Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

8 februari 2021 09:00
Veckans SHL

Som vanligt inleder vi måndagen med att blicka tillbaka på vad som har hänt den senaste veckan. Exempelvis har Mirco Müller flyttat till Leksand, HV71 har värvat tre spelare och Anton Karlsson har gjort klart med en nygammal klubb.


HV71 förstärker – med tre spelare

Förra måndagen hände det en hel del i HV71. Klubben förstärkte med inte mindre än tre spelare: Arttu Ilomäki, Miska Siikonen samt Jordan Murray.

28-årige Murray är en kanadensisk back som närmast kommer från spel i Dinamo Riga. Där blev det sju poäng på elva matcher. Tidigare i karriären har han gjort fyra säsonger i AHL. Murrays kontrakt med HV71 sträcker sig över resten av den här säsongen.

– En puckskicklig back som påminner en del om Matt Donovan i spelet och är pålitlig både offensivt och defensivt, säger Johan Hult, sportchef i HV71, till klubbens hemsida.

Arttu Ilomäki, 29, var med och vann VM-guld med Finland 2019. Inför förra säsongen skrev han på för Luleå och där gjorde han under en och en halv säsong 40 poäng på 80 matcher. Men nu byter finländaren alltså Luleå mot HV71. Hans kontrakt med Jönköpingsklubben gäller även över nästa säsong.

– Arttu är en oerhört smart spelare med bra arbetskapacitet och vi ser honom i en naturlig centerroll. Han besitter ett bra skott, har en fin skridskoåkning och vi är övertygade om att han kommer att ge oss en dimension till i vårt spel, säger Johan Hult.

Precis som Ilomäki har HV71:s tredje nyförvärv i veckan Miska Siikonen representerat det finska landslaget. Under karriären har han gjort 242 matcher i finska ligan och på dessa har han gjort 108 poäng (45+63).

– Miska är en stor och kraftfull forward med en hel del skicklighet som går att använda både som center och ytterforward, säger Johan Hult.

Siikonens avtal sträcker sig säsongen ut.

Karlsson till Linköping

Anton Karlsson är tillbaka i Linköping. Han spelade i klubben mellan 2010 och 2019. Förra säsongen spelade han i AHL, men den här säsongen har han gjort 30 matcher i HV71. För en tid sedan blev det klart att 27-åringen och HV71 skulle gå skilda vägar. Karlssons nya klubbadress blev alltså Linköping.

– Att komma till LHC känns rätt och väldigt kul. Det är en förening som jag alltid har varit stolt över att representera och som har betytt mycket för mig, säger Anton Karlsson till Linköpings hemsida.

Kontraktet gäller resten av säsongen.

Andrae lånas ut

HV71:s back Emil Andrae kommer att lånas ut till allsvenska Västervik. Den 18-årige backen, som spelade JVM i vintras, har den här säsongen spelat 26 SHL-matcher med HV71. Västervik skriver på sin hemsida att lånet gäller "tills vidare".

Djurgården plockar in Stoa

Ryan Stoa gjorde stor succé i Örebro förra säsongen. Där levererade 33-åringen 37 poäng på 52 matcher. Den här säsongen anslöt han till HV71 under säsongen, men han gick poänglös från samtliga elva matcher i klubben. Nu är det klart att Jönköpingslaget lånar ut Stoa till Djurgården.

– I och med våra många skador på centersidan den senaste tiden känns det bra att kunna addera en forward som både kan spela i mitten och på en kant. Ryan gjorde ifjol en stark säsong i Örebro. Nu har han fått drygt en månad i HV där han kunnat träna och matcha ikapp den övriga ligan. Därigenom har vi goda förhoppningar och förväntningar om att Ryan ska kunna avsluta säsongen starkt hos oss i Djurgården, säger Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson till klubbens hemsida.

Leksand värvar back

Mirco Müller. Där har ni Leksands senaste nyförvärv och det är ett meriterat nyförvärv. Schweizaren draftades i första rundan, som nummer 18 totalt, 2013. Under karriären har han gjort drygt 180 NHL-matcher.

Förra säsongen gjorde han sju poäng på 50 NHL-matcher med New Jersey Devils. Den här säsongen har inte spelat några matcher innan han anslöt till Leksand.

– Vi har under en tid letat efter en back som kan stärka upp vår redan starka backbesättning ytterligare. Mirco Müller är en skridskostark spelare som rör sig bra på isen. Han hanterar pucken noggrant och har bra storlek, och han kommer att bli nyttig för oss, säger Thomas Johansson, GM i Leksand, till klubbens hemsida.

Müller har skrivit på för resten av säsongen.

Två kontraktsförlängningar

Färjestads back Adam Ginning, 21, lämnade moderklubben Linköping inför den här säsongen för Färjestad. Efter en lite trög start har han fått en större och större roll och nu kommer belöningen: Ett nytt ettårskontrakt med Färjestad.

– Han har tagit steg i rätt riktning, han är träningsvillig och en kille som står upp för sina lagkamrater. Alltid ett gott humör och en pådrivare trots sina unga år. Vi är jätteglada att kunna räkna in Adam i nästa års trupp, säger Färjestads GM Peter Jakobsson till klubbens hemsida.

Även Linus Öberg, 20, har förlängt sitt avtal i veckan, men för 20-åringen handlar det om ett nytt kontrakt med Örebro. Öberg har tagit stora kliv den här säsongen och noterats för tolv mål.

– Det känns otroligt bra att vi har gjort klart med Linus. En kille som har gjort resan via vår juniorverksamhet och etablerat sig i SHL. Vi tror väldigt mycket på Linus och ser honom som en viktig pusselbit i lagbygget, säger Örebro sportchef Niklas Johansson till klubbens hemsida.

Linus Öberg har skrivit på till 2023.