• Huvudsponsorer

Malmö inför SHL 2017/2018

4 september 2017 16:55
Lagpresentation

Serieledning på hösten och semifinalplats till våren - Malmös fjolår imponerade på många. Med en vässad trupp, med intressanta nyförvärv och med SHL:s kanske starkaste målvaktspar siktar klubben på att utmana toppskiktet igen.


Hösten 2015 var Malmö Redhawks tillbaka i SHL efter många års väntan. Återkomsten blev kanske inte någon sprakande historia, men klubben klarade sig kvar utan att behöva kvala och till den efterföljande säsongen byggde man upp en stark trupp. Seriespelet öppnades också fint och Malmö kopplade faktiskt tidigt greppet om serieledningen. Resultaten började efterhand att dippa en aning, men laget slogs långt in på hösten i den absoluta tabelltoppen.

När SHL avslutades i början av mars placerade sig skåningarna som åtta, för att sedan göra processen kort med Luleå i åttondelen. Det betydde kvartsfinal mot seriesegraren Växjö, en motståndare som Malmö knockade med 4-2 i matcher. I semifinalen tog slutspelsresan sedan stopp efter uttåg mot den blivande SM-vinnaren HV71. Men när SHL 2016/2017 summerades stod Malmö ut som en av de allra främsta överraskningarna.

Stjärnan valde att stanna - starkt målvaktspar

Fjolårssäsongen var alltså mycket stark från Malmös sida och laget imponerade stort genom sin semifinalplats. Just därför är det ett gott betyg att klubben nu lyckats locka kvar stora delar av den framgångsrika spelartruppen.

– Det var jätteviktigt för oss att behålla många. Sen att det blir några som faller ifrån är naturligt. Alla spelare som vi ville behålla fick vi behålla, det är något att bygga vidare på, menar Malmös sportchef Patrik Sylvegård.

Bland de många spelarna som utmärkte sig var det ett visst namn som blev extra omtalat. Med nio hållna nollor etablerade Oscar Alsenfelt sig som SHL:s främsta målvakt, och trots intresse från utlandet valde 30-åringen under våren att förlänga med Malmö. Tillsammans med Christopher Nihlstorp bildar Alsenfelt en stark duo längst bak i lagbygget.

– Oscar är ju kanske SHL:s bästa målvakt. Han är inte bara en bra målvakt, utan också en bra kille och ledare som alla följer. Han betyder jättemycket och vi är självklart jättenöjda, berömmer Sylvegård som möjligen förfogar över seriens starkaste målvaktsstall.

– Målvaktssidan ser bra ut, sen tycker jag även att det övriga lagbygget gör det. Men vi har en del att jobba på. Nu har vi spelat fyra CHL-matcher och skapat mycket, men vi slarvar lite och har inte varit konsekventa i 60 minuter. Samtidigt kan det vara bra ibland att allt inte fungerar tidigt för då kan man lätt börja tumma på saker längre fram.

Tränare

Peter Andersson Gjorde dundersuccé under debutåret i Malmö och tog laget till en senastionell semifinal. Hade innan dess en längre utlandssejour som assisterande i Lugano. Andersson slog igenom som tränarnamn i hemstaden Örebro, en klubb som han lyfte till SHL 2013.

Martin Filander Precis som Andersson är Filander formad i Örebro, som han själv spelade för under flera säsonger. Testade tränarvingarna i HockeyAllsvenskan med Västerås och anslöt till Malmö förra sommaren.

Jesper Mattsson Stor klubbikon med 13 A-lagssäsonger som spelare bakom sig i Malmö. Sedan 2012 har den tidigare snipern arbetat runt laget och det här blir Mattssons femte raka år som assisterande tränare.

Målvakter

Christopher Nihlstorp Storväxt burväktare med mycket rutin, bland annat en tvåårig utflykt till NHL och Dallas. Malmökille sedan barnsben och fostrad i Redhawks, som han sedan förra säsongen är tillbaka i. Utgör ett vasst målvaktspar med Alsenfelt.

