johansson lånas ut till Björklöven för att få några matcher i HockeyAllsvenskan efter sin skadefrånvaro", skriver Luleå på Twitter.