• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Backkungen Piluts genombrott: "Tog de kliv många väntat på"

11 maj 2018 16:00
HV71 2017/2018

Det här var säsongen då allt släppte för Lawrence Pilut. Seger i backarnas poängliga, prisad på SHL Awards och en roll som ledargestalt hos de regerande mästarna HV71. För SHL.se ger 22-åringen sina egna tankar.


Den magiska säsongen vägrar att ta slut för Lawrence Pilut. Backen har tagits ut på en av reservplatserna till Sveriges VM-trupp, även om det ännu inte blivit något mästerskapsframträdande. Samtidigt kämpar klubbkamraterna i HV71 på med försäsongen hemma i Jönköping och mycket fysträning står på schemat. Sommarträningen spenderas till stora delar i löparspåret, där en av lagets vassaste nu saknas.

– Jojo, jag är ganska rapp i spåret. Det är en av mina styrkor, det skulle jag säga, skrattar Lawrence.

Bäst trivs 22-åringen ändå på isen, något som publiken fått se under vintern som passerat. I sin fjärde ordentliga SHL-säsong har Lawrence Pilut vuxit ut till en av ligans allra mest bärande försvarspjäser. De tolv poängen från säsongen innan mer än tredubblades nu och Pilut stod för åtta mål och hela 30 assist. Det gav inte bara seger bland backarnas poängliga, utan var även det definitiva genombrottet som länge förutspåtts för talangen.

– Ja, det kändes som att jag tog de kliv som många kanske väntat på att jag ska ta. Kliv som jag själv också väntat på. Jag överförde det spel som jag hade i J20 och in i A-laget. Jag spelade med pondus, självförtroende och visste vad jag kunde göra, berättar Lawrence.

Vad tror du det beror på att genombrottet kom just nu? Var det att du hade mer rutin eller att det släppte mentalt?

– Jag tror att det var lite både och, nu hade jag fått några säsonger och var lite mer varm i kläderna. Hela sommaren försökte jag dessutom att mata in i mitt eget huvud att jag verkligen skulle ta tag i det och bli en ledande spelare. Jag följde det och det gick ju rätt bra.

Tidigt uttåg i slutspelet: "Det klickade inte"

Även om HV71 kunde stoltsera med hela ligans främsta back fick säsongen däremot ett hastigt slut. De regerande mästarna, som segrat året innan i SM-finalen mot Brynäs, slogs ut redan i åttondelsfinal av rivalen Linköping. Det var kulmen på ett märkligt seriespel där vinster varvades med förluster och laget aldrig hittade någon rytm. Från 2017 års andraplats slutade nu HV71 åtta i SHL, ett klart steg tillbaka.

– Svårt att sätta fingret på varför, det kändes ändå som att vi krigade in i det sista och försökte. Vi jobbade mycket på vår spelidé utan att få till det hela vägen. Det klickade helt enkelt inte fullt ut, analyserar Lawrence Pilut som är besviken över det tidiga uttåget ur slutspelet.

– Det är aldrig så här du vill avsluta en säsong. Men så blir det tyvärr ibland.

Roligare minnen har backen från förra våren. För ganska exakt ett år sedan stod han på torget i Jönköping och hyllades som en av stadens stora guldhjältar. Tillsammans med sitt HV71 hade Lawrence spelat hem klubbens femte SM-tecken - en upplevelse han gärna ser tillbaka på.

– Ja verkligen, har du vunnit någon gång blir det en morot att göra det igen. Jag känner suget att vilja fira ett SM-guld till. Jag spelar för att vara nummer ett i Sverige, det strävar jag efter hela tiden.

"HV71 är en väldigt anrik klubb"

Som son till legendaren Larry Pilut fostrades Lawrence i Tingsryd, innan det bar av till HV71 vid J18-ålder. Där har han med sin talang och sin skicklighet från backplats spelat sig upp till A-laget. I sju år har Lawrence Pilut haft äran att kalla det blåa matchstället för sitt eget. Det är uppenbart att han trivs väl i såväl HV71 som Jönköping.

– HV71 är en väldigt anrik klubb. Jag vet ju vilka som spelat här innan, det är väldigt bra spelare och en väldigt bra förening, säger Lawrence och fortsätter;

– Allt är väldigt proffsigt skött och ända sedan jag kom hit har alla velat vinna. Det är ändå inte den där pressen, även om det så klart är press på ett sätt. Men jag vet att om jag bara spelar ut så mycket som möjligt kommer jag att hjälpa laget. Förhoppningsvis når laget långt då.

22-åringen står med kontrakt över ytterligare en säsong med HV71. Samtidigt florerar rykten runt Lawrence Pilut, som efter sin makalösa genombrottssäsong dragit till sig intresse från klubbar över hela världen. Däribland NHL. Själv går smålänningen inte med några tankar kring vad som väntar till hösten - istället är det VM som nu gäller.

– Jag har inte direkt tänkt så mycket på framtiden. Den här säsongen är ju inte riktigt över för mig, jag är fortfarande inne i en bubbla och fokuserar på det som sker just nu. Jag tänker att jag tar allt det där när jag hinner landa, avslutar Lawrence Pilut.