SHL-minnet: LHC:s vändning i kvartsfinalen mot Frölunda 2010

14 april 2022 11:00
SHL-minnet

Endast fem gånger i SM-slutspelets historia har ett lag lyckats vända underläge 1-3 i matcher till avancemang. Linköping lyckades med bedriften 2010 mot Frölunda och här minns Sebastian Karlsson och Viktor Ekbom tillbaka på kvartsfinalserien.


I slutspelet 2000 var första gången som kvartsfinalserierna i SHL avgjordes i bäst av sju matcher, men semifinalerna och finalen spelades fortfarande i bäst av fem matcher. Till säsongen därpå spelades samtliga slutspelsserier i bäst av sju. Sedan dess har inget lag lyckats vända underläge 0-3 i matcher till avancemang. Däremot har det fem gånger hänt att ett lag har gått från 1-3 till 4-3 i matcher. En av gångerna som detta inträffade var 2010 när Linköping kom tillbaka mot Frölunda i kvartsfinalserien 2009/10.

– Vi visste att det var väldigt få lag som vänt 1-3 i matcher till seger och så här i efterhand kan jag känna att det var väldigt starkt gjort av oss att lyckas kämpa oss tillbaka, säger Viktor Ekbom, som numera spelar i Frölunda, men som 2009/10 tillhörde Linköping.

Sebastian Karlsson ställdes mot brorsan

Linköping gick in den här kvartsfinalserien som favorit. Östgötarna hade slutat trea i grundserien, fyra placeringar och 14 poäng före Frölunda. Men det var göteborgarna som började kvartsfinalserien bäst. De gick upp i 2-1 i matcher, efter att ha vunnit sina två första hemmamatcher på övertid. LHC-ikonen Sebastian Karlsson har ett tydligt minne från den andra matchen i Scandinavium.

– Jag tappade klubban efter en tekning och Frölunda avgjorde. Efter det fick jag skit minns jag, säger Sebastian Karlsson och skrattar.

Var det Slavomir Lener (Linköpings tränare) som gav dig skit?

– Nej, det nog målvakten (Fredrik Norrena) tror jag. Han kunde vara arg ibland, haha. Men han hade väl en poäng där, säger Sebastian Karlsson.

För Karlsson var det en minst sagt speciell kvartsfinalserie, av flera anledningar.

– Jag hade brorsan (Jens) i Frölunda och Norrena fick en avstängning för att han sänkte brorsan i en situation. Dessutom växte jag upp med att ha Frölunda som favoritlag. Så det var helt klart en speciell matchserie, säger Karlsson.

"Känslan var lite ”vad är det som händer?”"

Efter övertidssegern på hemmaplan vann Frölunda även den efterföljande matchen på bortaplan och var då uppe i en 3-1-ledning. Vid den här tidpunkten var det bara två SHL-klubbar som hade lyckats vända 1-3-underläge till avancemang.

– Media skrev ganska snabbt att ”det här kommer aldrig att gå”, ”det här är kört”. Men vi hade ett jäkligt bra lag och var förhandstippade. När vi låg under blev känslan lite ”vad är det som händer?” Med ryggen mot repet blir det naturligt att man kör en match i taget, säger Karlsson.

Precis som i de tidigare matcherna blev det tajt i match fem, men den här gången lyckades Slavomir Leners manskap dra det längsta strået efter att Jan Hlavac gjort det matchavgörande målet. I match sex blev det återigen en uddamålsseger för Linköping.

– När vi vann den femte matchen blev det lite press på Frölunda och när vi vann den sjätte var mycket vunnet. Då var pressen väldigt stor på Frölunda. Det var psykologiskt viktiga matcher vi vann där, säger Viktor Ekbom.

Finns det någon tidpunkt då du kände att det vände över till er fördel?

– När vi vann den sjätte matchen kände man att det var fördel oss, efter att vi hade tagit två i rad. Vi kände att all press låg på dem, säger Ekbom.

Minns du om ni ändrade något rent taktiskt under seriens gång?

– När man möter samma lag varannan dag är det lite små detaljer man kan ändra på, speciellt vi som låg under i matchserien. Då får man vrida och vända på varje sten. Något lyckades vi göra rätt, även om jag inte minns exakt om vi gjorde något specifikt. Sedan är det extremt mycket mentalt. Får man medvind känns det mycket enklare och man kanske får några enklare mål. När det är så tätt med matcher är det viktigt med all energi man kan få, säger Ekbom.

"En riktigt härlig seger"

Den sjunde och avgörande matchen i kvartsfinalserien spelades i Cloetta Center. Inför ögonen på 8 500 åskådare gjorde hemmalaget ett tidigt ryck. Jaroslav Hlinka gjorde två mål i den första perioden och i inledningen av den andra gjorde Magnus Johansson och Fredrik Emvall varsitt mål. Frölunda gjorde två reduceringar, men kom inte närmare än så och Linköpings vändning från 1-3 till 4-3 i matcher var ett faktum.

– Luften gick väl lite ur dem innan den sjunde matchen kanske, efter att vi hade tagit två raka. Jag kommer ihåg att det var en riktigt härlig seger, säger Ekbom.

Linköping lyckades dock inte följa upp kvartsfinalbedriften med att besegra Djurgården i semifinal. I stället vann Djurgården med 4-1 i matcher.

– Tyvärr blev nog kvartsfinalserien en för stor urladdning för oss. Vi orkade inte riktigt ladda om till matchserien mot Djurgården. Ska du gå långt i ett slutspel behöver du de här extra vilodagarna du får om du slår ut ett lag tidigare än på sju matcher. Framförallt mentalt är det viktigt med någon dags vila, säger Ekbom.

Varför tror du att det är så få lag som har lyckats vända ett 1-3-underläge till avancemang de senaste 20 åren?

– Just den mentala biten. Man känner att det är en sådan enorm uppförsbacke. Det andra laget är uppenbarligen bättre eftersom de har vunnit tre av fyra matcher. Laget som ligger under känner att det ska väldigt mycket till. Det är lätt att det kan komma in en känsla att det är en lång väg till seger samtidigt som det andra laget har medvind. Det är väldigt mycket mentalt. Jag förstår att det inte händer oftare, för det är svårt, säger Viktor Ekbom.