• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Tack för säsongen - Karlskrona HK

10 maj 2016 10:00

Efter att ha besegrat Västerås i direktkval föregående säsong tog Blekingelaget Karlskrona sig upp i SHL för första gången i klubbens historia. Efter en tuff debutsäsong i SHL lyckades laget till slut kvala sig kvar i Sveriges högsta serie.


Karlskrona chockade stora delar av hockeysverige då de klev upp i SHL inför årets säsong. Karlskrona HK har inte speciellt många år på nacken som förening. Den bildades så sent som 2001 då laget fick starta i division 3. Där spelade Karlskrona till säsongen 2005/2006 innan klubben tog klivet upp ett snäpp till tvåan. Efter två säsonger där tog klubben 2008 steget upp i division 1.

Där blev det tuffare att ta sig vidare och Karlskrona spelade fyra säsonger i ettan innan laget 2012, på andra försöket, kvalade sig upp till HockeyAllsvenskan. I år gjorde alltså Karlskrona sin första säsong i SHL någonsin och klubben har gjort en imponerande resa.

För att lyckas hänga kvar i SHL krävdes det dock att klubben förstärkte truppen. Sagt och gjort. In hämtades nödvändig rutin i spelare som Mattias Guter, Riley Holzapfel, Julien Brouilette, Toni Kähkönen och Anton Grundel.

"Vi kommer vara jobbiga att möta"

Flera av spelarna som var nyckelsspelare i laget när de tog klivet upp var också med på resan till SHL. Spelare som Joel Kellman, Tom Linder, Filip Cruseman och Alexander Bergström för att nämna några. Så här sa Joel Kellman om sina tankar om debutåret i SHL, inför säsongen.

– Vi kommer nog inte vara favortitippade direkt, men vi kommer inte vara ett lag man åker och tar tre poäng mot. Vi kommer att vara riktigt jobbiga att möta och ett lag som aldrig ger sig. Jag tror absolut att vi kommer att överraska flera motstånadare, säger Kellman.

Han hade rätt på en del punkter. Att ta tre poäng mot Karlskrona skulle visa sig vara tufft. 34 av klubbens 43 förluster slutade med uddamålsförlust eller förlust med två mål. Som ni ser på antalet förluster var Karlskronas första säsong i SHL en tuff sådan - precis som det brukar vara för en nykomling. På 52 matcher lyckades Karlskrona vinna nio, samla ihop totalt 31 poäng och sluta på 14:e plats i SHL.

Flera spelare i laget stod trots den tunga säsongen för imponerande insatser i SHL. Filip Cruseman kom sexa i poängligan för rookies med 20 poäng. Mattias Guter var klubbens bästa spelare och växte ut till en målskytt av rang. Hans 19 fullträffar räckte till en sjundeplats i skytteligan och var endast tre mål bakom vinnaren, Brynäs Nick Johnson.

Straffspecialisten

Förutom målproduktionen och spelet var det ytterligare en detalj som Guter imponerade stort med under säsongen - nämligen straffslag. Under ordinarie tid i SHL sköt Guter sex straffar och satte samtliga. Det var han i och för sig inte ensam om, det lyckades ytterligare åtta spelare med. Det ska dock påpekas att samtliga åtta sköt endast en straff, att jämföra med Guters sex.

– Jag gnuggar lite grann efter träningarna och tittar en hel del på andra som lägger straffar. På senare tid har jag pratat mycket med Honken (Johan Holmqvist) om vad han tycker är svårast med straffskyttar. Jag har självförtroende i den situationen. Det är kul att lägga straffar och jag ser det inte som att jag skulle bli syndabock om jag missar, berättade Guter i en intervju med SHL i början av februari.

I och med sistaplatsen i SHL tvingades Karlskrona att spela ett direktkval mot den HockeyAllsvenska mästaren AIK om en plats i SHL 2016/2017. Väl där var det en annan spelare som stack ut lite extra hos Blekingelaget.

Säsongens nyförvärv?

Johan Holmqvist hämtades in runt jul och skulle visa sig bli en avgörande faktor till att klubben vann direktkvalet mot AIK och behöll sin plats i SHL. Holmqvist var rent av omänsklig i kassen och på de fem matcherna släppte han endast in sju mål, i snitt 1,20 mål per match. Dessutom hade burväktaren en räddningsprocent på över 96 procent (!). I en intervju med SHL, efter att kontraktet var säkrat, gav huvudtränaren Per Hånberg sin syn på Holmqvist betydelse.

– Jag måste säga att han måste vara en av Sveriges bästa målvakter just nu. Vi vet hur viktig en målvakt är. AIK var väldigt bra och skapade enormt mycket chanser och där betydde Johan otroligt mycket och höll oss kvar i vissa matcher, sa Hånberg och fortsatte:

– Han räddade oss i flera matcher och i direktkvalet var han som en vägg. Det måste varit otroligt jobbigt för AIK. Först skulle de ta sig igenom ett bra försvarsspel som vi hade i de flesta matcherna och sedan stod dessutom han längst bak. Han fanns där hela tiden och det blev tillslut avgörande.

Inte nog med det. Holmqvist stod också under säsongen för en helt fantastisk räddning. I hemmamatchen mot Linköping den 6:e februari hamnade Holmqvist till höger om sin stolpe och Linköpings Broc Little gick runt kassen och skulle bara lägga in pucken men Holmqvist hann på ett mirakulöst sätt över till andra sidan och stoppade pucken på mållinjen.

Rädddningen röstades av besökarna på SHL.se fram till Årets räddning på SHL Awards i maj och får ses som en av höjdpunkterna i Karlskronas säsong.

I början av maj presenterade Karlskrona en mycket glädjande nyhet för klubbens supportrar när det offentliggjordes att "Honken" förlängt sitt kontrakt med ytterligare ett år. Till KHK-TV sa Holmqvist så här om sitt beslut att stanna i klubben.

– Det känns jättebra. Rent sportsligt kändes det kanon hela tiden i fjol. Det känns bra att få fortsätta det vi påbörjade förra året och förhoppningsvis ta några kliv. Fansen har varit otroligt hängivna och det förväntar jag mig att de är i år också. Det är ett otroligt bra drag i arena och i år ska de få jubla lite mer, sa han.

Spännande förstärkningar

Karlskrona har redan nu presenterat en del spelare till den kommande säsongen. På backsidan har Daniel Gunnarsson och Niklas Arell tillkommit från Färjestad. David Printz har hämtats in från den tyska ligan och från Schweiz har forwarden Marcus Paulsson värvats. Paulsson har under sina tre säsonger i Davos gjort 87 poäng och han kan mycket väl bli en viktig pusselbit hos Blekingelaget när laget nu ska etablera sig i SHL.