• Huvudsponsorer

Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Torsdag Tor 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt

20 frågor med Jonathan Pudas

6 november 2019 14:00
20 frågor

I vår nya intervjuserie "20 frågor" låter vi SHL-profiler svara på 20 frågor, och det blandas högt och lågt, hockeyrelaterat och mer privat. Först ut är Skellefteås stjärnback Jonathan Pudas. Här berättar 26-åringen om sin största motgång i karriären, vad hans morfar har betytt för honom och vem som han anser är ligans mest underskattade spelare.


1. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring, vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jag tar Oscar Möller (Skellefteå). Han är bra på det mesta, i en bra ålder, jobbar hårt och är en bra lagspelare. Han är så allround man kan vara. Han skulle vara den förste jag bygger kring. Jag skulle ta Joel Lassinantti (Luleå) i mål. En grymt bra kille. Ödmjukare människa kan man inte hitta. Som back tar jag Kodie Curran (Rögle). Han är riktigt fin.

2. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Nygårds snabbhet hade varit fint, men nu är han inte kvar i SHL. Då tar jag ”Nisse” Burströms smarthet. Han är smartast i ligan.

3. Vem är svårast att möta i SHL?

– Förra året var det Joakim Nygård för han var så sjukt snabb. Det är många skickliga, men Ryan Lasch är svår att komma åt. Han har lång klubba. Han lägger sig lätt, det är svårt att få tag i honom i hörnen. Lätt att fastna med klubban i honom. Det gäller att vara försiktig. Han är bra.

4. Vem anser du är mest underskattad i ligan?

– Jag tycker Arvid Lundberg i vårt lag är väldigt underskattad. Ska jag ta någon i ett annat lag väljer jag Sebastian Strandberg i Djurdgården. Han fick kanske lite mer cred i fjol när Djurgården gick bra, men han är väldigt bra.

5. Vilken styrkeövning tycker du är roligast respektive tråkigast?

– Jag tycker benböjen är fin. En bra övning. Det finns en del tråkiga övningar, men jag säger clean jerk som den tråkigaste. En frivändning och sedan avslutar man med push press. Just pressen är seg. En slitsam övning. Är du inte på topp mentalt är det svårt.

6. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Det är värmning. Sedan åker jag hem och tar en halvtimmes nap och bara tar det lugnt. Jag försöker även vara i god tid på hallen.

7. Vilken är din favoritplats?

– Golfbanan.

8. Vem är den bäste spelaren du mött?

– Jag måste säga Jocke Lindström. Han är alltid bra, och det ser man på det han har gjort i SHL de senaste åren. Ständig leverans. Bäst på träning på och bäst på match. Överlägset bäst SHL tycker jag.

9. Hur fördriver du tid på bussen till bortamatcher?

– Det brukar bli rätt lugnt. Jag brukar passa på att prata i telefon. Sedan vi fick Ingrid, 15 månader, är det fullt upp när jag är hemma. Nu brukar jag passa på att ringa polare och familj. Annars blir det någon serie.

10. Vilken arena i SHL är roligast att spela i? Du får inte välja Skellefteå Kraft Arena.

– Rögle är rätt rolig, folk sitter nära och det är lagom stor hall.

11. Viket är ditt bästa barndomsminne?

– Vi spelade mycket kort och kastade pil hemma hos morfar i Sattajärvi, två mil från Pajala. Det är ett starkt minne.

12. Har din morfar betytt mycket för dig?

– Han gick bort för ungefär sju år sedan. Han har inte låtit någon vinna. Man fick vinna över mormor, men vann jag över morfar var det på riktigt. Hans motto var ”Man kommer aldrig ihåg en tvåa”. Det var den hårda vägen. Han har betytt mycket. Han skulle vinna till varje pris.

13. När din dotter blir äldre, kommer du ta efter din morfar eller mormor när det gäller spel?

– Jag kommer nog att gå mer på morfars linje, haha. Man får lära sig att vinna och förlora.

14. Hur har din morfar präglat dig?

– Allt var en tävling. Oavsett om det var pilkastning eller bastutävling. Han kommer från Tornedalen, och där bastades det morgon och kväll. Men när vi var där bastade vi bara kvällar. Då gällde att kasta vattnet snabbt, det var enda chansen att slå honom. För han var en seg jäkel, men han gillade inte när det blev varmt för snabbt. Men vi tävlade i allt och ställde man upp i något skulle man vinna. Den som förlorade ville ha revansch direkt. Just att alltid vilja vinna har jag nog fått av honom.

15. En matchledig torsdagkväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du SHL eller något annat?

– 50/50 skulle jag säga, om det blir hockey eller serier.

16. Vilket lag ser du helst när du sitter vid tv:n?

– Det är kul att se Brynäs eftersom jag varit där tidigare. Jag har många polare där. Men det är inte att jag väljer deras före något annat lag ändå. Det blir ganska blandat.

17. Vilket ämne, förutom idrott, gillade du mest i skolan?

– Jag tyckte matte var kul. Det hade jag ganska lätt för.

18. Om du skulle vara med i Robinson. Vilken personlig sak skulle du ta med?

– Jag skulle ta med rep. Det hade varit bra, eller yxa förresten. Får man ta med sig yxa tar jag det.

19 Vilken är din största motgång i karriären?

– Jag skulle säga när vi torskade sjunde avgörande finalen med Brynäs mot HV71.

20. Hur lång tid tog det att komma över?

– Jag brukar säga att det är inget man kommer över förrän man vinner något. Än tycker jag inte att jag har kommit över det. Den dagen jag vinner något kanske jag kan lägga det bakom sig. Det var en extrem stor tomhet. Man levde i en torktumlare i en och en halv månad och sedan tar det slut på en sekund. Det var bara tomhet och besvikelse.