Niederbach: "Vill vara en spelare som bidrar till att vi går långt"

9 augusti 2022 15:00
JVM

Efter fyra raka säsonger som Frölundaspelare tillhör Theodor Niederbach numera Rögle. Innan SHL drar igång ska Niederbach tillsammans med Juniorkronorna försöka vinna ett JVM-guld. ”Att vi har materialet för att gå långt vet vi”, säger Niederbach, som även berättar om beslutet att skriva på för Rögle samt hur det är att dela rum med Simon Edvinsson.


I slutet av december förra året kom beskedet att JVM avbröts på grund av covid-19, men nu har det blivit dags för turneringen att starta igen. I morgon drar JVM igång för svensk del. En av spelarna som är med för andra året i rad är Theodor Niederbach, 20.

– Det är så klart kul. Kul att få chansen igen. Det är lite speciellt eftersom turneringen spelas innan säsongen börjar, säger Niederbach.

Är det någon skillnad för dig att gå in i den här turneringen med tanke på att du har spelat ett JVM tidigare?

– Kanske att man har lite nytta av att ha varit med en gång tidigare, då man vet vad som kommer. Men de flesta som är med här har antingen spelat JVM eller U18-VM. Många vet vad som krävs för att vinna, hur man förbereder sig och sådana saker. JVM i sig är ändå speciellt och att ha gjort ett tidigare är bara positivt, säger Niederbach.

Han tycker att vi kan ha stora förhoppningar på året upplaga av Juniorkronorna.

– Vi har många duktiga spelare och många spelare som kan ta olika roller. Samtidigt måste vi vara ödmjuka och ta varje match för sig. Vi ska inte blicka för långt fram. Vi får ta det match för match och se hur långt det räcker. Att vi har materialet för att gå långt vet vi, säger han.

Vad har du för förväntningar på dig själv?

– Det personliga är ganska sekundärt. Jag vill vara en spelare som bidrar till att vi går långt. Om det innebär hårt jobb eller att göra mål spelar ingen roll för mig. Jag ska ge allt jag kan för att det ska bli så bra som möjligt, säger Niederbach.

Delar rum med Simon Edvinsson

När SHL.se får tag i honom i Edmonton har laget tränat på förmiddagen och en lugnare eftermiddag på hotellet väntar.

– Jag kanske tar någon nap, men annars blir det att man fördriver tiden med att kolla in stan lite. Kanske tar en promenad eller kollar lite tv och serier, säger Niederbach.

Han delar rum med sin tidigare lagkamrat i Frölunda Simon Edvinsson.

– Vi har delat rum hela förra säsongen och det fungerar bra, säger Niederbach.

Har ni liknande rutiner?

– Jag är kanske lite mer morgonpigg är honom och är lite snabbare på morgonen, haha. Annars är det inga problem, säger han.

Niederbach kom till Frölundas organisation 2018 från KB65. Han debuterade i SHL säsongen 2020/21 och det blev sammanlagt 20 SHL-matcher samt en utlåning till MoDo i HockeyAllsvenskan. Den gångna säsongen fick Niederbach större förtroende. Han tackade för det genom att göra 16 poäng (9+7) på 51 SHL-matcher. Nu är dock Frölunda ett avslutat kapitel, i alla fall för den här gången. För kommande säsong kommer den Detroit-draftade 20-åringen att tillhöra Rögle BK och i maj gick flyttlasset till Ängelholm.

– Det ska bli kul. Jag vet att jag kommer till ett bra lag. Ett lag som vill vinna lika mycket som jag. Det är ett lag som man förstår har hungern till att vinna. De vill ha sitt SM-guld. De har vunnit CHL och grundserien, men det är SM-guldet man spelar för. Det är därför jag går dit, för att jag vet att det finns en extrem hunger där. Samtidigt finns det bra möjligheter för utveckling. Jag ser väldigt mycket fram emot säsongen, säger Niederbach.

I morgon spelar Sverige sin första match i JVM och för motståndet står Schweiz