Möt Människan: Niclas Wilhelmson

2 juni 2020 14:00
Intervju

Niclas Wilhelmsons engagemang för Linköpings supportrar har funnits länge och för åtta år sedan tog han ordförandeklubban. Här berättar han om arbetet med att supportrarna bör fokusera på det egna laget, om aktiv sittplats och sin bästa bortaresa.


Ett bananskal tog Niclas Wilhelmson in i supporterleden i Linköping för snart åtta år sedan. Det gick fort och ökade hela tiden i omfattning:

– Helt plöstligt började jag och några till arrangera egna bussresor med White Lions till LHC:s bortamatcher och i samband med det började jag träffa styrelsen. De frågade om om jag var sugen på att haka på där, berättar Wilhelmsson samtidigt som små fötter på våningen ovanför dunkar över det kök vi sitter i.

Vad som började slumpmässigt blev snart till något betydligt mer då han kort därefter stod längst fram i White Lions styrelse. En styrelse som var under omvandling.

– Jag klev in som tillförordnad ordförande utan att ha varit vice ordförande när dåvarande ordföraren, Odd, flyttade till Norge. Ingela, som var vice då, ville inte ta den rollen så det blev jag. Jag skulle gissa att det var 2014 och nu har jag gjort mitt sjätte år som ordförande.

Dunkandet har upphört. Wilhelmsson berättar med inlevelse om hur den nya tillvaron omslöt honom.

– Jag blev väldigt engagerad, nästan mer än vad jag är idag. Det är väl ganska vanligt när man är ny, skrattar han och fortsätter:

– Under mina år har jag kunnat jobba med min styrelse och forma föreningen som vi vill ha det. Vi har tagit in lite unga killar från vår TIFO-grupp. Det är unga killar som har en lång framtid inom föreningen, känner vi. De har varit med ett par år nu. Ledamöter har bytts varje år egentligen, där de många gånger har bytt plats med tidigare suppleanter. Vi har alltid tagit in yngre som suppleanter i styrelsen för upplärning. Nu har vi en kille, Jakob, som nog är min förhoppning att han ska ta över ordförandeposten efter mig. När det nu blir, säger han lite kufiskt.

Från att ha fört en ganska timid tillvaro under ett par år har ståplatsläktaren i Linköping åter etablerat sig som en ljudkuliss att räkna med vid besöken i Saab Arena. Detta trots att laget på isen haft svårigheter på senare tid.

– Det har varit ett generationsskifte. Många av de äldre har klivit över till aktiv sittplats och fler gör det. Många av de jag har gått med tar klivet till kommande säsong och visst förstår jag det, jag menar är 36 år i år. Men ståplats ligger varmt om hjärtat. Man kan inte leva ut på samma sätt på sittplats, så är det.

Hur stort är stödet för Linköping ute i Sverige? Många klubbar har ju ganska stora regionala uppslutningar. Märker ni något?

– Ja, det tycker jag. Stödet har kanske funnits där tidigare också, speciellt under finalåren (2007, 2008), men nu med sociala medier är det lättare att se var stödet finns. Vi skeppar inte merchandise från White Lions ut i landet men vi får förfrågningar från i stort sett hela Sverige nuförtiden så vi måste ta tag i det, säger Wilhelmsson och skjuter till:

– Jag tycker att vi gör de snyggaste grejerna av alla supporterföreningar - lätt.

Har du själv designat några grejer?

– Jag har varit med och designat några men det är flera som ligger bakom det där. Det ska vara lite attityd i det där och det har vi lyckats med.

Attityden. Rubrikerna kring Linköpings supportrar har varit många genom åren. Både positiva och negativa. I sitt ordförandeskap har Wilhelmsson försökt hitta en balans för föreningen.

– Jag har försökt återinföra det där att det är vi mot världen - utan att det ska vara fokus på fel saker. Det har ju hänt en del. Jag har försökt styra läktaren till att fokusera på egna laget mer än att fokusera på fel saker, och det börjar ge resultat, säger han.

Bästa inramningen på länge

Vi vänder tillbaka till trycket och den atmosfär som Linköpingsfansen skapar. Mycket beror på generationsväxlingen och att man fått in yngre personer som kan hjälpa till med alltifrån tifon till ramsor och merchandise. Men när en generation kommer in brukar det också ofta betyda att en annan lämnar, så även i Linköping. Där har man dock tittat på Djurgården och deras stöd från något som kallas Aktiv Sittplats.

