Andreas Harnebring dömde JVM-finalen: "Jättestolt"

11 januari 2023 13:00
JVM

För Juniorkronorna tog JVM-äventyret stopp i semifinal, men en svensk fanns på isen under finalen – domaren Andreas Harnebring. ”Jag är jättestolt. Det är en stor ära att döma en sådan match”, säger Harnebring.


Kanada stod som vinnare i årets JVM. Hemmanationen besegrade Tjeckien i en minst sagt spännande final. Kanada vann med 3-2 efter övertid och en av två huvuddomare i matchen var Andreas Harnebring, inför ögonen på 10 735 åskådare.

– På sin höjd var det tio personer som höll på Tjeckien. Det var ett otrolig drag i arenan. Ljudnivån när Kanada avgjorde är något jag aldrig har upplevt. Det var som explosion av glädje och lättnad. Häftigt att få uppleva den ljudkulissen, samtidigt som man såklart kände för Tjeckien som gjorde en bra match, säger Harnebring.

Hur kändes finalen för egen del?

– Det kändes bra. Som alltid finns det någon situation som man hade kunnat diskutera, men sett över hela matchen tror jag att båda lagen var nöjda. Det var skönt att vi inte hamnade i fokus, säger Harnerbring.

Firade julafton på Manhattan

Harnebring var en av tre SHL-domare som fick chansen på JVM. Utöver Harnebring var även Richard Magnusson och Daniel Persson på plats. För Persson och Harnebring blev uppladdningen inför mästerskapet minst sagt speciell.

– I och med stormarna som var i Nordamerika fastnade vi i New York, där vi mellanlandade, i två dygn. Jag, Daniel Persson och Tomas Thorsbrink, som var med som domarcoach, missade hela uppladdningen där borta, med möten och förberedelser. Det kanske var ett vinnande koncept. Jag och "Danne" Persson tog tåget in till Manhattan och spenderade julafton där, säger Harnebring.

Väl på plats i Kanada fick Harnebring döma fyra gruppspelsmatcher. Därefter dömde han kvartsfinalen mellan USA och Tyskland samt den andra nedflyttningsmatchen mellan Lettland och Österrike. Efter den trodde Harnebring att hans mästerskap var över.

– Jag hade inte räknat med något mer än så. Vips blev jag uttagen till final, säger Harnebring.

Vad var det som gjorde att du inte hade förväntat dig att få döma mer?

– Det var många andra duktiga domare på plats och de hade låtit ganska tuffa i några av matchutvärderingarna innan. Jag hade inte riktigt den där känslan att jag hade gjort någon riktigt fullträff. Det var något litet misstag i varje match. Inga stora grejer, men några små grejer. Jag var hyfsat nöjd, men jag kände ändå att jag kunde lite mer. Det var kul att det gick ändå, säger Harnebring.

Beskedet att han skulle få döma finalen fick han kvällen innan.

– Då skickades det ut ett mail till alla domare om tillsättningen för sista dagen, då finalen och bronsmatchen spelades. Jättekul att jag lyckades få en finalmatch. Jag har ändå varit runt på lite turneringar innan, som J18-VM, J20-VM och lite andra turneringar, men jag har aldrig dömt en final tidigare, säger Harnebring.

"En stor ära att döma en sådan match"

Under prisceremonin efter finalen fick domarna ta emot en statyett med IIHF:s logga, men den har ännu inte fått någon plats i Harnebrings hem.

– Jag måste fundera ut något ställe att ha den på, men jag kommer nog att ha den lite undangömd. Men kul att ha något att titta på och kunna minnas tillbaka till turneringen, säger Harnebring och fortsätter:

– Även om jag inte hade fått finalmatchen hade det varit en väldigt rolig upplevelse. Tidigare när jag har åkt iväg på turneringar har jag haft ganska höga målsättningar. Jag har siktat på finalmatcher och när jag inte har fått den har jag åkt hem väldigt besviken. Nu sa jag till mig själv att försöka njuta, ta en match i taget och mer låta det bli vad det blir. Och det blev ganska lyckat, säger Harnebring.

Med lite distans till turneringen. Hur stolt är det över att du ändå fick döma finalen?

– Jag är jättestolt, verkligen. Det är en stor ära att döma en sådan match och jag är stolt över mig själv, över den svenska domarkåren och alla som har hjälpt mig längs vägen. Det är inte bara jag som har lyckats, utan det är många som har hjälpt mig, som mina kollegor och ledningen här hemma, säger Harnebring.

Han landade i Sverige i lördags och redan i morgon är det dags för honom att döma SHL igen.

– Skönt att dra igång igen. När man träffar kollegor i andra delar av Europa och världen inser man att vi har det väldigt bra i SHL. Det är en bra liga, med stämningen på arenorna, hockeyn som spelas, faciliteterna och förhållandevis ganska korta resor. Det är lätt att man tar sådant lite för givet, men man påminns om hur bra vi har det när man snackar med domare från andra ligor. SHL är en väldigt bra liga. Det får man inte glömma, säger Andreas Harnebring.