Över 470 000 kronor till Börje Salming ALS-stiftelse

6 december 2022 15:00

Under förra helgen hedrade SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan Börje Salming och samlade in pengar till Börje Salming ALS-stiftelse. Totalt 200 185 kronor donerades till stiftelsen av SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan. Dessutom kom det in donationer från hela hockeysverige på 270 957 kronor under Omgång-21-helgen.


SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan tillägnade omgång 21 till Börje Salming och Börje Salming ALS-stiftelse.

Ligorna gjorde en gemensam kraftsamling och beslutade att tillsammans donera 1000 kronor per gjort mål under helgen. Totalt gjordes 137 mål i de tre ligorna vilket innebär en donation på 137 000 kronor.

Utöver det auktionerade ligorna ut speciellt framtagna Börje Salming-matchpuckar som efter matcherna signerades av respektive matchvinnare. Puckarna auktionerades ut till en total summa av 63 185 kronor.

Totalt donerar SDHL, SHL och HockeyAllsvenskan därmed 200 185 kronor till Börje Salming ALS-stiftelse. Under helgen swishades det dessutom in 270 957 kronor till stiftelsen.

Totalt blir det 471 142 kronor.

– Engagemanget var enormt från start och när de tragiska nyheterna om Börjes bortgång nådde hockeysverige vällde kärleken nästan över. Så vi är oerhört stolta att tillsammans med SDHL och HockeyAllsvenskan bidragit till det viktiga arbetet Börje Salmings ALS-stiftelse har framför sig, säger Jenny Silfverstrand, VD SHL.

Stiftelsen samlar dels in bidrag för forskning i kampen mot ALS, dels för framtida stöd för drabbade individer och dess familjer.

– Ligornas insats är helt fantastisk. Kul att se samarbetet över gränser och att sätta lampan på ALS och kampen mot sjukdomen. Jag är också imponerad över hur ligorna med Börje Salmings snabba och tragiska bortgång kunde ställa om istället för att ställa in inför gångna helgen, det var otroligt imponerande med tanke på den korta tiden. Det säger mycket om kraften som finns hos ligorna, säger Karin Karlström, initiativtagare till Börje Salming ALS-stiftelse.

Vad är ALS?

Amyotrofisk lateralskleros, ALS, är en sjukdom som angriper de motoriska nervcellerna (de som styr musklernas rörelser) i hjärnan och ryggmärgen. Först skadas nervcellerna, och så småningom förstörs de. Hos den som drabbas visar sig nervskadorna genom muskelförtvining och förlamning. Eftersom det bara är de motoriska nervcellerna som angrips, påverkas inte medvetandet. Även hos en ALS-drabbad som är totalt förlamad fungerar förståndet helt normalt. ALS är en dödlig sjukdom, och än finns inget botemedel.

Börje Salmings ALS stiftelse har som ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning för att öka förståelsen och förbättra behandlingen av amyotrofisk lateralskleros, ALS. Stiftelsen ska också skapa initiativ vars syfte är att underlätta och ge ett stöd för drabbade och anhöriga.

Vill du stödja stiftelsens arbete? Swisha valfritt belopp till 123 383 14 84

Börje Salming ALS stiftelse