SHL-rekordet: De levererar i powerplay

26 februari 2021 16:30
SHL-rekordet

Powerplay är en framgångsfaktor för många. Idag tittar vi närmare på exakt vilka som har gjort vad under nuvarande era i SHL.


Det kan vara en chans att stänga en match, en chans att komma tillbaka. En chans att sätta sig i förarsätet. Att dra nytta av motståndarnas regelbrott är om inte A och O i ishockey så i alla fall otroligt viktigt.

Den här veckan tittar vi närmare på den spelformen under nuvarande era, från 2006 och framåt. Värt att påpeka är att siffrorna endast gäller grundserien. Inga slutspelssiffror är inkluderade.

I skrivande stund har HV71 ett powerplay som levererar mål på 28,87 procent av alla lägen man skaffar sig i spelformen. Lyckas Jönköpingslaget höja det lite under återstoden av grundserien kan man faktiskt att leverera det bästa PP-spelet under den tidsperiod vi tittar på. Bäst hittills är nämligen Skellefteås powerplay från 2015/2016. De svartgula från Västerbotten nätade då på 29,19 procent av alla möjligheter man hade då. Fram till torsdagens matcher hade HV71 ett powerplay på 29,93 procents utdelning.

Skellefteå gjorde 47 mål i powerplay den säsongen, fördelat på hela 13 spelare där Patrik Zackrisson toppade med nio mål. Tvåa i nuvarande topplista, således med en möjlig tredjeplats efter den här säsongen, ligger Frölunda som även de har sin toppnotering från 2015/2016. Göteborgarna nätade på 27,54 procent av sina lägen och fördelade de 46 baljorna man gjorde på tio spelare. HV71 har den här säsongen fördelat de 41 mål man gjort på tolv spelare. Där ingår två av lagets nyförvärv den senaste tide: Både Arttu Ilomäki och Matt Donovan har nätat var sin gång.

Tar vi istället en titt på det kronologiska i spelformen ser vi att även om årets HV71 kanske inte klipper förstaplatsen överlag sedan 2006 är det fortfarande ett av de bästa. Detsamma kan sägas om Luleå. Norrbottningarna nätar nämligen i skrivande stund på 28,08 procent av alla powerplay man anskaffar sig. Det landar på andraplats totalt under tidsperioden och är bättre än 13 av de 14 bästa säsongsnoteringarna från och med 2006/2007. Tredjeplacerade Växjö (27,27 procent) är bättre än tio av 14 av dessa lag. Exakt vad det beror på att just den här säsongen sticker ut är det måhända för tidigt att sia om. Det finns med andra ord fog för uppföljning om ett år. Om två år, och så vidare.

Vi skiftar fokus till individuella matcher. Två lag har smällt in hela sju mål i powerplay i en och samma match sedan 2006. Först att göra det var Linköping som, anförda av två mål vardera av Kim Staal och Tony Mårtensson, klev fram till 7-0 hemma mot Modo i vad som skulle komma att bli en 7-2-seger den 6 oktober 2007. Mårtensson noterades även för tre assist i powerplay.

Luleå stod för samma bedrift nästan på dagen året därpå, den 9 oktober 2008. Lagen följdes åt till 2-2, där båda Luleås mål gjordes i powerplay och ett av Frölundas kom i samma spelform. Lubos Bartecko skickade in 3-2 i fem-mot-fem innan det stora rycket kom i powerplay. Mats Lavander och Jan Sandström, som redan nätat i powerplay, gjorde ytterligare var sitt mål innan trion Johan Harju, Linus Omark och Viktor Lindgren nätade. Noterbart från den matchen är att backen Jaroslav Obsut stod för fem assist - samtliga i powerplay.

Både Tony Mårtensson och Jaroslav Obsut har gjort flest powerplaypoäng i en och samma match tack vare dessa bravader. Men en tredje spelare, HV71's backlegendar David Petrasek, har också noterats för samma bedrift.

Vi stannar kvar vid David Petrasek en stund. Han har nämligen gjort flest powerplaypoäng under en och samma säsong tillsammans med Pär Arlbrandt. I år har Linus Klasen gjort 22 powerplaypoäng och chansen att han ska komma in på topplistan känns långsökt i skrivande stund. Trots att lagen skördar större framgångar är det alltså inte helt individberoende.

När det gäller powerplaymål under en och samma säsong toppar Magnus Wernblom listan, och det dubbelt upp. Under säsongen 2006/2007 skickade Wernblom in 19 baljor i numerärt överläge för Skellefteås räkning, detta av 25 mål totalt under säsongen. Men det stannar inte där. Året därpå upprepade han bedriften med samma detaljer, då i Modo: 19 mål i powerplay av totalt 25 mål.

När det gäller den totala produktionen i powerplay sedan 2006 finns det en spelare som sticker ut i mängden. Skellefteås Joakim är nämligen outstanding. Med sina 163 poäng, av vilka 13 har kommit i år, är han den bäste powerplay-producenten och varje poäng han gör ökar avståndet ner till andraplacerade Johan Davidsson. Davidsson har i sin tur en skaplig marginal ner till Robert Rosén. Men Rosén är fortfarande aktiv och har alla möjligheter att ta in på Davidsson.

Tre spelare har gjort mål i powerplay i fyra matcher i följd medan två, Jukka Voutilainen och Magnus Johansson har noterats för poäng i åtta raka matcher.

Det för oss tillbaka till lagen. Fyra lag har gjort mål i powerplay i minst tio raka matcher. Men sist det hände var för tolv år sedan. Luleå är enda lag just nu som har en svit som kan närma sig den noteringen. Efter gårdagens möte med Frölunda har de nämligen nätat i powerplay i sju matcher i följd. Håller de i det?