"En seger för svensk hockey"

18 maj 2022 11:00
Intervju

Efter en gastkramande finalserie mot Luleå stod Färjestad som svenska mästare 2022. Vi ringde upp C More-duon Lena Sundqvist och Staffan Kronwall för att låta dem sammanfatta finalserien samt lyfta fram nycklarna till värmlänningarnas lyft under säsongen. ”Färjestads resa den här säsongen är helt galen”, säger Sundqvist.


Finalserien mellan Luleå och Färjestad kunde knappast ha blivit mer spännande. Efter 3-3 i matcher stod det 0-0 inför den tredje perioden i final sju. Till slut var det Färjestad som kunde knipa segern inför ett fullsatt Coop Norrbotten Arena.

– Det är som vi har sagt mod genom hela finalserien, det här är en serie vi kommer prata om i flera år, säger Lena Sundqvist, kommentator och programledare i C More.

Vad är det framförallt du kommer att minnas från de här matcherna?

– Framförallt publiken. Det har varit en galen inramning, både i Karlstad och i Luleå. Det känns som att de har triggat varandra, att det blivit en tävling mellan fansen att skapa bäst tryck. Det eskalerade nästan hela vägen. I början av matchserien trodde man inte att det skulle gå att skapa bättre tryck, men de lyckades trycka på ännu mer. Sedan hade det varit tät matchserie. Att det blir en sjunde final hör inte till vanligheterna. Det är mycket som har gjort att det här är en speciell vår, säger Sundqvist

"Det måste vara unikt"

Staffan Kronwall, expert på C More, är inne på samma linje och kallar finalserien för en ”seger för svensk hockey”.

– Två hockeytokiga städer som har levererat både på läktaren och isen. Jag tror att det här är en finalserie vi kommer att prata om i flera år. Man kommer prata i stil med: ”Kommer ni ihåg Färjestads seger 2022? Det var sjukt vilken helomvändning de gjorde, vilket slutspel och vilken final!”. Även Linus Omarks och Joel Lassinanttis insatser tror jag att det kommer det att pratas om. Sedan är det kanske lite dopat av att vi inte har haft slutspel med publik på ett tag, men det är jäkligt häftigt de gjorde i Luleå, med att det i stort sett bara blev ståplats på deras sista hemmamatcher. Det måste vara unikt historiskt sett. Men även i Karlstad var det ett otroligt tryck, säger Kronwall.

Både han och Sundqvist är inne på att det till slut var mycket tillfällighet som gjorde att Färjestad drog det längsta strået i den avgörande finalen mot Luleå.

– I sådana här täta serier är det svårt att säga vad det är som avgör. Det hade kunnat tippa åt vilket håll som helst. Det blir nästan slumpmässigt i sista finalen. Ett hopslag och Virtanen gör 1-0 och Färjestad får momentum av det. Det hade kunnat åt vilket håll som helst skulle jag vilja säga, säger Sundqvist.

– ”Bulan” (Luleås tränare Thomas Berglund) sammanfattade det bra i intervjun efter matchen. De hade var sin period i sista finalen och sedan i Luleås bästa sekvens gör Färjestad 1-0, säger Kronwall.

"Färjestads resa är helt galen"

Även om det var tillfälligheter som gjorde att Färjestad var det lag som fick lyfta Le Mat-pokalen i torsdags går det inte att förta något från den utveckling Färjestad har haft under säsongen. Laget hade det tungt rätt länge och valde att byta både huvudtränare och sportchef. De knep ändå sjätte platsen i grundserien och har därefter slagit ut tabelltrean (Skellefteå) i kvartsfinal, seriesegraren (Rögle) i semifinal samt besegrat tvåan (Luleå) i final.

– Färjestads resa den här säsongen är helt galen. Vilket också bidrar till att finalserien känns ännu häftigare, att det finns en story kring Färjestad. Att klara av att resa sig från det läget de hade i höstas är otroligt starkt. Att de gjorde förändringarna som krävdes för att vända runt det var imponerande. För det har aldrig varit något snack om att Färjestad har ett lag som är tillräckligt bra för att vinna SM-guld, säger Lena Sundqvist.

Kronwall:

– Jag träffade Tomas Mitell i Leksand och då hade han varit tränare i tre, fyra matcher. Jag ställde lite frågor och fick snabbt ett väldigt bra intryck av honom. Han har tagit mycket av det nordamerikanska sättet att träna och coacha, med video, feedback och analys. Jag gillar det och jag är glad att svensk hockey har fått ta del av det, och att det blivit framgångsrikt. Jag gillar den röda tråden i det dagliga arbetet, säger Kronwall.

Många spelare i Färjestad har såklart gjort det bra, men om du får lyfta fram några nyckelspelare vilka blir det?

– När man vinner är det kollektivet man ska lyfta. Kollektivet lyfter individen. ”Peppe” Lundh spelar på sin yttersta nivå, Widerström likadant. Lennström har gjort otroligt mycket och förändrat dynamiken på backsidan. Jesse Virtanen steppade upp i finalserien. Linus Johansson är kapten och står där i med- och motvind. Kolla Victor Ejdsells säsong. Det är som att han är en ny spelare sedan Mitell kom in. Furch i kassen har varit otroligt bra och Per Åslund har gjort det fantastiskt. Jag tycker det är häftigt att Färjestad har gjort det tillsammans. Alla spelarna har spelat på sin förmåga, och vissa kanske lite till. Skulle jag välja någon är det Linus Johansson. Han är navet i det där. Är man kapten och driver loket har man stort förtroende och är en viktig del i att Färjestad lyckades vända detta, säger Staffan Kronwall.