Oscar Alsenfelt Även han uppvuxen i Malmö, men med Pantern som första seniorklubb. Karriären har sedan gått via Växjö, MODO och Leksand innan 30-åringen hamnade i Malmö och verkligen blommade ut. Höll nio nollor under fjolårets seriespel.

Backar

Anton Mylläri - NY Åkte ur HockeyAllsvenskan med Västerås i våras, men imponerade ändå på Malmö som slog till. Spelskicklig och mycket fysisk back som 26 år gammal gör sin SHL-debut.

Carl-Johan Lerby Talangen fick sitt stora genombrott förra året och noterades för 45 SHL-matcher, blott 19 år gammal. Höll en fast plats i laget genom hela slutspelet.

Erik Andersson En av truppens veteraner och går in till sin elfte raka SHL-säsong, den tredje i Malmötröjan. Ingen större poängmaskin, men är väldigt rörlig och kan användas på många sätt i spelet.

Jens Olsson Ytterligare en stadsson som efter utflykter i bland annat Södertälje, Frankrike och Tyskland spelar för Malmö igen. 32-årige Olsson har varit tongivande i fem raka säsonger och bidrar mycket i offensiven.

Niklas Arell - NY Tillbaka i klubben för en tredje gång, senast var säsongen 2014/2015. Klubbytena har varit många för 26-årige Arell som hunnit med spel i Malmö, Rosenborg, BIK Karlskoga, Färjestad och senast Karlskrona.

Nils Andersson Pålitlig poänggörare som var med och spelade upp Malmö till SHL igen. Andersson kom fram genom Björklövens ungdomsled och har mellanlandat i både Växjö och Djurgården. Har en bra blick för spelet och håller oftast en jämn nivå, är central på backsidan.

Stefan Warg En tung försvarspjäs. Med 191 centimeter och 100 kilo ger Warg ett fysiskt intryck, men även passningsspelet är en styrka. Hade ont om SHL-rutin innan flytten till Malmö för tre år sedan.

Tuukka Mäntylä - NY Hockeyvagabonden gör sin sjunde flytt sedan 2011. Har spenderat större delen av sin långa karriär i moderklubben Tappara, samt gjort fyra SHL-säsonger med Luleå och Frölunda. 171 centimeter Mäntylä bidrar med mycket spelskicklighet.

Forwards

Andy Miele - NY Hämtad från AHL, där amerikanen levererat poäng år efter år. Centern har även gjort några kortare inhopp i NHL och totalt noterats för 15 matcher i ligan. Kommer till Sverige med ett rykte om sig att vara en mycket skicklig framspelare.

Christoffer Forsberg Centern har poängmässigt inte fått det att riktigt lyfta i SHL, men rutinen är det inget fel på. Trots sina 23 år har Forsberg noterats för 172 SHL-matcher och 22 slutspelsfighter.

Daniel Zaar - NY Nyförvärv med ett brett register och ett förflutet i SHL med både Luleå och Rögle. Hos de förstnämnda slog Zaar till med 27 poäng, något som öppnade upp för en flytt till AHL. Efter två år där är skåningen tillbaka på bekant mark.

Erik Forssell En klassisk tvåvägscenter som utsågs till kapten redan under sitt debutår på skånsk mark. Har erfarenhet av både matcher och SM-guld med Skellefteå, där det blev totalt nio säsonger för Forssell. Är en nyttig lagspelare som också bidrar med såväl mål som assist.

Frederik Storm Säsongerna går, men den 28-årige dansken blir alltid kvar i Malmö och fortsätter att leverera framåt. Storm har två år i följd nått upp till 24 SHL-poäng och forwarden var tongivande i slutspelsresan under våren.

