"Eftersom jag är en prylnörd är masken väldigt viktig för mig"

21 december 2020 12:00
Junior-VM

Hugo Alnefelt vad med och tog JVM-brons i fjol. Nu är siktet inställt på revansch – och han oroas inte över att det kommer bli många timmar på hotellet. "Jag kan vara inlåst på rummet hur många timmar som helst bara jag får möjligheten att spela", säger HV71-målvakten, som även berättar om sitt prylintresse och varför han kommer att ha nytta av HV71:s tuffa säsongsinledning i framtiden.


Det närmar sig nedsläpp i Junior-VM och för att öka pulsen ytterligare har vi pratat med tre spelare som till vardags spelar i SHL, men som nu befinner sig i Edmonton för att försöka vinna Sveriges första JVM-guld på nio år. En av dem som är med är HV71:s 19-årige målvakt Hugo Alnefelt – och han har planen klar för hur han ska klara isoleringen på hotellet.

– Jag har med ett PS4, även fast jag inte är någon tv-spelsfantast i vanliga fall, säger han.

Oroas du över att det kommer att bli långtråkigt med all hotelltid det kommer att bli för er i bubblan?

– Nej. Jag kan vara inlåst på rummet hur många timmar som helst bara jag får möjligheten att spela.

Vad är det som gör att du gärna vill spela den här turneringen?

– Jag vill vinna, säger han snabbt och utvecklar vidare:

– Man är revanschsugen för fjolåret (brons). Det är kul att en sådan här grej blir av med tanke på läget världen är i just nu. Jag är sjukt taggad, säger han.

Vad kan vi ha för förväntningar på er i den här turneringen?

– Vi är en grupp där alla vill vinna. Det är många i truppen som var med när vi vann U18-VM i Örnsköldsvik (2019). Alla vet vad som krävs för att vinna och det är det vi strävar efter, men nu när det är så speciella omständigheter blir det viktigt att vi tar en sak i taget. Det är svårt att måla upp framtiden när det är så mycket kan hända. Det gäller att vara här och nu, säger Alnefelt.

Fått större förtroende i HV71

Förra säsongen spelade Alnefelt, som är draftad av Tampa Bay Lightning, 18 SHL-matcher med HV71. Den här säsongen har har fått större förtroende och har redan noterats för elva matcher.

– Jag tycker att jag har tagit steg i mitt spel. Jag har fått spela fler matcher och blivit satt i flera olika situationer, som inte varit helt lätta. Vi har haft lite strul i laget och i alla fall i början av säsongen var vi ett HV71 som släppte till många heta chanser mot oss. Det har gjort att jag har fått stå i de lägena och kunna utvecklas. Jag tror att jag kommer att ha stor nytt av det här i framtiden, säger Alnefelt.

På vilket sätt då?

– Jag tror att det är otroligt nyttigt att det kommer tidigt i min karriär, att man får lite motgångar så man kan vet hur man ska hantera det längre fram i karriären. Jag tror det är jättenyttigt, säger han.

Jag får känslan av att du är väldigt mogen. Har jag rätt?

– Haha. Kanske lite så. Nu har jag levt med vuxna människor till vardags i ett och halvt år. Det är nog lite därifrån. Den personliga utvecklingen jobbar jag med hela tiden, säger han.

Lagom till den här JVM-turnerinen har Alnefelt en ny mask, som är skapad tillsammans med David Gunnarsson (DaveArt). I en tidigare intervju med hockeysverige.se berättar Alnefelt om motiven, som bland annat hyllar den svenska sjukvården samt några personer som betyder mycket för Hugo, däribland farfar Vilhelm och morfar Henry – som båda har gått bort under de senaste veckorna.

– Farfar var en väldigt klok man med ruggig humor. Han blev gammal, 99 år, men hade hela tiden humorn, var alltid rolig och väldigt klok. Morfar blev inte lika gammal. Han var väldigt mysig av sig och också väldigt rolig, men framför allt en väldigt varm person, sa Alnefelt till hockeysverige.se.

Med tanke på det som hänt är det förstås jobbigt för Alnefelt att vara så långt ifrån sin familj.

– Det är tufft. Absolut. Men det är inte mycket jag kan göra när jag är iväg i en bubbla någon annanstans. Det gäller att fokusera på vad jag själv kan göra för att må bättre och hur man ska hantera, säger han.

"Är en prylnörd"

Att den här masken är viktig och betyder mycket för dig förstår jag. Men överlag, hur viktig är din mask för dig?

– Jag har alltid gillat prylar, och då är det allt från cyklar och motocross till skateboards. Speciellt när det kom till hockeyn var mina skydd väldigt viktiga för mig. Jag tycker om när det sticker ut och ser bra ut. Eftersom jag är en prylnörd är masken väldigt viktig för mig, säger Alnefelt.

Var kommer det här prylintresset från?

– Jag vet inte riktigt varför. Jag gillar prylar, men vet inte varför. Det har alltid varit en grej för mig. Oturligt nog för mina föräldrar, säger han och skrattar.

Vilken är den onödigaste pryl du har köpt?

– Det måste vara en fotmassage. Den var otroligt obekväm, haha. Den var onödig.

Vilken är den snyggaste målvaktsmasken genom tiderna?

– Den är svår. Men ”Lunkan” (Henrik Lundqvist) har haft många snygga genom åren. I New York Rangers hade han en som var silverkromad, med lite detaljer. Den kan man nog googla upp. Den sticker ut och den är otroligt snygg, säger Hugo Alnefelt.

I morgon kommer en intervju med Djurgårdens Tobias Björnfot på SHL.se och på onsdag ska vi stifta bekantskap med Brynäs Oskar Kvist.