20 frågor med Tobias Björk

29 juli 2022 13:00
20 frågor – sommarspecial

Tobias Björk kan se tillbaka på en säsong där han både fick döma OS-finalen samt den sjunde SM-finalen. Nu ska vi lära känna årets guldpipevinnare bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar han om vem han var i skolan, vilken domarkollega han ringer för snickarråd samt vad han skulle göra om han vann en miljon kronor.


1. Vad gör du en dag som denna?

– Packar fotbollskläder åt tonåringen. Sedan blir det golf ikväll. Jag har inte svingat klubborna en enda gång i år. Jag ska på lite företagsgolf, vilket ska bli kul.

2. Vad går du in med förväntningar med tanke på att du inte svingat tidigare?

– Förväntningarna är alltid höga. Jag tror alltid att jag ska vinna och att jag sänka mig. Sedan brukar jag inte komma hem med lika bra känsla efteråt, haha.

3. Hur hett temperament har du på golfbanan?

– När jag var yngre var det värre. Jag slutade när jag var kring 15 år och det var för att jag inte hade några klubbor kvar. Då bestämde jag för att golf inte var något för mig. Det var ungefär när jag blev anställd av SHL som jag bestämde mig för att böja om med golf. Då köpte jag ett golfset och sedan dess har jag hållit på lite. Den enda nackdelen är att det tar för lång tid att spela 18 hål.

4. Vad ser du mest framemot i sommar?

– Att vara hemma med familjen. Det är det jag värdesätter mest just nu. Med tanke på att jag utgår härifrån Boden blir det mycket resor under säsong. Jag försöker fokusera mest på familjen. Sedan finns det grejer att göra hemma, med lite renovering och sådana saker. Tiden räcker inte riktigt till för vad jag önskar att jag hade hunnit med en vanlig dag. Förväntningarna är att jag efter sommaren ska känna att jag har spenderat tid hemma med nära och kära och färdigställt renoveringarna jag påbörjat. Färdigställandet kommer jag förmodligen inte att greja, men det är alltid bra att sätta höga mål.

5. Vad har du för renoveringsprojekt igång nu?

– Vi har tänkt att göra om köket och jag tror alltid att jag kan ska göra det själv. Jag är ingen riktig snickare, utan bara hobbysnickare. Men min kollega Linus Öhlund är utbildad snickare så jag ringer honom ett antal gånger per dag. Han har börjat hota med att fakturera mig för alla råd han kommer med.

6. Umgås du och Linus mycket utanför hockeyn?

– Vi kommer väl överens och brukar träffas någon gång på sommaren i alla fall. Eftersom att jag och Linus reser här uppifrån blir det lätt att vi hamnar i samma stad även om vi inte dömer ihop. Då har man någon att umgås med när man är på hotell och det är guld värt. Så vi har en hel del tid ihop. Under vintern spenderar jag nog mer tid med Linus än med min sambo.

7. Vad är det bästa respektive sämsta med att resa så mycket med Linus Öhlund?

– Det bästa är att ha någon att umgås med och att hitta på saker tillsammans med under dagarna som det inte har match. Det sämsta är att han är så jäkla tjurig ibland. Ibland utövar vi vissa sporter ihop. Vi båda älskar att tävla och det är lätt att vi blir osams. Men det går snabbt över.

8. Vem av er är bättre på padel?

– Jag är några klasser över honom, och då är jag snäll med honom.

9. Vilken fysövning tycker du är roligast respektive tråkigast?

– Roligast är nog marklyft och det är den tråkigaste också. Den är rolig för att den tar överallt och den är tråkig för att det är där jag skadar mig oftast, för att jag inte gör den på rätt sätt.

10. Med tanke på att du reser så mycket under säsong, hur fördriver du tid på flyg och hotell?

– På flyg blir det mycket sovandes. Där är jag expert på att sova. Till Stockholm tar det en timme och en kvart. Jag har flugit kanske 80 gånger fram och tillbaka i vinter, och på dessa resor har jag väl varit vaken en timme sammanlagt. Jag gillar att sova. På hotellet blir det mest serier. Jag har nog sett de flesta serier på Netflix, C More, HBO och överallt. Ibland undrar jag vad man gjorde innan alla streamingtjänster, men man umgicks kanske ännu mer.

