• Huvudsponsorer

Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Torsdag Tor 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan
Söndag Sön 24 Januari Jan
Tisdag Tis 26 Januari Jan
Torsdag Tor 28 Januari Jan

Peter Cehlárik vill få fart på karriären i Leksand

26 augusti 2020 15:00

Peter Cehlárik slog sig in i Luleås A-lag redan som 18-åring och hann med tre SHL-säsonger innan han som 21-åring tog steget över Atlanten för spel i Boston Bruins organisation. Efter fyra säsonger med mestadels spel i AHL-laget Providence Bruins är slovaken nu tillbaka i SHL och redo för en stor roll – i Leksands IF.


Många var måhända de svenska hockeyfans som höjde på ögonbrynen när Peter Cehlárik – med fem år i Luleås organisation bakom sig – valde att skriva på för Leksand för halvannan vecka sedan. En orsak var att Luleå tidigt var klara med sitt truppbygge för säsongen 2020/21 och helt enkelt inte hade utrymme för ”Pistol-Pete” (som han kallas av somliga i Norrbotten), men det fanns en också annan tungt vägande orsak till Cehláriks beslut:

– Jag kommer från samma stad som Marek Hrivík – vi gick faktiskt på samma skola – och nu på senare år har vi kört gemensam sommarträning med samma fyscoach, berättar Peter Cehlárik när shl.se når honom över telefon dagen efter att han debuterat i sin nya klubb.

– Vi har blivit bra kompisar och han har snackat om Leksand och sagt att det vore kul att spela ihop där. Det var absolut en faktor som spelade in i mitt beslut, fortsätter han.

Värvades med hjälp av supporterinsamling

I lägre serier händer det då och då att spelare presenteras som ”fansens värvning”, en värvning som möjliggjorts med hjälp av bidrag från klubbens supportrar. Den här corona-sommaren har fenomenet spridit sig till SHL där exempelvis Brynäs tagit hjälp av sina fans för att delvis finansiera värvningarna av Patrik Berglund och Simon Bertilsson. Samma fenomen låg bakom Leksands värvning av Peter Cehlárik.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, skrockar Peter själv.

– Det är en häftig känsla att de så gärna ville ha mig här att de samlade in pengar för att det skulle bli verklighet. Jag har hört mycket gott om Leksandsfansen och jag har aldrig förut fått så många sms och glada meddelanden när jag skrivit på för en ny klubb.

Stod mellan USHL och Luleå

Vi gör intervjun på engelska (”det är smidigast så”, konstaterar han), men Peter Cehlárik förstår svenska väl i både tal och skrift. Han var inte mer än 16 år gammal när han packade hockeytrunken, satte kurs mot norra polcirkeln och inte stannade förrän han var nästan framme.

– Redan när jag var 15 år åkte jag över på en USHL-camp och det stod mellan att åka tillbaka dit eller att flytta till Sverige, berättar Peter. Till slut landade jag i att den europeiska mentaliteten skulle passa mig som person bäst och genom min agent fick jag en try-out med Luleå.

Tryouten omvandlades till ett juniorkontrakt, men mellan raderna kan man ana att Peter på förhand hyste en vag tveksamhet inför avresan till Sverige. Då hade emellertid den rådige agenten ett ess i rockärmen att spela ut.

– Haha, ja, han sålde faktiskt in den svenska juniorligan med Anze Kopitar som exempel på en spelare som kommit från Centraleuropa och lyckats ta steget via Sverige till NHL, berättar Peter.

En framkomlig väg

Om det är nyss nämnde agent som legat bakom det låter vi vara osagt, men faktum är att det varit ett icke försumbart antal tjecker och slovaker som i spåren av Anze Kopitar sökt sig till de svenska juniorligorna i hopp om att göra samma resa. Och flera har lyckats. Bara i årskullarna runt Peter Cehlárik kan nämnas David Pastrnak (via Södertälje), Jakub Vrána (via Linköping), Christian Jaros (via Luleå) och Martin Fehervary (via Malmö, Oskarshamn och HV71).

– Det är kul att vi är några stycken som tagit den vägen och som det gått bra för, konstaterar Peter eftertänksamt. Jag och Jakub (Vrána, reds. anm.) har snackat en del när vi mött varandra i Nordamerika men både han och ”Pasta” (David Pastrnak, reds. anm.) har spelat mest i NHL och jag i AHL så de två har säkert haft ännu mer kontakt.

Ett föredöme för yngre

Inte minst just Luleå har fortsatt på det Centraleuropeiska spåret och har, Peter Cehlárik och Adam Kasanicky oräknat, haft hela nio spelare från Tjeckien och Slovakien i sitt J18-lag från 2013 och framåt. Kanske är det inte längre en ”Kopitar-effekt”, utan en effekt av att Peter Cehlárik, David Pastrnak, Jakub Vrána med flera inspirerar yngre tjecker och slovaker att välja den svenska hockeymodellen för sin utbildning.

– I alla fall inbillar jag mig att jag genom min resa har bidragit till att unga slovakiska spelare vågat ta steget till Sverige och ge det ett försök. Ju fler slovaker vi är som når toppnivå i Nordamerika eller Europa desto bättre är det för hockeyns utveckling där hemma.

Blev Luleås yngste SHL-målskytt någonsin

Efter ett minigenombrott i SHL våren 2013 – första SHL-målet gjorde han mot rivalen Skellefteå och blev då Luleås yngste SHL-målskytt någonsin – spelade Peter Cehlárik till sig ett ordinarie A-lagskontrakt med Luleå säsongen därefter. Det blev tre framgångsrika SHL-säsonger och den sista kryddades med VM-spel i nationens tjänst.

– Att få spela VM för Slovakien var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag hade en ganska undanskymd roll i laget och vi missade slutspel men det var ändå en grym upplevelse, säger Peter.

En annan barndomsdröm gick i uppfyllelse kort därefter då han skrev på sitt första NHL-kontrakt, det med ”Original Six”-laget Boston Bruins. En sommarcamp senare åkte han över för att slå sig in i världens bästa liga – men det blev mest spel i AHL.

– Efter fyra säsonger utan att riktigt slå mig in i NHL kände jag att jag behövde ett miljöombyte, träffa nya människor och börja om på ny kula, konstaterar Peter osentimentalt.

Höga förväntningar

Den omstarten valde han alltså att göra i Dalarna med Leksands IF. Redan i första träningsmatchen blev han målskytt och det är inget snack om att han kommer in i laget med en annan nimbus än när han först slog sig in i Luleås A-lag som junior.

– Nu har jag precis kommit in i laget och ska försöka hitta min plats i gruppen, men det är ingen tvekan om att jag vill bidra till att Leksand slutar högre upp i tabellen den här säsongen än förra, slår Peter fast.

– Vi har ett bra lag på pappret och det finns jättebra förutsättningar här. Vi har alla chanser att nå slutspel, avslutar Peter Cehlárik förväntansfullt.