• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Återblick: Frölunda Indians

3 april 2020 15:00
Återblickar

Vi fortsätter att sammanfatta säsongen, klubb för klubb. Nu har det blivit dags för regerande mästarlaget Frölunda, som vann CHL, men inte lyckades komma topp sex i SHL. "Från mitten av januari och framåt presterade vi inte alls som vi ville", säger Joel Mustonen, 26.


Tabellplacering: 7 (85 poäng)

Joel Mustonens kommentar: ”Någonstans är det en besvikelse med den placeringen och de dalarna vi hade under säsongen. Det var det stora problemet, och ojämnheten som kom någon gång efter jul. Från mitten av januari och framåt presterade vi inte alls som vi ville. Vi hade hugg på topp tre innan det. Sedan fanns ojämnheten där hela säsongen, men det blev som sagt mer efter jul. Jag tycker att vi fick ordning på det precis på slutet och då snackar jag sista två veckorna."

Under förra säsongen pratade ni om att CHL-titeln gav er energi. Upplevde du att CHL-framgångarna gjorde att ni tappade kraft i SHL den här säsongen?

– Nej. Det är inte min erfarenhet. Som du sa gav det oss en jätteboost förra säsongen. Vi vann i år också och jag kommer ihåg att känslan var att nu lyfter vi igen, men det blev nästan lite tvärtom. Sedan tror jag inte att det hade något med CHL att göra.

Med lite distans till säsongen, har du någon teori kring varför ni tappade så mycket från januari och framåt?

– Nej. Det får du nästan fråga våra coacher om. De har säkert gått igenom det dag och natt sedan säsongen tog slut. Med tanke på hur bra vi ligger till i många statistiska aspekter får jag inte riktigt ihop det. Det är svårt att svara på vad det var som gjorde det.

Offensivt, antal gjorda mål: 154 (3)

Mustonens kommentar: "Vår absoluta styrka är när vi får ner pucken djupt. Där är vi nog det svåraste laget att möte. Vi har all möjlig typ av statistik och vad jag förstått är vi bäst på att skapa chanser när vi är djupt ner i anfallszon. Offensivt är vi bra."

Defensivt, antal insläppta mål: 126 (4)

Mustonens kommentar: ”Vi har inte varit tillräckligt jämna defensivt, tycker jag. Speciellt när vi hade vår svacka på slutet, då höll vi inte ihop laget i mittzon och sådana bitar. I perioder då vi har spelat bra har vi varit otroligt tajta bakåt. Tittar man på hur vi har spelat i de absolut viktigaste matcherna, som i CHL, har det känts som att det inte går att ta sig någonstans mot oss.”

Powerplay 24,71 procent (3)

Mustonens kommentar: ”Det handlar om materialet, spelarna vi har där är ritkigt bra. I de sista matcherna hade vi fem forwards inne och det var bara superspelskickliga killar. Jag tycker Ryan (Lasch) är bäst i ligan på det han gör, just med att lirka fram passningarna. Hänger man med i SHL vet man vilka killar vi har i powerplay och det finns oändligt med skicklighet där.”

Boxplay: 80,90 procent (8)

Mustonens kommentar: "Man kan inte säga att vi förtjänar att ligga högre upp, men jag tycker att vi har haft oflyt. Vi har ruskigt ruskigt bra boxplayspelare och vi har spelat bra boxplay ett längre tag. I ”expected goals against” vet jag att vi har legat bra till även när vi släppte in en hel del mål. Det är lite små detaljer det hänger på. Vi har haft våra boxplaypar och jag tycker ändå det har varit stabilt."

Hemmaspelet: 56 poäng (4)

Mustonens kommentar: ”Scandinavium tänker jag direkt på slutspelet och avslutning i fjol. Jag tror vi hade 14, 15 raka vinster efter CHL till SM-guldet. Det är en väldig fördel att ha det stödet vi har hemma.”

Bortaspelet: 29 poäng (8)

Mustonens kommentar: ”Det har hackigt lite i år av någon anledning. Det är svårt att peka på exakt varför, men det är något vi behöver jobba på. Det kräver mer tålamod att spela på bortaplan då man inte har stödet från hemmafansen. Det gäller att man håller sig till sin gameplan och verkligen jobbar ner motståndaren för energin kommer inte gratis på samma sätt på bortaplan.”

Tekningar: 52,12 procent (4)

Mustonens kommentar: ”Jag tänker direkt på Joel (Lundqvist) som är en av de bästa tekarna i ligan. Han är väldigt stabil där och extra imponerande att han är nästan lika bra på båda sidorna. Han är nästan lika stark på forehand som på backhand.”

Frölundas…

…poängkung: Ryan Lasch, 48 poäng (12+36)

…mest utvisade: Nicklas Lasu, 80 min

…spelare med flest matchavgörande mål: Ryan Lasch, 4 GWG.

…tacklingsflitigaste spelare: Joel Lundqvist, 85

…spelare med mest istid i snitt per match: Ryan Lasch, 19:12 min/match