• Huvudsponsorer

Onsdag Ons 10 April Apr
Torsdag Tor 11 April Apr
Fredag Fre 12 April Apr
Lördag Lör 13 April Apr
Söndag Sön 14 April Apr
Måndag Mån 15 April Apr
Tisdag Tis 16 April Apr
Torsdag Tor 18 April Apr
Söndag Sön 21 April Apr
Tisdag Tis 23 April Apr
Torsdag Tor 25 April Apr
Lördag Lör 27 April Apr
Tisdag Tis 30 April Apr
Torsdag Tor 2 Maj Maj
Lördag Lör 14 September Sep
Tisdag Tis 17 September Sep
Torsdag Tor 19 September Sep

Svenskt i JVM:s medaljmatcher: "Kvitto på att vi har levererat"

9 januari 2019 10:00
SHL-domaren Emil Yletyinen i svartvitt ställ ler brett och tittar i riktning mot kameran, i bakgrunden skymtas en spelare.
Intervju

För Juniorkronorna fick JVM ett tidigt slut, men för den svenska domartrion levde mästerskapet ända in i det sista. Mikael Sjöqvist dömde semifinalen, Tobias Björk tilldelades bronsmatchen och Emil Yletyinen togs ut till finalen. I en längre intervju berättar SHL-domarna om upplevelsen och hyllningarna.


– Obeskrivligt, en mäktig upplevelse! Hockeyn är så otroligt stor i Kanada. Det har jag ju hört tidigare, men nu fick jag verkligen känna på den atmosfären.

Med de orden beskriver Emil Yletyinen sina senaste veckor. Den 30-åriga linjedomaren landade tillsammans med SHL-kollegorna Mikael Sjöqvist och Tobias Björk på svensk mark igen strax innan midnatt natten mot tisdag. Bakom sig har trion ett JVM, kantat av domarinsatser på den allra största juniorscenen med nästa generations världsstjärnor. Mästerskapet spelades i Vancouver och tiden i hockeyns självklara moderland var speciell.

– I synnerhet de dagar när Kanada spelade sina matcher. Då märktes det på hela staden, med hockeytröjor, flaggor och mössor på alla som vandrade runt. Det var en härlig atmosfär, berättar Yletyinen.

Även Tobias Björk ser tillbaka på ett mycket minnesvärt mästerskap, huvuddomarens tredje på JVM-nivå.

– Det är alltid roligt att komma ut internationellt, för det är inte alla som får den chansen. Jag ser det som en ära att representera Sverige, inleder Björk.

Är det just så det känns när du reser iväg på internationella mästerskap - att du representerar SHL och svensk hockey?

– Absolut! Det är alltid ett tillfälle där jag kan träffa domare från andra ligor och andra länder och byta erfarenheter. Det är en chans för mig att utvecklas, både som domare och som individ.

Yletyinen: "Det är ett toppbetyg för oss svenska domare"

Juniorkronorna klev, i vanlig ordning, in i juniorvärldsmästerskapet med enorma förväntningar på sina axlar. Efter ett imponerande gruppspel blev det dessvärre respass redan i kvartsfinal efter en blek insats mot Schweiz. För den svenska domartrion levde däremot JVM vidare fram till den absolut sista matchen. När domarteamet till finalmötet mellan Finland och USA presenterades fanns Emil Yletyinens namn med.

– Otroligt hedrande! Jag känner mig väldigt stolt över det och det var något jag hade som målsättning när jag reste dit, berättar Yletyinen själv om uttagningen.

Totalt landade Emil på sex matcher i JVM - fyra i gruppspelet samt en kvartsfinal och finalen. Även kollegan Tobias Björk nådde upp i samma antal framträdanden. Efter att ha dömt fyra gruppspelsmatcher och en slutspelsmatch tilldelades Björk uppgiften i bronsmatchen, som spelades mellan Ryssland och Schweiz. Mikael Sjöqvist togs dessutom ut till en av semifinalerna och den svenska trion lämnar Kanada med ett högt anseende.