11. Vad har du för favoritserier?

– I går såg jag färdigt Peaky Blinders. Den är bra. Men jag gillar det mesta. Jag är allätare.

12. Vilken är din bästa hockeyupplevelse?

– Då säger jag nog OS-finalen (2022). Det tycker jag var häftigt, även om det var inför tomma läktare. Jag måste samtidigt säga hela slutspelet i år, där det har varit fantastisk inramning i arenorna. Det var hur kul som helst. De har jag verkligen saknat. Det är något jag kommer att ha med mig länge.

13. När fick du reda på att du skulle döma OS-finalen och hur reagerade du på det?

– Jag dömde gruppspelet och fick därefter både kvartsfinal och semifinal. Vi svenskar satt och kollade på semifinalen mellan Sverige och Ryssland i ett hotellrum. När ryssarna vann fattade jag att chansen fanns att jag skulle få döma finalen. För skulle Sverige ha gått till finalen hade jag inte kunnat döma. När de gick ut med vilka som skulle döma bronsmatchen kände jag att det kan bli jag som dömer OS-finalen och det är en ganska konstig känsla. För det är något jag aldrig hade trott att jag skulle göra. På lördagen fick jag reda på det och då blev jag stolt och glad. För på något sätt representerar man Sverige och domarna i Sverige. Det var otroligt roligt och ärofyllt.

14. Du sa att du aldrig hade trott att du skulle få döma en OS-final. Vad har du haft för målsättningar med karriären?

– Målsättningen jag hade var egentligen att göra ett OS, med den har inte funnits hela vägen heller. När jag började trodde jag inte att jag skulle nå SHL. Plötsligt var jag där och sedan blev det VM ett par gånger och en final där. Då kände jag att ett OS kanske inte skulle bli helt omöjligt. Det här OS:et blev speciellt då coviden kom igång kring jul. Jag hade dömt många lag som blev smittade och kollegor blev smittade. Jag var säker veckorna före OS att jag inte ens skulle komma iväg. För mig var det stort bara att komma iväg. Att då dessutom få döma finalen kan jag knappt nu tro är sant. Det är bland det största som vi hockeydomare kan få göra.

15. Hur högt rankar du Guldpipan (priset till årets domare i SHL, framröstat av spelarna)?

– Det är också en grej jag aldrig trodde att jag skulle vinna. Ibland biter jag ifrån och jag trodde inte att den jargongen uppskattades. Det är viktigt att man gör det på rätt sätt, med en ömsesidig respekt. Att få det här priset känns ärofyllt och stort. Det värmde verkligen i hjärtat när jag hörde motiveringen för Guldpipan, att "matcherna blir rättvist dömda” när jag dömer och det är verkligen så jag vill framstå som domare. Det är också en grej som jag fortfarande ibland inte kan tro är sant, men då har jag den där utmärkelsen där hemma och då inser jag att det är sant.

16. Om du skulle vara med i ett tv-program. Vilket skulle du välja?

– Nyhetsmorgon. Kanske åka dit och skrapa en trisslott.

17. Om du vann en miljon, vad skulle du göra för pengarna?

– Jag skulle ta med familjen på en riktigt lyxig resa och resten skulle jag nog investera.

18. Vem var du i skolan?

– Det var sport jämnt. Jag var kanske inte den läraren älskade, haha. Lite som jag var som hockeyspelare, inte den som domarna gillade mest på isen. Jag var lagom stökig i skolan, inte extrem.

19. Om du bara fick äta en maträtt för resten av livet. Vad hade du ätit?

– Lax och potatis.

20. Hur är du själv på att laga mat?

– Jag skulle säga att jag är helt okej. Jag tycker det är roligt att laga mat, men som de flesta andra är kanske vardagsmaten inte den roligaste att göra. Men när de blir en tillställning tycker jag det är kul att laga mat.