• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 15 Oktober Okt
Lördag Lör 17 Oktober Okt
Tisdag Tis 20 Oktober Okt
Idag 22 Oktober Okt
Lördag Lör 24 Oktober Okt
Tisdag Tis 27 Oktober Okt
Torsdag Tor 29 Oktober Okt

20 frågor med Nils Andersson

20 november 2019 10:00
20 frågor

Nils Andersson, 28, kollar absolut inte på Youtube-klipp där han själv är med och han föreslår att SHL-lagen bara ska få ha 15 utespelare ombytta till match. Det och mycket mer berättar HV71-backen om när han får 20 frågor, vissa hockeyrelaterade och andra inte alls.


1. Vilken säsong så här långt i karriären är du mest nöjd med?

– När jag kom tillbaka från korsbandsskadan i Djurgården (i allsvenskan, 2013/14). Först hade jag en tung säsong i Växjö och inte fick vara kvar. Sedan kom korsbandsskadan och jag tillbaka från den. Det var egentligen första gången jag gjorde poäng på seniornivå. Jag hade haft en mer defensiv roll i Växjö.

2. Hann du börja tvivla på dig själv?

– Nej, jag var inte rädd att förlora. Nu testar jag om jag kan bli en offensiv back, annars får jag hitta på något annat i livet, typ. Jag visste att jag inte skulle nå mycket längre som en renodlad defensiv back. Det jag ville var att bli en kreativ back och det hade jag inte visat tidigare. Där fick jag chansen.

3. Om du är sportchef i ett SHL-lag, och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Jag vet inte om det här räknas som ett svar, men jag hade värvat allsvenska backar som har varit där länge. Sedan hade jag värvat svenska centrar, som jag hade fått betala mycket för. Jag hade tagit utländska ytterforwards som hade spelat någon eller några säsonger i Sverige. För att skaffa en målvakt hade jag ringt Oscar Alsenfelt om tips och sedan hade han fått bestämma. Jag tror han har värvat målvakterna till Pantern och alla har varit succé.

4. Är det här med lagbyggen något du tänkt på?

– Nja, men folk som spelar bra i ett kaosartat Hockeyallsvenskan, och gör det år efter år, har min största respekt. Det är många skickliga spelare där, en massa fart och det är så ostrukturerat. Som back måste du anpassa dig efter varje situation. Jag kan tycka att det var svårare att spela defensivt i allsvenskan än i SHL, där du ofta har ett bra system som kan rädda en. I allsvenskan var man ofta rätt utelämnad. Många svenska backar i allsvenskan går snabbt in i SHL. Svenska centrar hade jag valt för att SHL är en extremt taktisk liga. Det verkar vara stor skillnad på att spela center i SHL och utomlands. Här är centern mer som en back. Utomlands är centern mer av en forward.

5. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Jag hade plockat Johannes Kinnvalls sätt att hålla pucken på tån på bladet när han åker. Han ser mjuk ut. Jag håller den på hälen och ser stapplig ut.

6. Vilken är din bästa hockeyupplevelse, när du själv inte varit på isen?

– Jag gillade Håk-Eye VM -98. Det glömmer jag aldrig. Jag googlade det senast häromdagen. Otroligt bra. Och TV3-studion med Falcon som sponsor. Då var hockey som bäst.

7. Finns det något du ångrar med din karriär?

– Att jag inte tog smällar mot huvudet, eller smällar överlag, på allvar när jag var 18, 19, 20. Man kände att man var rätt odödlig. Jag önskar att jag hade förstått att man inte har råd att få hur många smällar som helst.

8. Tittar du på klipp på dig själv på YouTube?

– Nej. Det är bara fyllt med ångest för det är bara dåliga intervjuer. Vill någon skada mig då youtubar man mig.

