Grattis till SM-guldet Frölunda Indians!

26 april 2016 08:29

Frölunda stod för en imponerande säsong i SHL när laget hamnade på en andraplats i tabellen. I slutspelet kunde sedan inget lag rubba göteborgarna som slog ut Djurgården, Luleå och Skellefteå på sin väg fram till klubbens fjärde SM-guld.


Frölunda hade två raka andraplatser i SHL och en semifinal från fjolårets slutspel med sig in i årets SHL-säsong. Efter en rivstart med 14 segrar och 40 poäng på 15 matcher ledde laget en tid SHL med nio poäng. Roger Rönnbergs Frölunda var under första halvan av SHL en fartfylld maskin om skördade offer efter offer. Mycket av framgången under den första delen av SHL handlade om pånyttfödelsen av Joel Lundqvist. Klubbens fanbärare och kapten hade gått från att vara en grovjobbare till att ösa in poäng och dessutom vara drivkraften i ett sylvasst numerärt överläge.

Efterhand skulle det dock komma en svacka som gjorde att göteborgarna tappade serieledningen och till slut hamnade på andra plats, precis som året innan.

En annan spelare som hade skördat stora framgångar i klubben på sin väg fram till slutspelet var amerikanen Ryan Lasch. Den kortvuxne puckkonstnären hade på 52 omgångar i SHL gjort 51 poäng och därmed vunnit hela SHL:s poängliga.

I och med den bedriften kom det nog inte som någon överraskning för någon när han tillsamman med Anton Rödin och Patrick Thoresen blev framröstade som finalisterna till Årets forward.

Målvaktsfrågan uträtad

Efter slutspelet 2015 diskuterades i media om att Frölundas uttåg i semifinal till viss del berodde på att laget inte hade en utpräglad förstemålvakt. Inför SHL 2015/2016 hade den pusselbiten hittats i Johan Gustafsson.

– Det är ett lagspel och jag vet vad som gäller. Men, precis som Lasse Johansson, vill jag förstås spela varje match. Fast samtidigt är det bra med ett upplägg där du kan träna hårt och mycket även mitt under säsong, jag kommer att ta det dag för dag och se till att jobba så hårt som möjligt. Sedan är det upp till tränarna att ta ut det lag som ska spela, sa Gustafsson till Frölundas hemsida när övergången var klar.

Att han skulle få tampas med Lars Johansson om målvaktsspaden skulle Gustafsson bli varse ganska så omgående. Trots ett ganska jämnt matchande från tränarna var det Johansson som växte ut till klubbens förstaval mellan stolparna. Han tackade för förtroendet med att vinna flest matcher (25), hålla flest nollor (7) och dessutom ha bäst räddningsprocent av samtliga burväktare i ligan. I mars månad fick han också utmärkelsen månadens stjärna för sina insatser och röstades dessutom fram som en av finalisterna till årets målvakt i SHL.

Maskin i slutspelet

I slutspelet fick Lars Johansson chansen när Djurgården väntade i kvartsfinal. Stabilt spel från både honom och Frölunda såg till att klubben tämligen komfortabelt gick vidare med 4-1 i matcher. I semifinalen ställdes klubben mot ett av lagets antagonister senaste åren - Luleå. Visst skulle det bli en grinig, tät och tuff matchserie återigen, men Frölunda var hela tiden steget före och vann med 4-2 i matcher.

I finalen väntade sedan seriettan i SHL och giganterna de senaste åren, Skellefteå. Den matchserien skulle bli tät och efter två matcher var det helt jämnt, 1-1. Efter det lade Frölunda, ledda av sin kapten Joel Lundqvist, poängmakarna Ryan Lasch och Artturi Lehkonen samt burväktaren Johan Gustafsson in ytterligare en växel. Gustafsson hade tagit över spaden hos göteborgarna från den tredje semifinalen när han blev inbytt efter att Lars Johansson skadats.

Frölunda gick ifrån till 3-1 i matcher och hade matchboll den 24:e april i final fem i Skellefteå Kraft Arena. Redan efter den första perioden ledde göteborgarna med 3-0 och Skellefteå hämtade sig aldrig efter den starten. Frölundas effektivitet fällde avgörandet när klubben gjorde fem mål på 16 skott och vann den femte finalen med 5-3.

SM-guldet var Frölundas fjärde i klubbens historia och det första på elva år. Den ende spelaren som var med och vann 2005 och 2016 var klubbens fanbärare Joel Lundqvist.

– Det gick i vågor men vi hittade ett sätt att vinna. Det är som det varit hela året när det behövs är det som bäst. Vi kände i höstas att vi hade något speciellt. Vi har bredden och truppen. Det är bara tacka ledningen som byggt truppen. Det var ett tag sen det blev guld så det är riktigt skönt att känna känslan igen, sa Joel Lundqvist i C More.

11 slutspelsmål

Huvudtränaren Roger Rönnberg har gjort en imponerande resa med sitt unga Frölunda. Klubben har alltså sedan Rönnberg tog över tre raka andraplatser i SHL och dessutom gått från kvartsfinal till semfinal i fjol och till SM-guld i år.

– Det är fantastiskt. Jag har inte fattat det ännu. Det är helt otroligt. Vilken effektivitet vi har och vi har matchvinnarna som kliver fram när det behövs, sa Rönnberg i C More.

Att matchvinnarna klev fram när det som mest behövdes hade Rönnberg helt rätt i. Firma Lasch och Lehkonen som vi nämnde förut hamnade etta och tvåa i slutspelets poängliga med 19 poäng vardera och Lehkonen vann skytteligan med sina elva fullträffar. Dessutom var både Lars Johansson och Johan Gustafsson i toppen av målvaktsstatistiken i slutspelet.