Fredrik Händemark Den gänglige centern fick sitt genombrott förra säsongen - med 32 seriepoäng och nio i slutspelet som resultat. Året innan inledde Händemark i Pantern innan han anslöt på lån till Malmö och där har 24-åringen blivit kvar.

Lars Bryggman Hoppat hit och dit under de senaste säsongerna och ofta lånats ut. Var i Malmö halva SHL 2016/2017 på just lån, nu har 24-åringen anslutit permanent. Forward med stor räckvidd och mycket kraft i sitt spel.

Lukas Haudum Den österrikiska stortalangen tillbringade delar av debutsäsongen i Malmö på lån hos Pantern. 20-årig center alternativt forward som får ses som ett mycket spännande namn att följa.

Max Görtz - NY Den aggressive forwarden har återvänt till klubben som han lämnade efter juniortiden. Görtz gjorde tre starka säsonger i SHL innan han testade på AHL i två år, med 47 poäng debutåret som höjdpunkt.

Nichlas Hardt HockeyAllsvenskans tidigare poängkung kom igång lagom till slutspelet i sin återkomst till Malmö. Dansken gjorde där elva poäng. 29-årige Hardt har många år av utländskt spel på CV:et, de allra flesta i Sverige.

Johan Olofsson - NY Högerskytten lämnade degraderade Leksand för spel i Malmö. Olofssons 16 poäng föregående säsong var hans främsta notering i SHL, men klart mer produktiv var forwarden under J20-åren.

Kim Rosdahl Många lokala namn återfinns i årets Malmötrupp och Rosdahl är ett av dessa. Har Redhawks som sin moderklubb och bortsett tre utlåningar till Pantern har forwarden blivit kvar.

Rhett Rakhshani Hunnit etablera sig rejält i ligan och bidrar i regel alltid med närmare 30 poäng till sitt lag. Efter stopp i HV71, Växjö och Linköping anslöt han förra sommaren till Malmö och amerikanen levde upp till förväntningarna.

Robin Alvarez Varit Malmö trogen sedan junioråldern, bortsett en tvåårig utflykt till Djurgården. Där växte Alvarez in i SHL-kostymen och tillbaka i Skåne var han förra säsongen en ledande spelare. Passerat 30-strecket och väntas ta ett större ansvar.

Sportchefen om lagbygget

Större delen av förra säsongens starka lag är kvar, men nog har Malmö tappat några profilspelare. Tunga offensiva namn som Ilari Filppula, Konstantin Komarek och Andreas Thuresson har alla lämnat Skånelaget. Patrik Sylvegård känner sig trygg med ersättarna, även om han erkänner att starka ledartyper försvinner. Sportchefen berättar att Malmö i sitt nya lagbygge varit ute efter vissa speciella egenskaper.

– Vi kände speciellt mot HV71 att vi behövde mer fart. Jag tycker inte att vi hotade på alla positioner där, medan HV hotade med alla sina fyra femmor, förklarar Sylvegård och fortsätter.

– Tittar man på Görtz och Andy Miele har båda bra fart och ser intressanta ut. Olofsson har vi också tagit in, en spelare som utmanar motståndarna och har en fin framtid för sig. Även på backsidan har vi hämtat in Arell som jag känner sedan juniortiden, han är en mobil back som det finns en stor utvecklingssida hos. Sen letade vi efter en back till och fick tag i Tuukka, som har en bit kvar men som är stabil.

Ni överraskade väldigt många i våras med er framfart i slutspelet som gav en semifinalplats. Var ligger ambitionerna nu, hur högt blickar Malmö?

– Vi vill bli bättre än åtta, det innebär att sluta topp sex. Det är Malmös mål i år. Sen är ett slutspel alltid speciellt.

– Vi slog ut Växjö förra året med 4-2 i matcher, det kan hända i år igen att vi åker ut eller vinner mot något lag som slutat högre än oss. Vi går för att vara bättre i år och bli ett lag som går direkt till slutspel.