• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt

”Har ett bättre lag den här säsongen”

2 september 2020 11:00
Lagpresentation

Örebro var länge med i tabelltoppen förra säsongen, men orkade inte riktigt hela vägen. Nu är tanken att klubben ska etablera sig på den övre halvan. ”Att de ska hamna topp-6 är rimligt att tro”, säger David Hellsing, reporter på Nerikes Allehanda.


Att påstå att Örebro tog stora kliv framåt under förra säsongen är ingen överdrift. Efter att ha slutat mellan plats tio och tolv under tre säsonger i rad var Närkelaget plötsligt ett av topplagen en bra bit in på säsongen 2019/20. Efter 17 omgångar toppade laget till och med tabellen, men Örebro lyckades inte hålla samma poängsnitt och fick till slut nöja sig med en åttondeplats.

– Klubben har aldrig tidigare varit i serieledning och bara det var en framgång i sig, men formsvackan i januari/februari blev för lång för att de skulle hålla sig kvar där uppe. Sett till hela säsongen är det en mycket bra säsong. Framförallt en stabil säsong. Det har varit turbulent i några år och nu fick de skörda lite framgång, säger David Hellsing, som bevakar Örebro Hockey för Nerikes Allehanda.

Bytt Furch mot Enroth

En av nyckelspelarna den gångna säsongen var målvakten Dominik Furch, som vann 24 matcher han stod, bara Joel Lassinantti hade fler vinster i SHL. Till den här säsongen har dock tjecken lämnat för spel i Dinamo Minsk, men Örebro har hittat en meriterad ersättare i Jhonas Enroth, som vann VM-guld 2013 och har gjort nio säsonger i Nordamerika.

– Furch var en av SHL:s bästa målvakter, men med Enroth tror jag att det går jämnt ut. Alla vet var han kan göra. Den korta sejour han var här senast (slutet på säsongen 2018/19) visade Enroth att han är en matchvinnarmålvakt, säger David Hellsing.

Även på backsidan har Örebro plockat in en spelare som har gjort avtryck i föreningen tidigare – nämligen Nick Ebert, 26. Säsongen 2018/19 gjorde han 33 poäng på 49 matcher och belönades med ett NHL-kontrakt med Ottawa Senators, men den gångna säsongen blev det endast spel i AHL. Nu är han tillbaka i Örebro och han är det tack vare att fans och sponsorer har varit med och samlat in pengar.

– I mina ögon var Ebert topp tre bland backarna i ligan senast han var här, säger Hellsing.

Stark backbesättning

I övrigt har Örebro fått behålla stommen på backsidan från förra säsongen, vilket betyder att spelare som Rasmus Rissanen, Robin Salo, Jonathan Andersson samt Kristian Näkyvä är kvar. Den sistnämnde skrev nyligen på ett nytt treårskontrakt.

– Backbesättningen är en av de bästa i ligan. Det är Aaron Irving som har försvunnit och honom ville de knappt ha kvar. De har spetsat backsidan och med det fått en större bredd. Att Näkyvä är friskförklarad (från testikelcancer) och verkar kunna spela är ett glädjebesked. Näkyvä, Ebert, Salo och Rissanen är en topp 4-uppställning som man inte skojar bort, säger Hellsing.

Om NA:s Öreboreporter håller back- och målvaktssidan som en styrka sätter han ”ett litet frågetecken” för forwardssidan – i alla fall från det att NHL-säsongen drar igång. För Örebro har nämligen två NHL-lån i början av säsongen och det är inte vilka spelare som helst, utan Mathias Bromé, som den förra säsongen vann den interna poängligan med 43 poäng och därefter skrev på för Detroit Red Wings, samt Rodrigo Abols, som för två säsonger sedan gjorde hela 18 mål på 45 SHL-matcher.

– Med Bromé och Abols ser forwardsidan bra ut, men tanken är att de försvinner i november och det är två spelare i förstakedjan. Då måste de ha in ersättare. För utan dem ser forwardsidan plötsligt tunn ut. Visst, Robin Kovacs finns där och han tror jag kommer att vara bra i år. Kring Emil Larsson är det ett litet frågetecken sett till de senaste säsongerna med skador. Utöver det då? Robert Leino är klok, men ingen poängspruta. Tar man bort Bromé och Abols blir jag lite tveksam kring hur forwardssidan står sig, säger Hellsing.

"Känns jäkligt spännande"

Utöver ovan nämnda Larsson och Leino har Örebro förstärkt center- och forwardsbesättningen med Oliver Eklind samt Borna Rendulic – och den sistnämnde tror David Hellsing kan göra stort avtryck.

– Han känns jäkligt spännande. Han har ett otroligt skott och kommer att kunna bomba in skott i powerplay. Kan han anpassa sig till ligan och vänja sig vid att det inte är samma ytor som i tysk hockey tror jag nästan att han kan bli en sensation, säger Hellsing.

Precis som förra säsongen kommer Örebro att ledas av huvudtränaren Niklas Eriksson samt de assisterande tränarna Christer Olsson och Jörgen Jönsson. Att den trion är intakt lyfter David Hellsing fram som något som talar till Örebros fördel.

– Alla tre står för ett modernt ledarskap. De lyssnar mycket på vad gruppen säger, utan att de låter spelarna ta över. Mycket av framgången Örebro hade i fjol tror jag kan tillskrivas tränartrion. Alla pratar gott om dem. Att de är kvar är jätteviktigt och det gör att det för en gångs skull blir lite kontinuitet på den positionen. Det har varit lite si och så med det tidigare i Örebro Hockey, säger han.

Vilka förväntningar tycker du att vi kan ha på Örebro?

– Otroligt svårt att säga. Många lag ser mycket bättre ut i år. Många pratar om att Linköping har blivit bättre. Brynäs, Leksand och Växjö kommer säkert också att bli bättre, men frågan är hur långt sådana lag räcker? Säg så här: Örebro kom åtta förra året och det här laget är bättre. Men det behöver inge betyda att de klättrar, även om de har alla förutsättningar att göra det. Att de hamnar topp-6 är rimligt att tro, men jag blir inte alls förvånad om de landar åtta, nia heller, säger David Hellsing.

David Hellsing, reporter på Nerikes Allehanda, tippar Örebros...

...placering i grundserien: ”Sexa.”

...poängkung: ”Jag tar Borna Rendulic här. Jag har goda ribbar kring honom.”

...mest värdefulle spelare: ”Jhonas Enroth."

...genombrott:Linus Öberg, även om han kanske fick ett litet genombrott förra säsong. Han gick från att inte ha gjort en enda juniorlandskamp till att spela JVM förra säsongen. Jag tror han kan ta ytterligare kliv i år.”

...bästa nyförvärv: ”Jag är svag för Nick Ebert. Han var väldigt bra senast han spelade i Örebro.”