• Huvudsponsorer

Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep
Idag 21 September Sep
Tisdag Tis 24 September Sep
Torsdag Tor 26 September Sep
Lördag Lör 28 September Sep
Tisdag Tis 1 Oktober Okt

Tack för säsongen - Luleå Hockey

23 maj 2016 10:45

Luleå Hockey gick ut med en stenhård satsning inför säsongen och talade om att det endast var guld som gällde. Riktigt så långt räckte det inte denna gång men Luleå Hockey var under säsongen 2015/2016 med om en ordentlig resa.


På försäsongen besteg Luleås trupp tre bergstoppar. Alla toppar skulle symbolisera det klubben skulle kämpa för denna säsong. Serieseger i SHL, SM-guld och guld i klubblagsturneringen CHL. En hög målsättning som Luleå Hockey inte var rädda för att berätta om.

Till truppen hade man också adderat spetsspelare som skulle leverera. Toni Rajala, Bill Sweatt och Jacob Micflikier hade alla tre värvats från andra klubbar i SHL, och det var spelare som Luleå visste kunde leverera. Dessutom hade truppen kryddats med meriterade spelare på backsidan i form av Ilari Melart, Brendan Mickelsson och Craig Schira.

Men starten av säsongen kom att bli tuff för Luleå. Spelet stämde inte och spelarna som skulle leverera lyckades inte. Bill Sweatt blev skadad och Craig Schira var stundtals utanför truppen. Siffrorna i både powerplay och boxplay var låga och Luleås plats i tabellen speglade spelet på isen. Det var under förväntan.

Klättringen uppått

Men Luleå kom att resa sig. Luleå hade satt sig i en tuff sits och symboliskt nog kan man påstå att laget hade ett berg att bestiga i tabellen. Men berg hade man bestigit förr, och det var dags igen. När spelet kom igång och alla spelarna hittat sina roller så visade Luleå sin kapacitet.

Laget radade upp segrar och var stundtals helt oslagbara som det såg ut. Luleå hade stått för en otrolig förvandling. Från att ingenting funkat, till att precis allting funkade.

– Det tog ett tag för alla att hitta sina roller och komma in i det men när vi alla visste vad vi skulle göra så fungerade det bara, sa Karl Fabriucius under säsongens gång med tanke på den imponerande vändningen.

Luleå reste sig från en tiondeplats i tabellen till att sakta äta sig in på lagen ovanför. Topp sex kom man förbi och allt eftersom var man uppe och slogs om en plats topp tre i tabellen. Där fick man dock ge sig i den sista omgången och laget slutade till sist på fjärdeplats i tabellen. Under målsättningen men likväl en oerhört stark bedrift med tanke på säsongsinledningen.

Wallmark - slutspelets kung

När slutspelet sedan tog vid väntade Färjestad i kvartsfinal. Ett lag Luleå inte besegrade under säsongen på fyra försök. Därför kunde det på förhand inte vänta en svårare motståndare för Luleå.

– Vi gick för tredjeplatsen i tabellen men lyckades inte och nu väntar Färjestad och det är ju bara att titta på statistiken för att inse att det inte är någon drömmotståndare för oss, sa tränaren Joakim Fagervall efter sista omgången mot Växjö.

Men norrbottningarna skulle visa sig ha hittat segerreceptet. I en fysisk matchserie var Luleå allt för tunga för Färjestad där dessutom Lucas Wallmark klev fram och blev hela Luleås nya målkung. Under de fem kvartsfinalmatcherna Luleå spelade mot Färjestad bjöd Wallmark på sex mål och Luleå avancerade till semfinal efter 4-1 i matcher i en imponerande matchserie.

– Ibland hamnar man i ett stim och det känns som att man kan göra mål på allt, och puckarna går bara in oavsett vad man gör, sa Lucas Wallmark till C More efter att Luleå avancerat till semifinal.

Luleå pressade sedan Frölunda i semfinalserien och hade 2-2 i matcher innan man förlorade två raka och därmed fick lämna årets slutspel i semifinal. Dock var man en stolpträff av Jacob Micflikier i den femte matchens förlängning från att ta kommandot i matchserien. Frölunda gick sedan och tog guld. Så små kan marginalerna vara.

Luleå slutade fyra i SHL, åkte ut i semfinal mot Frölunda och åkte även ut mot Frölunda i CHL:s kvartsfinalsepel. De tre höga målsättningarna som sattes infriades inte, men Luleå visade att man även i år var ett lag att räkna med och att man vill vara med och utmana även kommande år.

– Överlag är det ett godkänt resultat även om vi ville längre. Men med tanke på den starten vi fick på säsongen så har vi gjort en ordentlig resa som vi alla kan vara stolta över, sa Joakim Fagervall efter säsongen till Luleås hemsida.