SHL-minnet: Greger Arturssons guldmål 1998

24 september 2021 15:00
Intervju

Säg ”Greger Artursson” och många tänker nog på när han avgjorde finalserien mot Djurgården 1998. Här berättar den tidigare Färjestadsbacken om att folk fortfarande kommer fram för att prata om målet, hur han minns finalen mot Djurgården samt att tränaren Gunnar Johansson faktiskt tippade Artursson som guldhjälte.


Få spelare i SHL-historien är så förknippade med ett visst mål som Greger Artursson är med avgörandet 1998. Trots att det har gått drygt 23 år, eller 8 566 dagar för att vara exakt, sedan Arturssons klassiska mål kommer fortfarande folk fram till den tidigare Färjestadsbacken för att prata om det.

– Jag blir påmind om det än i dag. Det har etsats sig fast, men det klart att det blir speciellt med tanke på att det var en helt avgörande match och förlängning. Men det är ju över 20 år sedan, haha. Det är egentligen otroligt att det fortfarande ploppar upp med tanke på att det är så längesen, säger Greger Artursson, 49.

"Två trötta lag"

Vi backar bandet direkt till den 14 april 1998. Platsen är Globen och det har blivit dags för den femte och helt avgörande finalen mellan Djurgården, som hade vunnit grundserien, och det regerande mästarlaget Färjestad. Djurgården hade gått upp till 2-1 i matcher, men Färjestad hade kvitterat matchserien tack vare 5-2 på hemmaplan. Den femte finalen skulle bli den klart jämnaste. Pelle Prestberg gav Färjestad ledningen, men Djurgårdbacken Thomas Johansson kvitterade och tog matchen till förlängning.

– Det hade varit tuffa drabbningar hela vägen. Vi gick på hörntänderna båda lagen, minns Greger Artursson.

– Matchen i sig var tajt och det var mycket nerv. Lite fördel Djurgården spel- och chansmässigt. Vi hade Boris Rousson i målet och han gjorde en brutalt bra match. Han var bra hela säsongen och stod för ett par avgörande räddningar. Vi lyckades hålla oss kvar i matchen och i en förlängning är det mycket slump. Det var två trötta lag, säger Artursson.

Väl framme vid förlängningen var det dags för just Artursson att kliva fram. Drygt tolv minuter in i övertiden tog han ner en puck i mittzon med handen. Han satte fart direkt och drog på ett slagskott när han kommit över offensiv blålinje. Pucken letade sig in mellan benen på Tommy Söderström och isen fylldes med hoppande Färjestadsspelare som kastade sig i en klassisk tv-puckhög över matchhjälten.

– Det skulle ju avgöras och jag hade nog mest i tanken att få ett skott på mål. Normalt sett, med pigga hjärnor, släpper han (Tommy Söderström) inte in många skott därifrån. Det gjorde inte ont i kroppen när man såg att pucken gick in, säger Artursson.

Kort efter målet minns Artursson att han hann tänka att "Globen blev väldigt tyst”.

– Vi pratade om det i laget efter matchen och det var flera som hade den känslan. Förutom kortsidan med våra fans höll väl alla på Djurgården. Första känslan var att luften gick ur för alla där inne. Vilket förstås är naturligt när det tar slut så snabbt efter att man har spelat om det en hel säsong. Det blir tomt, och det märktes. Det hann jag reflektera över, säger Artursson.

Han minns att det var en härlig rivalitet mellan Färjestad och Djurgården – två av giganterna i ligan under den här perioden. Det gjorde att han såg extra mycket fram emot att möta Djurgården.

– Det var mycket snack om Stockholm och Djurgården. Mycket av journalistiken utgick i Stockholm på den tiden och därför blev det lite Stockholm mot övriga Sverige. Jag säger inte att journalisterna var partiska, men det var mycket att Djurgården var bra och att de skulle vinna, säger Artursson.

Gav det er extra tändvätska?

– Ja, gud, ja. Att alltid bli underdog när man mötte Djurgården gjorde ingenting, säger Artursson, som under karriären vann tre SM-guld med Färjestad.

"Ren slump att jag fick avgöra"

Greger Artursson hade inte gjort sig känd som någon stor målskytt under karriären. Faktum är att han inte hade gjort ett enda mål i slutspelet 1998 fram till förlängningen i final fem. På tv-bilderna från matchen hör man kommentatorn Arne Hegerfors säga ”Ingen hade tippat Greger Artursson, men det är han som gör målet”, när pucken hade gått in mellan Tommy Söderström ben. Men det är inte helt sant. Det fanns i alla fall en som hade tippat Greger Artursson som guldhjälte.

– Innan förlängning kom Gunnar Johansson (assisterande tränare) fram till mig och sa ”du eller han kommer att avgöra”. Nu minns jag inte vem den andre var. Han kanske sa det till alla, haha. Även om jag var offensiv gjorde jag inte så mycket mål. Det var ren slump att jag fick avgöra, säger Artursson.

Gick du fram till Gunnar och påpekade att han fick rätt?

– Han var inte sen att ta upp det. Han hade feeling för det där, säger Artursson och skrattar.

Har du något gammalt VHS-band från matchen för att kunna kika på matchen igen?

– Jag har nog en VHS, men ingen VHS-spelare, haha. Matchen återkommer ibland på C More när de visar nostalgiska matcher. Ofta runt slutspel brukar jag bli påmind om det här. Speciellt om Färjestad och Djurgården ska mötas, säger Artursson.

Efter en googling på ”Greger Artursson+avgörandet 1998” inser man att det här är långt ifrån första gången som Greger Artursson har fått prata om sitt avgörande mål. Men det är inget han har något emot. Tvärtom. Det här är ett SHL-minne Greger Artursson gärna blickar tillbaka till.

– Det var en sådan speciell upplevelse och det har etsats sig fast hos många. Det var två klassiska lag som möttes. Det är bara kul att minnas tillbaka och verkligen inget jag har tröttnat på, säger Artusson.

Nedan ser du Greger Artussons mål och det efterföljande firandet.