• Huvudsponsorer

Fördel Karlskrona efter stort suddendrama

20 mars 2016 00:17

Karlskrona har skaffat sig övertaget i direktkvalet mot SHL. Hemma i ABB Arena Karlskrona vann laget det inledande kvalmötet med AIK, men först efter stor dramatik. Halvvägs genom den tredje förlängningsperioden klev Vyacheslav Trukhno fram och sköt matchvinnande 3-2 till Karlskrona.


Karlskrona och AIK klev på lördagskvällen ut för att göra upp i den första matchen i direktkvalet mot SHL. ABB Arena Karlskrona var spelplanen och det var hemmalaget som öppnade starkast. I sitt andra numerära överläge tog Karlskrona till vara på chansen, då Mattias Guter satte 1-0 med 8.59 på klockan.

Spelmässigt var annars jämnt, där AIK efterhand flyttade fram alltmer. I periodens slutskede fick sedan gästerna spela fem mot fyra och då slog Malte Strömwall till med 1-1. Målet var fint regisserat, efter förarbete av Andreas Hjelm.

– Det är lite krampaktigt. Vi gör det helt okej, men vi måste upp och vi måste in på mål. Deras keeper är bra och gör rätt bra räddningar, men har vi någon i ansiktet på honom så ser han inte pucken, analyserade Karlskronas målskytt Guter efter första 20.

Kovacs ut med matchstraff

Den andra perioden inleddes sedan i fin stil för AIK, som tog ledningen efter med bara ett par minuters spel. En hårt arbetande Christian Sandberg knackade då in 1-2 ståendes framför kassen. Målet fick även till effekt att gästerna tog över spelet, mot ett Karlskrona som uppträdde något konfunderat. I slutskedet spelade hemmalaget upp sig och Gustaf Lindvall i AIK-målet tvingades till flera parader.

– Jag tycker vi började matchen ganska dåligt, vi var alldeles för passiva. Andra är upp och ner, men vi kör på bra. Noggrannheten måste bli bättre, vi måste få ner pucken djupt och stressa deras backar, resonerade AIK:s Robin Kovacs.

Samme Kovacs skulle hamna i blickfånget tidigt i tredje, när han tacklade Kellman och ådrog sig ett matchstraff. Dessförinnan hade Jimmy Andersson styrt in 2-2 för Karlskrona och det var fördel hemmalaget i detta skede. Pressen var även tuff vissa stunder mot AIK-zonen. Men trots 40-16 i skott till Karlskronas fördel över 60 minuter stod sig likaläget och matchen gick till förlängning.

Avgjorde 10 minuter in i period sex

Där fick AIK och Sandberg tidigt chansen till ett avgörande från straffpunkten, men Johan Holmqvist räddade. Istället skulle det matchvinnande målet dröja. Chanser saknades dock inte och det var en härlig fart från båda lagen i jakten på ett avgörande.

Såväl AIK:s Jesper Bratt som Karlskronas Kristoffer Söder hade sina lägen. Men Holmqvist och Lindvall stod pall för trycket, vilket gjorde att den fjärde och femte perioden förflöt mållösa.

I den sjätte ronden tvingades sedan AIK till ett målvaktssbyte, då Robin Rahm ersatte en skadad Lindvall. Karlskrona tryckte på och med 10.55 på klockan hittade Vyacheslav Trukhno det matchvinnande 3-2-målet. Det gav Karlskrona segern och 1-0 i matcher, mot ett AIK som härnäst vänder hem till Hovet.

– Oavsett om det är efter tre perioder eller efter sex så spelar det egentligen ingen roll. Det är en förlust och det är bäst av sju som gäller, slog AIK-tränaren Roger Melin fast efter det tunga nederlaget.