• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 13 November Nov
Torsdag Tor 15 November Nov
Lördag Lör 17 November Nov
Söndag Sön 18 November Nov
Torsdag Tor 22 November Nov
Fredag Fre 23 November Nov
Lördag Lör 24 November Nov

Djupdyk i statistiken för kandidaterna till Årets Rookie

4 mars 2015 12:30

Det är alltid speciellt att se en ny stjärna födas. Att se en ung talang blomma ut, etablera sig och sätta sitt eget avtryck i SHL, det är precis vad Årets Rookie handlar om. I den här artikeln gör vi en djupdykning i just den kategorin. Vilka rookies har presterat bäst poängmässigt? Vem av målvakterna har bäst räddningsprocent? I den här artikeln ger vi dig svaren.


Den 27 april är det debut för SHL:s nystartade hockeygala SHL Awards som kommer att sändas i C More. Bland flera tunga priser finns det ett pris som är inriktat på de yngre förmågorna i SHL, nämligen Årets Rookie.

Priset utses av SHL tillsammans med Svenska Spel och tilldelas den spelare som enligt kriterier för deltagande har varit den bästa nykomlingen i SHL.

Kriterier till Årets Rookie

  • Spelare kan delta i tävlingen fram till det att spelaren högst fyller 25 år det år säsongen startar.
  • Spelare ska när säsongen startar ej ha spelat mer än 30 matcher i någon professionell högstaligas grundserie.
  • Spelare kan bara utses till Årets Rookie en gång.
  • Prisutdelning: 50.000 kr tilldelas spelarens moderklubb.

Via den här länken kan du som läsare på SHL.se grotta ner dig i statistiken som rör endast rookies i SHL. Du klickar dig in på SHL:s statistiksidor, väljer fliken spelare och ändrar till "Rookie" under fliken ålder.

Om vi tar en närmare titt kring statistiken bland årets röstningsbara rookies ser vi att Skellefteå AIK:s Andrew Calof har noterats för flest poäng med sina 34. Han jagas dock rejält av både Djurgården Hockeys Marcus Sörensen, som gjort flest mål med sina 17, och Örebro Hockeys Daniel Viksten som står noterade för 32 respektive 29 poäng.

Värt att notera är att om vi räknar ut ett poängsnitt på Andrew Calof som är poängbäst har han gjort 0,65 poäng per match. MODO Hockeys William Nylander spelade 21 matcher för MODO, innan han lämnade för Torontos organisation, och noterades för 20 poäng. Det ger ett poängsnitt på 0,95 poäng per match och är klart bäst bland nykomlingarna i SHL.

Lassinantti i topp

Tittar vi kring backarna på listan ser vi att Frölundas Mikael Wikstrand har stått för flest poäng med sina 20 poäng, sju poäng fler än MODO:s Albin Carlson. Dessutom spelar Wikstrand mest per match med 20:59 minuter i snitt. Tvåa i den statistiken är Djurgårdens Linus Arnesson som spelar 20:55.

Gällande målvakterna som ligger bra till för att kunna bli Årets Rookie 2014/2015 ligger Luleå Hockeys Joel Lassinantti i topp över både räddningsprocent (92,64) och insläppta mål i snitt per match (1,94).

Närmast bakom Lassinantti är Linköpings Marcus Högberg i räddningsprocent med sina 91,72 och Skellefteås Erik Hanses i insläppta mål i snitt per match med 2,13.

Fjolårets vinnare Andreas Johnson. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Förra årets vinnare av priset var Frölundas Andreas Johnson som noterades för 24 poäng på 44 matcher i SHL. Han gjorde det i tuff konkurrens. De övriga nominerade var hans lagkamrater i Frölunda, Alexander Wennberg och Tom Nilsson, samt Kevin Fiala från HV71.

I och med utnämningen slog sig Johnson in bland en skara av riktigt stora namn. Tidigare storstjänor och nuvarande NHL-stjärnor som Michael Nylander, Henrik Zetterberg, Niclas Bäckström och Victor Hedman har alla vunnit priset.

Samtliga tidigare kandidater och vinnare.

Om Årets Rookie

För att kunna vinna pris som Årets Rookie krävs det först och främst att spelaren uppfyller kritierna. Andra delen är att en jury bestående av SHL:s 12 huvudtränare och lagkaptener samt av 24 noga utvalda ishockeyprofiler och journalister från såväl riks- som lokalmedia väljer just sina favoriter till årets nykomling i SHL 2014/2015.