Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

7 juni 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Färjestad värvat tre spelare, Arvid Lundberg har återvänt till Skellefteå och Isak Rosén har skrivit NHL-kontrakt.


Färjestad värvar tre spelare

Färjestad har den gångna veckan förstärkt truppen med målvakten Matt Tomkins, backen Ville Pokka samt centern Marcus Westfält.

Westfält har 50 SHL-matcher med Brynäs på meritlistan, men de tre senaste säsongerna har han spelat i HockeyAllsvenskan med Västervik. Den gångna säsongen var han assisterande kapten i laget och gjorde 22 poäng. Han skrev tidigare på för MoDo, men det blir inget spel i Öviksklubben. I stället har han gjort klart med Färjestad. Kontraktet gäller över tre år.

– Marcus är en renodlad center som har ett fint spelsinne och tar ett stort ansvar. Han kommer som sagt närmast från Västervik i allsvenskan, och vi tycker att han är i en bra ålder där vi tror att han kan utvecklas till en viktig pjäs hos oss under ett antal år framöver, säger Färjestads sportdirektör Rickard Wallin.

Matt Tomkins, 27, stod 33 matcher för Frölunda den gångna säsongen, varav göteborgarna vann 19 av dessa matcher. Tomkins var även med i både VM och OS med Kanada. Nu fortsätter Tomkins karriären i Färjestad, och hans avtal gäller till 2024.

– Vi tittade ganska tidigt över målvaktssituationen inför nästa år, och med ”Maskens” hjälp så föll ögonen på Tomkins. När vi sedan fick klart för oss att han inte skulle bli kvar så blev han intressant för oss. Vi gillar ambitionen, han är i en bra ålder och gjorde en strålande höst i sin första SHL-säsong, säger Wallin.

Ville Pokka kommer från några minst sagt framgångsrika säsonger, både i klubb- och landslag. Han har varit med och vunnit två VM-guld samt ett OS-guld med Finland. 2021 var han med och vann KHL-guld med Avangard Omsk. En klubb han har representerat i fyra raka säsonger.

– För det första är vi glada att Ville valde att komma till just Färjestad. Precis som han själv säger så är det en tvåvägsback som utvecklats åt det defensiva hållet. Vi vill ju såklart att han bidrar offensivt, vilket vi också tror kommer att ske, säger Wallin om Pokka.

Pokka och Färjestad är överens om ett ettårskontrakt.

Lundberg tillbaka i Skellefteå

Arvid Lundberg byter Växjö mot Skellefteå och det blir backens tredje sejour i Västerbottensklubben. Han spelade där för två säsonger sedan, men den gångna säsongen tillhörde han Växjö. Avtalet med Skellefteå gäller över kommande säsong.

– Det känns kul att göra klart med Arvid. En duktig och erfaren spelare som vi vet vad vi kan få ut av. Förhoppningsvis kan han bidra ännu mer offensivt än han gjort tidigare. Det känns som en bra pusselbit som ger stadga till vår backsida, säger Skellefteås GM Erik Forssell till klubbens hemsida.

Lundberg har två SM-guld på meritlistan, 2014 med Skellefteå och 2018 med Växjö.

Rosén skriver NHL-kontrakt

Isak Rosén, 19, valdes som nummer 14 i draften 2021 av Buffalo Sabres. Nu har den talangfulle forwarden skrivit kontrakt med Sabres. Kontraktet gäller i tre år.

Rosén SHL-debuterade med Leksand säsongen 2019/20. Den gångna säsongen gjorde han fyra poäng (2+2) på 28 SHL-matcher.

Finsk spelare till HV71

HV71 fortsätter att rusta för återkomsten i SHL. Klubbens senaste rekryteringen är Joonas Nättinen. En 31-årig finländare som både kan användas både som center och ytterforward. Han var med i den fisnka OS-truppen som tog guld i vintras. På meritlistan finns även 199 matcher i den finska högstaligan samt fyra säsonger i KHL. Han spelade i Severstal Cherepovets den gångna säsongen.

– En stark högerfattad spelare som kan användas både som center och ytterforward. Joonas spelar med en smartness över hela banan och har värdefull rutin från de stora matcherna. Vi är glada att han väljer HV71 som sin nästa klubb, säger HV71:s sportchef Kent Norberg.

Flera spelare byter klubb

Daniel Muzito Bagenda är klar för AIK. Han har representerat både Örebro och Oskarshamn på SHL-nivå de senaste säsongerna.

Linus Andersson byter Leksand mot KooKoo.

Michael Spacek flyttar till Schweiz. Tjecken som den gångna säsongen tillhörde Frölunda är klar för Ambri-Piotta.

Linköping lånar ut den 19-årige backen Jonathan Myrenberg till Mora kommande säsong.

Det har stått klart ett tag att Kalle Östman inte kommer att fortsätta i Malmö. Nu är han klar för spel i Västerås.

Även Max Wennlund spelar i HockeyAllsvenskan kommande säsong. Han har skrivit på för BIK Karlskoga.

Varken Martin Johansson eller Pontus Widerström blir kvar i Färjestad kommande säsong.