• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Det här är julen i SHL - mer än bara hockey

25 december 2018 19:30
Collage med åtta mindre bilder tagna vid sjukhusbesök och flickträningar med texten "#meränbarahockey" centrerad
#meränbarahockey

Julen är magisk. Den är vänner och familj, middagar och klappar, matcher och mål. Den är också en tid då vi i SHL och klubbarna ger tillbaka till ett samhälle som behöver vårt stöd. Den är vad vi kallar för mer än bara hockey.


Julen - denna härliga tid. De där dagarna varje år då vi samlar nära, kära, vänner och familj. De där dagarna varje år då vi dukar upp långbord med glögg, middagar, choklad och klappar. De där dagarna varje år då vi ägnar ledigheten åt att se hockeymatchen på plats.

Det är i alla fall den ena sidan av julen. Den där positiva och ljusa sidan som vi ofta ser rulla i reklamerna, färga TV-inslagen och dominera den allmänna bilden av hur julen ska vara. Men därute i samhället finns också en annan verklighet. I exakt detta nu pågår det en annan typ av jul i vårt land, långtifrån de skratt och den lyx som många upplever.

För SHL och dess 14 klubbar är det vår uppgift att kasta belysningen över de som inte är lika lyckligt lottade. Men viktigare än så är det vår uppgift att sprida julkänslan bort från isen och arenorna, förbi de sprakande läktarna och ända ut i samhället där den på riktigt kan göra skillnad. Visst brinner vi alla för mål, vinster och poäng. Men när allt kommer omkring är det där bara hockey - och är det något som julen påminner oss om är det att livet består av mer än bara hockey.

Under de veckor som passerat har flera av ligans klubbar gjort besök ute på de många sjukhus som finns i vårt avlånga land. Tabellpositioner och formkurvor har satts åt sidan. Istället har lagen samlat sina elitspelare, klätt dem i klubbens färger och gett sig ut med klappar till de unga patienterna. Universitetssjukhuset i Linköpings lekterapi är en av de avdelningar som fått påhälsning från SHL och stadens stora stora stolthet LHC.

– Det var mycket uppskattat från barnen som var med, men också från våra spelare. De tycker att det här är en fantastisk dag och en fantastisk möjlighet att föra lite ljus över en vardag som annars kan vara jobbig för de här barnen. Det är väldigt uppskattat och något som vi är otroligt stolta över att få vara en del av, berättar Gustaf Pettersson som är Linköpings kommunikationsansvarige.

En bit norrut var en annan SHL-klubb i aktion bara någon kväll tidigare. Brynäs IF med lagkaptenen Jacob Blomqvist och spelare ur dam- och herrtruppen tog sig tid att hälsa på Gävle Sjukhus barnklinik. Lekar, glädje och julklappsutdelning gav de inlagda barnen en fin upplevelse.

– Varje jul samlar Brynäs IF och "En bra start" dessutom in julklappar tillsammans med Klappakuten till behövande barn och familjer. Det känns helt rätt i hjärtat att ge fler barn en varmare och gladare jul, tillägger Brynäs marknads- och eventkoordinator Michaela Lindberg.

Även klubbar som HV71, Malmö och Frölunda mötte upp barn på olika sjukhus inför julhelgen. De i många fall väldigt unga patienterna har så klart inte alla gånger något givet hockeyintresse, men mötet med SHL-idolerna skapar ändå en positiv stämning. Det var något som Frölunda märkte av på Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus.

– Jag tycker att det är en av de viktigaste grejerna som vi gör. Man blir verkligen ödmjuk när man kommer hit och märker att allt inte är vinna eller förlora på en hockeyplan. Det är en blandning av alla känslor, men det ett av de viktigaste besöken, berättar Max Friberg i Frölundas Facebookvideo från besöket på sjukhuset.

Den Skövdefostrade 26-åringen fortsätter;

– Det bästa som vi kan göra är att göra tillvaron lite bätte för någon härinne. Om vi nu när vi är här kan få någon att le lite extra och ha kul i någon timme - då är vi nöjda.

När SHL stängde igen inför julvilan var det återigen mer än bara hockey som stod i centrum. I både Löfbergs Arena och NHK Arena tillägnades spelkvällen den 19:e december åt Tobiasregistret. Färjestad och Timrå valde att tillsammans med övriga SHL slå ett hårt slag i kampen för livet, med målet att samla nya givare av blodstamceller. Kampen för livet fortsätter med oförminskad styrka och förstärker ytterligare känslan av att det som sker i våra SHL-arenor är mer än bara hockey.

På isen delar våra SHL-klubbar ut tacklingar och kolliderar i fysiska dueller i jakten på resultat. Ute i samhället gör samma klubbar gemensam sak för att ena människor och bygga broar. Jämställdhetsarbetet är en central bro som dessutom är mycket aktuell, och där bryter Växjö Lakers och Örebro Hockey nya barriärer i sina respektive hemstäder. I hjärtat av Småland har Växjö precis sjösatt en unik satsning riktad mot flickor som ska få testa på att spela hockey för en mycket reducerad kostnad.

– Vi är extremt glada över gensvaret från alla tjejer som har provat på hockey under dessa veckor. Detta har gett oss möjligheten att ta nästa steg i denna satsning. Förhoppningen är självklart en bestående tjejverksamhet i fortsättningen, säger utvecklingschefen Calle Steen via Växjö Lakers hemsida.

Drygt 30 mil rakt norrut engagerar sig Örebro i projekt runt om i staden. Sedan två år tillbaka har klubben haft ett nära samarbete med Tegelbruket, en aktivitetsarena för Örebros ungdomar. Nu har Örebro Hockey och Tegelbruket lanserat nästa steg som går under namnet "Team Tegelbruket". Projektet ska bidra till en ökad integration inom hockeyfamiljen, där ungdomar ska ges chansen att prova på att åka skridskor och med A-lagsspelare på plats förhoppningsvis finna en kärlek till sporten.

– Vi vill bredda sporten och nå ut till barn och ungdomar som kanske inte är så medvetna om ishockey idag. Vi vill få dem att upptäcka en ny idrott och hitta passionen till isen, förklarar Örebros marknadschef Emelie Wiklander för klubbens hemsida.

Julen är en härlig och magisk tid. Det är en tid då vi samlas med vänner och familj, dukar upp långbord med middagar och går till arenan för att se på hockeymatchen. Men först och allra främst är det en tid för SHL och dess 14 klubbar att ge tillbaka till ett samhälle som behöver vårt stöd. Det här är vad vi tycker att julen egentligen är - och för oss är den så mycket mer än bara hockey.