– Att få en bronsmatch är alltid ett tecken på att du gjort ett bra mästerskap. Det känner jag mig stolt och nöjd över, det är inget jag sticker under stol med. Jag tycker att alla vi tre svenskar kan åka hem och känna oss väldigt nöjda. Vi har en som varit i semifinal, en i bronsmatch och en i guldmatch och det är ett kvitto på att vi har levererat där borta, resonerar Tobias Björk.

Emil Yletyinen fyller i;

– Ja, det är ett toppbetyg för oss svenska domare. Ser du till linjedomarna anser inte heller jag mig vara bättre än någon annan i SHL. Det här betyder bara att vi har en extremt bra bredd i vår verksamhet. Det är väldigt kul för svensk hockey.

Hur är det att döma med kollegor från andra ligor och andra länder? Jag kan tänka mig att det måste vara en annan typ av utmaning?

– Det är en del kulturkrockar, samtidigt är det väldigt nyttigt att umgås med domare från hela världen. De arbetar med andra arbetsmönster och har andra erfarenheter och jag försöker att lära mig av det. Med språket får vi ständigt höra av våra amerikanska kollegor att vi är väldigt skickliga, även om vi själva kan tycka att vi har en bristfällig engelska. Dessutom använder vi oss av mycket kroppsspråk ute på isen, svarar Yletyinen.

Som du nämner rankas våra svenska domare väldigt högt över hela hockeyvärlden. Är det något som du märker av under ett JVM?

– Ja, det är något som vi ofta får höra. Som nu under JVM dömde jag med en kille från Schweiz som jag aldrig dömt med tidigare. Han sa redan inför matchen att det skulle bli en bra match. Han hade arbetat med många svenska domare och sa att vi alltid är duktiga och alltid enkla att arbeta tillsammans med.

Om den tuffa kritiken: "Ibland är det oförtjänt hårt här hemma"

Ute i den internationella hockeyvärlden möts de svenska domarna av lovord och hyllas för sina insatser i det randiga stället. På hemmaplan är klimatet ofta dock ett annat. Att granskas och även kritiseras är något som domarna själva vet ingår i arbetet, men debattklimatet runt de inhemska matcherna kan stundtals gå över styr.

– Det håller jag med om. Jag tycker ibland att det är oförtjänt hårt här hemma, speciellt om vi ser till hur pass bra vi ändå står oss internationellt, menar Tobias Björk.

Precis som elitspelarna är domarna karriärstyrda och drivs av en ständig vilja att utvecklas. Målet är hela tiden att få chansen i de största matcherna i de främsta turneringarna. Samtidigt krävs det att hantera balansgången mellan den egna individuella ambitionen och förmågan att samarbeta i grupp.

– I första hand är vi ett lag. Det absolut viktigaste är att vi som ett team lyckas med våra matcher, betonar Emil Yletyinen och fortsätter;

– Sen är det självklart också en konkurrens mellan oss domare. Vi slåss ändå om att få de avgörande matcherna i slutspel, finaler och de internationella uppdragen. Samtidigt är vi alla lagspelare och det är otroligt viktigt att ha ett starkt team work.

På samma gång som spelare och tränare vill sticka ut med sina färdigheter försöker domaren sköta sin uppgift i det dolda. Fokus ska istället landa på mål och räddningar, på publikjubel och fräcka finter. När matchen är över och strålkastarljuset släckts är alltjämt domaren en människa precis som alla andra - med målet att alltid kunna summera en bra insats. Men exakt vad utmärker en bra dömd hockeymatch?

– Eftersom att vi inte kan mäta vår insats i antalet gjorda eller insläppta mål handlar det mycket om vilken känsla jag sitter med. Jag vill gärna ha den där känslan att "idag såg jag allt, idag kommunicerade jag bra". Det är den känslan som alla domare är ute efter. Sent där på kvällen vill jag känna att jag gjort allt jag kunnat för att göra matchen så rättvis som möjligt, avslutar Tobias Björk.