Vet du hur många klubbar som har aktiv sittplats? Det kommer ju från Djurgården från början.

– Ja, där kommer det ju från Djurgårdens fotboll. I hockeyn vet jag inte om de har någon aktiv sittplats på det sättet. Det är ju inte en riktig ståplats på Hovet, det är ju sittplatser på Hovet. Jag vet inte riktigt hur de har gjort det där, faktiskt. Jag är inte säker på att det är så många fler klubbar i SHL som har det, men om inte annat borde fler ta efter.

Hur stor betydelse tror du att en aktiv sittplats har för trycket i Saab Arena?

– De matcher som är lite lunkiga, där tror jag att de har stor betydelse. Det är ju säsongskortsinnehavare och de är där. Alla där är ju gamla rävar från ståplats. Det är klart att det bidrar och istället för att de sprider ut sig över arenan samlas alla på Sektion G, precis till vänster från ståplats sett. Wilhelmson fortsätter:

– De är alltid där och det har en stor betydelse. Det bidrar till inramningen med uppdelningen av ramsor mellan ståplats och sittplats. Men det viktigaste är att de faktiskt är där och inte sitter hemma och kollar på TV.

Linköping spänner musklerna

Med dryga fyra månader kvar till SHL-premiären har försäljningen av dessa biljetter gått bra, vad Wilhelmson vet. Han säger att det troligen är slutsålt, vilket är ett gott betyg för satsningen. Och publiken verkar få saker att jubla för under den kommande säsongen. Efter några år utanför slutspel har Linköpings lagledning spänt musklerna ordentligt under våren med värvningarna av den finske backen Petteri Nikkilä, forwarden Oula Palve, backen Filip Berglund (från Skellefteå) och hemvändande KHL-centern Markus Ljungh.

– Det är ju en värvning, en spelare, som inte är så svår att tycka om. Han har väl inte de framträdande spetskvalitéerna men han är inte dålig på någonting. Han är otroligt spelskicklig, lite målfarlig, bra i defensiven. Det är en arbetsmyra och han tar för sig. Jag blev väldigt taggad av den värvningen, menar Wilhelmson när Ljunghs namn kommer på tal.

– Jag tror inte att de räknade med att varken Adam Ginning eller Olle Lycksell skulle lämna, men de tar in Palve som de hade haft ögonen på ett tag nu, enligt ”Pajen”, säger han, klart positiv till hur det ser ut.

Linköping satsar mot toppen och laget, som spelade två raka SM-finaler 2007 och 2008, ska i alla fall börja med att nå slutspel igen.

Vilket är ditt bästa minne än så länge?

Han skrattar.

– Det finns ju inte så stora sportsliga minnen alltså! Det är mer härliga stunder. Härliga bortaresor där man bärgar en seger med härliga gäng, säger han med ett leende över hela ansiktet.

Men så kommer ett fint minne smygande:

– När jag var 19 hängde jag på upp till Globen när vi mötte Djurgården och vann. Vi fick stå kvar i Globen och sjunga efteråt. Vi var 1500 personer på plats. Det var premiären, sol ute och t-shirtväder. Det är sådana matcher man minns, säger han och blickar ut genom fönstret där solen bryter igenom.

Rivaliteten med HV71 ligger varmt om hjärtat, så klart och han har numera ett litet speciellt band till Jönköping.

– Min bror är ditflyttad sedan elva år. Han har varit på varje match där sedan han kom dit. Jag tror han räknade ut att inför den här säsongen hade LHC 26-7 i matcher mot HV71 på bortaplan sedan dess. Jag är inte säker på siffrorna men något sånt. Så det har blivit några besök där med honom.

Går det att förklara ståplats och supporterskap för någon som inte är insatt?

– Ja, det tror jag till viss del. Inte så att personen förstår det emotionella man kastar sig in i. Men det handlar ju om att den man pratar med är villig att ta in det och förstå. Det finns ju de som alltid tycker att det här är barnsligt, larvigt etcetera. Men gillar man sport och är någorlunda förstående så tror jag att det här går att förklara.