• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 10 April Apr
Torsdag Tor 11 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Måndag Mån 15 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Torsdag Tor 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep

Jämnaste inledningen på SHL - någonsin

27 november 2018 08:50
Statistik

Det har inte undgått någon att årets SHL är jämn. Närmast varje match har varit gastkramande, och alla lag tycks slå alla - i alla möjliga olika lägen. Endast åtta poäng skiljer ettan Luleå mot tabelltian Brynäs i en historiskt jämn tabell.


SHL har funnits sedan säsongen 1975/1976. Sedan dess har spelet och ligan utvecklats markant på alla möjliga plan. Då när allt startade var det endast tio lag som gjorde upp i seriespelet. Som många vet är det nu 14 lag som spelar i SHL, och ligan som helhet håller en helt annan nivå - jämfört med tidigare.

Men kärnprodukten inom SHL är det som spelas på isen. De heta matcherna och de tuffa bataljerna mellan de olika lagen. Det är något vi verkligen har bjudits på den här säsongen, och när vi nu kollar in tabellen efter 20 matcher så skiljer det endast åtta poäng mellan serieledande Luleå på 38 poäng och tabelltian Brynäs som har 30 poäng.

Det är den jämnaste serieinledningen genom alla tider. SHL.se har grävt i historieböckerna och kollat hur tabellen har sett ut efter 20 spelade matcher sedan serien startades säsongen 1975/1976. Aldrig tidigare har det varit jämnare.

Säsongen 1988/1989 var oerhört jämn

En säsong är tangerad med årets efter 20 spelade matcher. Det var säsongen 1988/1989 då det också skiljde åtta poäng mellan serieledande Leksand på 25 poäng och tabelltian Västerås med 17 poäng. Dock så var det tvåpoängssystem på den tiden vilket gjorde att skillnaden mellan seger och förlust inte var lika stor, och att det på så viss inte var samma chans att rycka ifrån poängmässigt som det är idag. Lägg också till att målskillnaden var i en annan dimension på den tiden då Leksand hade +28 och Västerås -34. Med det i åtanke kan man ganska säkert påstå att årets säsong är jämnare än säsongen 1988/1989.

Inget annat år slåss med årets säsong när det handlar om det täta spannet mellan ligans tio främsta lag.

November brukar vara en bra vägvisare

Frågan är om årets jämna tabell ändrar lite i viss statistik som man kunnat läsa ut tidigare år. Faktum brukar vara att de lag som är i toppen av tabellen när november klingar ut - brukar vara i toppen av tabellen även när serien summeras. Men med tanke på att årets säsong är så pass jämn, så är det svårt att säga att den statistiken går att lita på just detta år.