9. Vem anser du är mest underskattad i ligan?

– Jag hade sagt Joakim Andersson (HV71) tidigare i år, men han har fått så mycket cred nu. Han har gjort resan från underskattad till överskattad, vilket är imponerande. Nu finns det ett tomrum att fylla där.

10. Vilken är den värsta utskällning du fått av en tränare?

– Det var nog efter varje byte med Janne Karlsson (Växjö). På något speciellt sätt tror jag att han gillade mig ändå, vilket är spännande.

11. Om du skulle göra en regelförändring, eller annan ändring, inom hockeyn. Vad skulle det vara?

– Att lagen får ha fem backar och tio forwards ombytta, 15 ombytta utespelare alltså. Det hade blivit sjukt mycket lägre fart, mer tekniskt och vi hade fått bort huvudskador för att det skulle gå långsammare. Det skulle även vara bra för andra- och tredjeligorna samtidigt som det blir ännu mer attraktivt att spela i högstaligan, då lönerna kommer att trissas upp för spelarna som tar plats.

12. Vem var du i skolan?

– Plugghästen. De coola störde sig på att jag pluggade på rasterna.

13. Om du var statsminister för en tid. Vilken fråga hade du prioriterat?

– Jag hade prioriterat skolan. Det känns som att en bra skolgång förhindrar många problem som kommer senare. Jag skulle försöka öka statusen och kunnandet inom lärarkåren.

14. Ditt bästa barndomsminne?

– Gångerna när hela familjen seglade med segelbåten längs kusten, Umeå-Stockholm. Vi stannade på eftermiddagen på någon klippa och hittade ett ställe att grilla på. Pappa drack alltid en öl och vi drack cola. Det var mysigt.

15. En matchledig torsdagkväll och du sätter dig i tv-soffan. Ser du SHL eller något annat?

– Jag tycker det är en rolig säsong. Det här är första gången jag har ett C More-konto, eller som jag snyltar ett C More-konto. Annars har jag inte sett mycket sport överlag. Jag låter matcherna vara på i bakgrunden och ser om experterna sköter sig. Det är roligt att höra när de träffar rätt och missar målet.

16. Har du några laster?

– Ja, väldigt många. Jag är född i en personlighetskris, men det här är ingen psykoanalys. Ni vill ha svar som att jag dricker för mycket cola zero, så vi säger väl det.

17. Vilken film har du sett flest gånger?

– Det är Inception, tror jag. När jag var yngre såg jag ofta No Strings Attached, med Natalie Portman och Ashton Kutcher, om jag kände mig ensam. Den bästa romantiska komedin som gjorts.

18. Vilken är den bästa julklapp du fått?

– Bästa vet jag inte, men det roligaste var när min brorsa och min syrra och mina föräldrar gav mig samma bok (en Fredrik Backman-bok). Då börjar jag ifrågasätta kommunikationen i familjen.

19. Hur spenderar du helst en ledig dag under säsong?

– En ledig dag från hockeyn är det ofta ett värdegrundsmöte inbokat med mitt FIFA-lag. Där har vi högt i tak och luftar alla kontroverser som varit den senaste tiden. Ofta får Anton och Tom, två vänner utanför hockeyn, stå till svars för olika övertramp de begått.

20. Kan du tröttna på hockey?

– Det är ett extremt arbete i och med att man lever med det hela tiden. Det är lätt att ta med sig det hem och tänka på det mycket. Då underlättar det att träffa folk som inte har med hockey att göra. De ser det inte på samma sätt, jämfört med folk som är i det. Det kan var föräldrar, lagkamrater eller tränare, alla lever med hockeyn. Ofta är det den minsta gemensamma nämnaren, speciellt om man är i en grupp. Då kommer allt tillbaka till hockeyn. Under vintern har man inte särskilt mycket ledig tid och då blir det mycket hockey. Men jag ogillar inte hockey. Jag äskar det, men jag tycker om känslan av att det är någon som inte alls bryr sig om att jag spelar hockey. Att den skiter i om jag är bra eller dålig.