"Bättre lag på papperet nu än när de vann guld i våras"

13 september 2019 11:00
Lagpresentation

Bara Skellefteå och Djurgården har lyckats försvara ett SM-guld under 2000-talet. Nu går Frölunda för att ta plats i den skaran. ”På papperet ser laget bättre ut nu än när de vann guld i våras”, säger Johan Rylander, reporter på Göteborgs-Posten.


Frölunda fick det inte riktigt att klaffa under första halvan av förra säsongen, men göteborgarna höjde sig allteftersom – och till slut stod Frölunda som svenska mästare, för fjärde gången under 2000-talet. Jämför vi truppen som fick fira guldet på Götaplatsen och den som inleder den här säsongen är det mycket som är sig likt – särskilt på forwardsidan.

Stark forwardssida

Bröderna Westerholm har lämnat, men i stället har klubben fått in två hemvändare i Johan Sundström, som blev utsedd till slutspelets mest värdefulle spelare när Frölunda tog guld 2016, samt Nicklas Lasu, som också han var med i guldlaget 2016.

– De får in två stora Frölundahjärtan. Sundström är till och med fostrad i Frölunda. Just hjärta är något som kanske har saknats i vissa årgångar tidigare. Anfallsmässigt ser det jättebra ut, säger Johan Rylander, reporter på Göteborgs-Posten.

Med Lasu och Sundström i truppen har Frölunda en riktigt stark centersida.

– Du har sex centrar i Frölunda – Sundström, Lasu, Joel Lundqvist, Patrik Carlsson, Jacob Peterson och Simon Hjalmarsson. Roger (Rönnberg, huvudtränaren) har sagt att du kan aldrig få för många centrar. Dippar någon kan en annan kliva in. Sedan har du Karl Henriksson i juniorlaget också. Han gick i andrarundan i somras, och det är inte omöjligt att han kan kliva in och göra det bra om någon blir skadad, säger Johan Rylander.

Osäkert med Fagemo

Bland ytterforwards finns en hel del rutin i bland andra Max Friberg, Rhett Rakhshani och Mats Rosseli Olsen. Sedan har de en av ligans största talanger i Lucas Raymond, 17, som har visat i CHL att han blir att räkna med redan den här säsongen. Forwardssidan kan bli ännu starkare om Samuel Fagemo återvänder. 20-åringen ska på Los Angeles Kings camp, och tar han inte plats i NHL-laget kommer han hem till Frölunda och spelar SHL.

På backsidan är det lite fler förändringar. Jämfört med förra säsongen har mästarna förstärkt med Theodor Lennström från Färjestad, kanadensaren Karl Stollery och Julius Bergman. Bland spelarförlusterna finns framförallt två tunga tapp – Chay Genoway, som den här säsongen spelar i KHL, samt Jonathan Sigalet, som valde att skriva på för Brynäs.

– Backsidan är nog det största frågetecknet, om Bergman, Lennström och Stollery fyller luckan efter Genoway och Sigalet? Det har sett lite svajigt ut på försäsongen. Roger Rönnberg tror att han kan göra en landslagsback av Lennström, och vissa gubbar har fått den utvecklingen i Frölunda. Om du tittar på Oscar Fantenberg så blev han en landslagsback i Frölunda, tog sig till KHL och nu spelar han i NHL, säger Rylander.

Vem ser du som tyngsta tappet?

– Sigalet skulle jag säga. Han var assisterande kapten och en gubbe som gillar att täcka skott med ansiktet. Han kommer att saknas. Sedan är det inte omöjligt att Stollery eller Bergman kan växa ut och ta den rollen, säger Rylander.

Värvat målvakt från Luleå

Längst bak har Frölunda valt att plocka in Niklas Rubin, som var andremålvakt i Luleå den gångna säsongen. Dessförinnan hade han två bra säsonger i allsvenska Tingsryd. Rubin kommer att bilda målvaktspar med Johan Mattsson, som går in på sin tredje säsong i klubben.

– Målvaktssidan ser stark ut. Rubin är från bygden, från Kungsbacka. Nu spelar han också i sitt hjärtas klubb och den klubb han alltid velat spela i. Han har sagt att han blev hämmad och låst i Luleå, då han inte fick spela sitt spel. Han vill rädda pucken aggressivt och inte bara stå i vägen. Han kan få en jätteutveckling i Frölunda. Han har sett vass ut i matcherna han har stått under försäsongen, säger Johan Rylander.

Frölunda går alltså in i säsongen som regerande mästare. Tidigare under 2000-talet är det bara Skellefteå (2013 och 2014) samt Djurgården (2000 och 2001) som har lyckats försvara sitt guld. Nu är frågan om Frölunda också kan lyckas med den bedriften?

– Jag tror faktiskt de vinner grundserien för första gången under Roger Rönnbergs era. Sedan om de vinner guld är omöjligt att säga i september. På papperet ser laget bättre ut nu än när de vann guld i våras, men de ska leverera på isen också, säger Rylander.

4 snabba

Vem blir lagets viktigaste spelare?

”Joel Lundqvist.”

Vem blir lagets poängkung?

Ryan Lasch, 57 poäng.”

Vem tror du blir den största positiva överraskningen?

”Jag säger Lucas Raymond, men det skulle lika gärna kunna bli (Jacob) Peterson, (Samuel) Fagemo eller (Anders) Grönlund.”

Vem är bästa värvningen inför säsongen, enligt dig?

”Johan Sundström. Är han lika bra som slutspelet 2016 kan han vara hela SHL:s bästa värvning.”