• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 14 Januari Jan
Lördag Lör 16 Januari Jan
Tisdag Tis 19 Januari Jan
Idag 21 Januari Jan
Lördag Lör 23 Januari Jan
Söndag Sön 24 Januari Jan
Tisdag Tis 26 Januari Jan
Torsdag Tor 28 Januari Jan

Mästarlaget Frölunda och resan mot SM-guldet

3 maj 2019 15:00
#SMslutspel2019

De är spelarna som nådde hela vägen, hjältarna som skrev historia och vinnarna av säsongens sista match. Frölunda HC är svenska mästare 2018/2019. Se här tillbaka på den långa och mäktiga resan mot vad som blev klubbens femte SM-guld.


Med sin tredjeplacering i SHL:s sluttabell med sig in i SM-slutspelet visste Frölunda att tolv segrar återstod till evig ära. Tolv steg i form av tolv vunna matcher. Det var en uppgift som laget hade rustat för en hel säsong, från den punkt då pucken släpptes i SHL för första gången i höstas.

Seriespelet var för det mesta en stabil resa för Frölundas del. Laget, med lagkaptenen Joel Lundqvist och fixstjärnan Ryan Lasch i det främre ledet, inledde visserligen lite skakigt men hittade snart nog rätt i spelet. Resultaten följde även med och på den här sidan av årsskiftet kom även formtoppen för västgötarna. När SHL stängde igen var Frölunda tabelltrea och Ryan Lasch poängkung.

Laget växte i takt med uppgiften

Nu väntade det stora provet - SM-slutspelet med kvartsfinal mot Malmö Redhawks först ut. Samma Malmö som för exakt ett år sedan satte stopp för Frölundas gulddrömmar i just kvartsfinalen. Den här gången tänkte dock Frölunda skriva om sin historia, och med en 4-0-kross i den första matchen satte man tonen. Efter att ha förlorat på bortais i det andra mötet spelade Frölunda hem tre raka vinster och man stängde kvartsfinalen med 4-1 i matcher.

I semifinalen kom nästa tunga utmaning i form av tabelltvåan Luleå, ett disciplinerat och defensivt starkt lag. Men när förhandssnacket kretsade kring norrbottningarna och deras försvar var det Frölunda som stängde igen allra bäst. Johan Mattsson stod för en fenomenal matchserie och höll nollan i det andra mötet, där göteborgarna kopplade greppet till 2-0 i matcher. Luleå knep match tre, men därefter rodde Frölunda hem dubbla vinster och ett nytt avancemang via 4-1 i matcher.

Laget hade så långt växt i takt med uppgiften och framgångarna hade burit Frölunda till SM-final mot Djurgården. Storstadsmötet kom att innehålla allt, inte minst offensiv briljans och mängder av vackra mål. Efter idel hemmavinster i de fyra inledande mötena stod lagen lika på två - då växlade Göteborgslaget upp på nytt.

6-2 i Scandinavium och 6-2 igen i Globen betydde SM-guld för Max Friberg, Samuel Fagemo, kapten Lundqvist och kompani via 4-2 i matcher. Frölundas femte SM-titel genom tiderna är ett faktum.