Experterna: Så slutar finalserien

30 april 2021 16:00
#VLHRBK

I morgon inleds finalspelet mellan Växjö och Rögle. Vi ringde upp C More-duon Lena Sundqvist och Staffan Kronwall för att höra vilket lag de tror vinner SM-guld samt vilka spelare som de tycker har imponerat mest i slutspelet. ”Det är Sveriges två bästa lag som möts”, säger Staffan Kronwall.


SHL-säsongen 2020/21 lider mot sitt slut. Det som återstår nu är finalserien mellan Växjö och Rögle, och det blir ett möte mellan seriesegraren och tabelltvåan. Efter 52 grundserieomgångar hade Lakers tagit 102 poäng, fyra fler än Rögle. Båda klubbarna har haft liknande vägar fram till finalen. De besegrade sitt kvartsfinalmotstånd (Färjestad samt Frölunda) med 4-0 i matcher, men i semifinalen blev det desto tajtare. Växjö besegrade Örebro med 3-2 i matcher och samma siffror blev det mellan Rögle och Skellefteå. Så vilket lag kommer att vinna den här serien? Om vi frågar Staffan Kronwall, expert på C More, och Lena Sundqvist, kommentator på samma kanal, blir svaret Rögle.

– Det är Sveriges två bästa lag som möts, ettan mot tvåan. Fullt rättvist att de är i final, men sedan är det två olika stilar som möts. Tunga och fartfyllda Rögle mot ett taktiskt Växjö. Känslan är på förhand är Rögle är favoriter, i alla fall i min bok, säger Staffan Kronwall och fortsätter:

– Rögle har ett djupare lag. Den fysiska biten tror jag blir något som talar för Rögle. De kan ställa upp Erlend Lesund, Eric Gelinas, Moritz Seider, Anton Bengtsson och Mattias Sjögren i förstalinjen på krigsfältet. Växjö kan egentligen bara matcha med Christian Folin, eftersom Ilari Melart (avstängd) missar de första matcherna och kanske Brendan Gaunce också, söger Kronwall.

– Jag tror att Rögle vinner, men jag har varit så fel ute hela vägen i mina tips. Jag tippade Leksand i final till exempel, säger Lena Sundqvist och skrattar.

– Det kommer att bli tajt uppenbarligen, men jag upplever att Rögles bästa spelare har bättre form än Växjös bästa spela. Får Växjö inte igång spetsspelarna blir det favör Rögle. De spelar en härlig och effektiv hockey. Sedan har de klivit fram även fysiskt. Jag tror det kommer att bli tufft för Växjös toppspelare, som kommer att få det obekvämt, säger Lena Sundqvist, som tippar 4-3 i matcher till Rögle.

"Han skulle kunna stjäla någon match"

Staffan Kronwall tror inte att det blir lika jämnt.

– Jag tror att Seider, Gelinas och Lesund kommer att äta upp Robert Rosén, Emil Petterson och de andra toppspelarna. Jag säger 4-1 till Rögle, säger han.

– Jag baserar tipset mycket på att Melart missar de två första matcherna och det tror jag betyder mycket. Sedan är det lite beroende på om Viktor Fasth kan komma tillbaka. Han skulle nog kunna stjäla någon match till Växjö. Ska Växjö vinna den här serien måste de spela ruskigt tajt, speciellt i mittzon. Växjö har ett bra powerplay och det kommer de att behöva om de ska vara med i den här matchserien, säger Kronwall.

Om du får plocka ut någon spelare i varje lag som du tycker har imponerat extra i slutspelet, vilka blir det då?

– I Växjö skulle jag definitivt säga Christian Folin. En bjässe, en typisk slutspelsspelare och jag tror att Växjö har fått in precis det som de ville ha. Han är bra fysiskt och hanterar pucken på ett bra sätt också. I Rögle är det många, men jag gillar doldisar. Eller doldisar är kanske fel ord, men ta en sådan Anton Bengtsson. Han gillar jag jättemycket, med den fart och tyngd han har. Även Mattias Sjögren får lysa i ett slutspel. Han gör sin roll bra under året, men i slutspelet kliver han fram. Även Adam Edstöm, och hela fjärdelinan, är värd att nämna. Även Erik Josefsson i Växjö kan man ta upp, som gör sitt jobb jättebra. Det ska inte vara möjligt att ha den tekningsstatistik som han har (66,12 procent), säger Kronwall.

Två bra målvakter

En match i matchen i den här serien blir mellan målvakterna. I Rögle har Christoffer Rifalk, 24, stått samtliga nio slutspelsmatcher. På dessa har en räddningsprocent på 94,27. Växjö fick Viktor Fasth skadad i den första semifinalen mot Örebro, men i hans frånvaro har Erik Källgren, 24, klivit fram. Han har hållit nollan i en match och har 94,7 i räddningsprocent.

– Den matchen i matchen blir intressant. Vi får väl se om Fasth kan komma tillbaka, men samtidigt är det svårt att plocka bort Källgren. Han har varit hur bra som helst, precis som Rifalk. Det kändes som att alla fyra semifinallag hade bra målvakter. Jag skulle säga att det är rätt jämnt mellan Rifalk och Källgren, och det är två oprövade målvakter på den här nivån, vilket också gör det intressant. Två härliga framtidsnamn som ställs mot varandra., säger Lena Sundqvist.

Vilka spelare i finallagen har du imponerats mest av i slutspelet?

– Det går inte att komma förbi Moritz Seider. Vilken lirare. Vi tjatar om honom, men jag vet inte om alla har förstått lyxen att vi har honom i ligan. I slutspelet har han vuxit fram som en gigant. I Växjö tar jag Fredrik Karlström, målsprutan. Hela den kedjan har varit bra. Pontus Holmberg är extremt duktig och Karlström har klivit fram och levererat när toppspelarna inte riktigt har gjort det, säger Sundqvist.

Finalserien avgörs i bäst av sju matcher och första matchen spelas på lördagen, klockan 15:15.