Veckans Match: Ska Linköping bryta dystra trenden?

21 november 2019 14:00
Växande rivalitet  mellan topplaget Örebro och formstarkt Linköping
#OHKLHC

Örebro har överraskat många under säsongsinledningen. Det formstarka Närkelaget ställs nu mot ett Linköping som vaknat till liv ordentligt. Men närkelaget har haft förhållandevis lätt för östgötarna på senare tid.


Endast 12,1 mil skiljer städerna åt och flertalet av macherna mellan Örebro och Linköping har gått till förlängning på senare tid. Dock ej säsongens första drabbning som slutade 5-2 till Örebro - i Linköping. Men östgötarna har visat fin form på sistone och kommer till torsdagens match med fyra raka segrar, på vilka man plockat elva av tolv möjliga poäng. Förra veckan skördade laget stora framgångar i powerplay där sex av åtta mål gjordes i spelformen. Ytterligare ett, mot Djurgården, gjordes på sekunden när Djurgården blev fulltaliga. Men det gör att det finns förbättringspotential på annat håll:

– Vi måste hitta ett sätt att göra mål i fem-mot-fem. Man kan inte förlita sig på att powerplay-spelet ska ge tre mål per match. Man kanske inte ens får tre powerplay på en match. Majoriteten av spelet är fem-mot-fem så vi måste hitta ett sätt att hitta tid i offensiv zon, säger forwarden Andrew Gordon.

Men Linköping har bara tagit två trepoängare mot Örebro sedan den 23 februari 2017 - är Örebro en mardrömsmotståndare?

– Det är ett lag vi har börjat ogilla lite. Och vi har haft svårt för dom på senare tid. Jag gillar inte det. Jag vill inte höra någon säga ”Det här är ett lag ni har svårt mot”. Men det är inte på samma nivå som mötena med Djurgården eller HV71, men Örebro är bara några ett par timmar bort och rivaliteten växer, absolut, säger Gordon och fortsätter:

– Om jag hade ett svar på våra svårigheter vi ha löst det, haha. Jag vet inte vad det är. Vi har haft ledningen i ett par matcher och släppt in dom, och så har det varit i flera matcher. VI har spelat riktigt bra och sedan har de gjort två-tre mål på kort tid. Men varje lag är olika år för år och att vi har haft skrala resultat mot Örebro på senare tid har ingen inverkan på torsdagens match egentligen. Det är inte så att det är något extremt annorlunda med dom jämfört med till exempel Skellefteå.

"Vi har en trygghet"

I Örebro har man inte heller något svar på varför det gått så bra mot Linköping.

– Alla matcher är olika. Jag vet inte varför det är just så. Det är två lag som spelar positivt och det brukar bli rolig hockey. De har fått en ganska tung start men de har bytt tränare som medför nya spelidéer. Det tar ett tag innan det klickar. Nu har det börjat göra det på sistone för dom och det är nog ett annat lag vi möter nu än det vi mötte nere i Linköping senast, säger Örebros Marcus Weinstock.

Han menar att Örebro byggt vidare på det man påbörjade vid tränarbytet förra säsongen. I och med den nya grunden har Örebro en helt annan trygghet: – Det tycker jag verkligen., Vi har fått in den tryggheten i gruppen. Vi har en spelplan som vi vill spela efter. Matcherna går i vågor upp och ner men jag tycker ändå att vi har en trygghet att falla tillbaka till oavsett om vi leder eller om vi ligger under. Det är en trygghet vi har byggt upp i gruppen och det är skönt att ha den.

Växande rivalitet

Örebros framgångar har inte gått obemärkt förbi i Hockeysverige. – Utan att låta respektlös så är jag nog lite överraskad, ja. Det är ett bra lag med bra spelare men de var inte långt framför oss förra säsongen och att de nu leder ligan efter novemberuppehållet är en stor bedrift. De gör naturligtvis något rätt och det är kanske något vi kan dra lärdom av där vi är, säger Andrew Gordon och fortsätter: – Nu har de varit i toppen ett tag och de bör absolut tas på allvar. Se på Leksand och Oskarshamn., De var med i toppen i början men har sjunkit. Örebro är kvar. Vi måste förbereda oss mot ett topplag, precis som när vi Frölunda eller Färjestad.

Linköping reser till Örebro med fräscha poäng. Det har inte varit de renaste segrarna men segrar oavsett. Örebro, som har tio segrar på de tolv senaste matcherna, väntar. En gryende rivalitet kanske kan få ytterligare ved i elden. – Det är klart att det blir mer och mer. VI har varit här några år och det tar ett tag att få en sån här rivalitet att växa fram. De har spelat en viss sorts hockey och vi har spelat en viss sorts hockey. Så det är på gång, säger Weinstock.