• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

SHL-klubbarna avstår 10% av NHL-avtalets ersättning

14 oktober 2019 10:59

NHL ersätter varje år svensk ishockey för de talanger som skriver ett NHL avtal. När säsongens ersättning betalas ut får underliggande föreningar en större ersättning då SHL-klubbarna skänker 10% av deras berättigade NHL-ersättning till förmån för klubbarna i underliggande serier.


– Vi tycker detta är en bra satsning som bidrar till fortsatt talangutveckling runtom i landet och därmed svensk hockey i stort, kommenterar Malmö Redhawks VD/sportchef Patrik Sylvegård.

Under flertalet år har svensk ishockey fostrat ett stort antal talanger som skrivit NHL-avtal. När dessa talanger skriver ett ingångsavtal med NHL ersätter den nordamerikanska ligan svensk ishockey för att de fostrat dessa spelare. Ersättningen från NHL varierar beroende av antalet nationella spelare som skriver NHL-kontrakt men ersättningsnivån ligger normalt mellan 250 000-280 000 USD/spelare.

Årets NHL ersättning, och SHL klubbarnas beslut att avstå 10% av deras berättigade ersättning i förmån till underliggande föreningar, innebär att drygt 6 miljoner kommer att fördelas från SHL-klubbarna till olika områden inom svensk ishockey.

Omkring 2 miljoner av dessa går till klubbarna i Hockeyettan samt att varje moderklubb till NHL-spelare som skrivit avtal ersätts med drygt 100 000 kronor. Hockeyallsvenskan ersätts via separat avtal med SHL. Även SDHL får miljonbidrag från de 10% som SHL-klubbarna avstår i det nya avtalet. Dessutom kommer varje SHL klubb göra regionala satsningar för att främja talangutvecklingen i området, beloppen till detta beror på summan av respektive SHL-klubbs NHL-ersättning.

– Totalt rör det sig alltså om drygt 6 miljoner kronor. Våra klubbar är helt överens om att föra ner ytterligare medel i systemet och tillsammans med ordinarie utbildningsersättning från SHL till underliggande klubbar blir detta ett extra tillskott till framförallt föreningar i Hockeyettan och nedåt, avslutar SHL:s vice VD/sportchef Johan Hemlin.