• Huvudsponsorer

Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt
Lördag Lör 31 Oktober Okt

Eric Martinsson: "Jag är besatt av smoothie"

5 maj 2020 11:00
20 frågor

Intervjuserien ”20 frågor” är tillbaka. Först ut i den här omgången är HV71:s spelskicklige back Eric Martinsson. Här berättar 27-åringen om sina isbadsrutiner, vilka styrkor han har i pingis samt bjuder sitt bästa smoothierecept.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Målvakt blir Jonas Gunnarsson. Jag tycker att han är den mest gedigna målvakten i ligan. Han har gjort många bra säsonger på rad och har visat att han är bra över tid. Han är ofta väldigt bra i slutspel också. Hade vi gått på förra säsongen hade jag tagit Kodie Curran som back, men av de som är kvar väljer jag Erik Gustafsson. Han är väldigt allround och kan logga många minuter. En bra ledare. Framåt tar jag Jacob Josefson, av lite samma anledning som Gustafsson. Väldigt allround och kan spela i många situationer. Han är svår att möta.

2. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Johannes Kinnvalls målskytte. Förmågan att kunna hitta nätet även som back, då man kanske inte får lika många lägen.

3. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Standardgrejer. Jag värmer en sväng på morgonen. Jag försöker äta något hyfsat hälsosamt och tar en nap. Det som sticker ut är väl att jag tar jag ett isbad hemma i badkaret innan samlingen. Jag brukar ta ett bad runt klockan 16, sitter där några minuter och sedan åker jag till matchsamlingen.

4. När började du med den här isbadsrutinen?

– Lite från till under de senare åren, men de två senaste säsongerna har jag blivit bättre på att göra det inför varje match. Jag inbillar mig att jag får mindre mjkölksyra och att det hjälper blodflödet till benen.

5. Du har en massa is i frysen eller hur gör du?

– Jag har ett badkar i lägenheten och samtdigt som jag gör ett mellanmål eller käk inför matchen sätter jag på vattnet på iskall temperatur. Sedan har jag frysen full med is och jag brukar fylla badet med så mycket is det går.

6. Det finns inte mycket plats för matlådor i den där frysen då?

– Nej, inte direkt. Jag har hyfsat stor frys och får plats med mycket is.

7. Vilken är den bäste spelare du har mött?

– Jag spelade en försäsongsmatch mot St. Louis, samma säsong som de vann Stanley Cup. Vem ska jag välja där? Du har en hel drös med bra spelare. Men jag tar Alex Pietrangelo. Han var grym.

8. Har du varit starstruck i hockeysammanhang någon gång?

– Ja. Jag måste vara ärlig och säga att jag var det lite när jag var över på Minnesotas camp. Ryan Suter är en back som jag tycker är förbannat bra och som jag har följt länge. Jag fick faktiskt sitta bredvid honom i omklädningsrummet och det var lite halvcoolt. Det kanske var en anledning till att jag inte tog en plats heller, haha. Han var hur trevlig som helst, men sedan såg man på isen hur otroligt bra han var.

9. Vilken person har betytt mest för din karriär?

– Familjen såklart. Både mamma och pappa har betytt sjukt mycket. Sedan har du lillebrorsan (Anton) som också spelar. Han och jag har alltid stöttat varandra.

10. Brorsan är tre år yngre. Har ni haft många duster hemma?

– Han har alltid varit målvakt och därför har vi inte mötts på det sättet, men vi har alltid spelat hemma på gården. Jag minns att när jag var i tonåren och han kanske var tio år började han gnälla på att jag sköt för hårt. Men annars har det varit ganska lugnt ändå.

11. Var det du som fick honom att börja stå i mål för att du behövde någon att skjuta på?

– Faktiskt var det på det viset. Jag hade polare över och vi spelade hemma och då behövde vi en keeper. Då slängde vi in lillebrorsan i mål, så lite på den vägen är det. Vi hade en granne som stod i mål som var ett par år äldre än mig. Lillebrorsan tyckte det var lite fräckt också.

12. Vilken av alla tidigare lagkamrater du har haft genom åren hade du helst värvat till HV71?

– Den är ganska lätt, Elias Pettersson. Alla såg hur bra han var. Han blev bara bättre och bättre under hela säsongen. Jag ska inte säga att han började trevande, men han kände sig för de första fem, tio matcherna. När han hade fått grepp på vad SHL handlade om blev han bara bättre och bättre och i slutspelet var han helt överlägsen. Fascinerande att följa honom på nära håll. Det förvånar mig inte att han gör så bra ifrån sig nu.

13. Vad tycker du om Sveriges förhållningssätt till coronapandemin?

– Jag tycker Sverige sköter på ett ganska bra sätt. I slutändan blir det upp till var en att ta sitt ansvar. Jag personligen försöker tänka till lite extra. Man vill hålla sig frisk och då blir det att man gör smarta val. Försöker man själv hålla sig frisk blir det automatiskt att man gör att andra håller sig friska för man håller sina avstånd och så vidare, men egentligen har jag inte så mycket åsikter kring det.

14. Hur ser den perfekta semesterdagen ut för dig?

– Eftersom jag har ett stort intresse för mat vaknar jag gärna upp till en god frukost, som jag inte har gjort själv. Tjejen får gärna ha gjort en god frukost. Om det är tillräckligt varmt åker jag gärna till en sjö eller havet. Jag trivs vid vattnet. Hade jag varit hemma i Skåne hade jag gärna åkt ut med båten. På kvällen en riktigt god middag och kanske någon film efter det. Det är en harmonisk dag.

15. Vem var den senaste i laget du bjöd på middag och vad blev det?

– Linus Fröberg hade jag över. Vi bjöd han och hans tjej på en hälsosam burrito.

16. Vilket är ditt favoritsnack?

– Kan man köra smoothie här? Jag är besatt smoothie. Jag har köpt en monstermixer. Jag kör alla möjliga kombinationer.

17. Kan du berätta vilka ingredienser du har i din favoritsmoothie?

– Just nu har snöat in på fryst mango, fryst ananas, fryst banan och även fryst grönkål. Mixa med bladspenat, citronlemonad och vaniljkvarg. Pressa i lite citron också.

18. Hur många smoothies blir det per vecka?

– Mellan tio och femton stycken.

19. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

– Pingis. Jag spelade mycket med brorsan där hemma. Hade jag haft samma bollsinne som jag har i pingisen i hockeyn hade jag varit i NHL, haha.

20. Vad du för styrkor i pingis?

– En bra toppskruv, om man kallar det så, och en bra smash.