Återblick: IK Oskarshamn

25 mars 2020 15:00
Återblickar

SHL-säsongen tog tyvärr slut tidigare än planerat. Grundserien hann dock spelas färdigt och det har nu blivit dags att sammanfatta – klubb för klubb. Först ut: IK Oskarshamn, där backen Emil Wahlberg, 30, ger sin syn på lagets säsong.


Tabellplacering: 14 (44 poäng)

Emil Wahlbergs kommentar: ”Vi började bra, men fick en svacka efter ett tag. Sedan tycker jag att vi spelade ganska bra men vi fick inte med oss resutaten. Det var många uddamålsförluster, hedersamma förluster, vilket gjorde att vi hamnade där vi hamnade. Det var tufft mentalt när vi kände att vi var nära hela tiden, men vi lyckades inte hela vägen fram."

Ni hade otroligt stor spelaromsättning, hur mycket påverkade det i gruppen?

– Att det kommer in spelare påverkar inte så mycket. Men sedan är det aldrig bra när det blir för mycket. Vi har nästan haft två trupper och det är inte bra. Man ska sätta en gruppdynamik och man ska hitta sina roller. Det är svårt att fixa det när det kommer in nya spelare hela tiden. Vi har ändå har haft en bra sammanhållning hela tiden. Vi har tagit bra hand om alla som har kommit in, men på något sätt blir det ändå att det skakar gruppen om det kommer in många nya spelare. Är man åtta backar och det kommer in en nionde kommer det tankar som "är det mig de är missnöjda med?" och "om jag ska petas nu?". Samma sak för forwards om det kommer in nya forwards.

Ni bytte tränare i slutet av januari från Håkan Åhlund till ”Perra” Johnsson. Vilken effekt tyckte du att det hade?

– Vi hade väl 14 raka förluster, med några var innan Åhlund fick gå. Vi gick samman med som grupp kan jag tycka. Hade vi fått en vinst i början hade det kanske blivit ett annorlunda tränarbyte. Nu rullade förlusterna på och effekten uteblev. Inget ont om ”Perra”, Jeff (Jakobs) och (Fredrik) Hallberg, men med facit i hand blev det ingen vidare effekt av tränarbytet, då hade vi vunnit fler matcher.

Det var klubbens första säsong i SHL. Vilka lärdomar kan ni dra av den?

– Jag har svårt att säga det eftersom jag aldrig har varit i en större klubb än Oskarshamn. De som har varit i större klubbar och har spelat i SHL tidigare kan säkert lättare säga vad som behöver förbättras. Givetvis hade saker kunnat göras på andra sätt. Du har spelarbiten in och ut. Det hade varit bättre med färre spelare i truppen. Sedan kan man diskutera om att tajmingen var rätt att låta tränaren (Åhlund) gå mellan två matcher eller om man hade kunnat vänta en dag för då var det en veckas uppehåll. Jag tror föreningen känner att det finns en del att lära och även vi spelare, att vi har mycket att lära. Som när beslutet togs (att byta tränare) att då ställa sig bakom föreningen.

Powerplay: 12,50 procent (14:e i SHL)

Wahlbergs kommentar: ”Det är inte bara det som är anledningen till att vi kom på fjortonde plats, men det är en av anledningarna. 12 procent är ingen nöjd med. Den siffran måste upp till kommande säsong. Vi hade behövt få upp den siffran om vi skulle ha spelat ett allsvenskt kval. För det är mycket som avgörs i powerplay och där måste man upp i 20 procent om det ska vara godkänt.”

Boxplay: 76,47 procent (11)

Wahlbergs kommentar: ”Det är inte heller bra. Det måste över minst 80 procent för att det ska vara bra. Det är saker vi måste blir bättre på.”

Offensivt, antal gjorda mål: 110 (14)

Wahlbergs kommentar: ”Det var lite upp och ner. I vissa matcher hade vi bra anfallsspel, men vi fick inte in pucken. Jag minns Skellefteå hemma där vi var riktigt bra, men förlorade i stället med 2-4 eller vad det var. Vi måste bli rakare i anfallsspelet. Gör man drygt två mål i snitt per match vinner man inte många matcher.”

Defensivt, antal insläppta mål: 180 (14)

Wahlbergs kommentar: ”Det har varit upp och ner även där. Precis som med anfallsspelet tycker jag försvaret blev bättre ju längre säsongen led, men gör man två mål per match framåt och släpper in fyra i snitt är det ingen svår matematik. Vi tog ganska mycket poäng i början, men då kändes det som att vi var mycket i egen zon. Det var en av grejerna vi förbättrade under säsongen, att alla blev mer delaktiga både offensivt och defensivt.”

Hemmaspelet: 30 poäng (13)

Wahlbergs kommentar: ”Av förlusterna hemma var det många uddamålsförluster och många gånger var vi bättre än motståndarna, men vi fick inte in pucken. Anfallsspelet har varit en liten akilleshäl. Samtidigt släpper man in fyra mål per match blir det svårt att vinna. Men det var inte många matcher på hemmaplan som vi var utspelade.”

Bortaspelet: 14 poäng (14)

Wahlbergs kommentar: ”Det finns mer att önska där. Det har varit för dåligt. Vill man komma högre upp än plats 14 måste man ta fler poäng borta än vi har gjort. För dåligt.”

Skotteffektivitet: 8,30 procent (13)

Wahlbergs kommentar: ”Håkan (Åhlund) och Fredrik (Hallberg) började tjata tidigt på oss att när vi kom in i anfallszon skulle vi inte bara söka passning utan att kanske skjuta på bortre benskydd och få situationer framför mål. Samma sak för oss backar. I början var det många passningar back till back, och gör man det i den här ligan hinner motståndarna ofta in i skottlinjen. Vi tränade mycket på det att få in pucken så fort som möjligt på mål. Det tycker jag också blev bättre under säsongen.

Oskarshamns…

…poängkung: Tyler Kelleher, 28 poäng (13+15)

…mest utvisade: Simon Despres, 55 minuter

…spelare med flest matchavgörande mål: Jonas Engström, Simon Despres, Tyler Kellher samt Joakim Thelin, 2 GWG.

…tacklingsflitigaste spelare: Nichlas Torp, 77

…spelare med mest istid i snitt per match: Ben Youds, 22:01 min/match.

To season recap in english.