• Huvudsponsorer

Lördag Lör 21 November Nov
Söndag Sön 22 November Nov
Tisdag Tis 24 November Nov
Torsdag Tor 26 November Nov
Lördag Lör 28 November Nov
Idag 1 December Dec
Torsdag Tor 3 December Dec
Lördag Lör 5 December Dec
Söndag Sön 6 December Dec
Tisdag Tis 8 December Dec

Jonatan Berggren: "Stolt och ruggigt glad"

3 november 2020 15:00
Intervju

Äntligen skadefri – då har Jonatan Berggren exploderat. 20-åringen är trea i SHL:s poängliga och belöningen från landslagsledningen blev en plats i Tre Kronors Karjala-trupp – även om det tog tid innan Berggren svarade när Markus Åkerblom, assisterande förbundskapten, hörde av sig. ”Han störde när jag spelade Fortnite, så han fick ringa tre, fyra gånger”, säger Skellefteåforwarden och skrattar.


Karjala Tournament spelas i slutet av den här veckan och i truppen hittar vi hela åtta spelare från SHL som ska göra sin landslagsdebut. En av dem är Skellefteåforwarden Jonatan Berggren.

– Otroligt roligt. En positiv överraskning, säger Berggren.

Berggren fick beskedet att han skulle ta plats i Karjala-truppen från Tre Kronors assisterade förbundskapten Markus Åkerblom, men det tog en stund innan 20-åringen svarade när Åkerblom skulle meddela det positiva beskedet.

– Han störde mig när jag spelade Fortnite, haha. Han ringde tre, fyra gånger innan jag såg att det ringde, säger Berggren.

"Haft stolpe in"

Den Enköpings SK-fostrade forwarden flyttade till Skellefteå som 16-åring. Han debuterade i SHL säsongen 2017/18, men de två senaste säsongerna, när tanken var att han skulle etablera sig och ta nästa steg, har skador stört hans utveckling. 2018/19 blev det bara 16 matcher och förra säsongen blev det 24, men nu har han fått vara skadefri och då har Berggren visat varför Detroit Red Wings draftade honom i andra rundan, som nummer 33 totalt, 2018. 20-åringen har redan gjort 16 poäng och är med det trea i hela SHL:s poängliga.

– Jag har skapat mycket tidigare år, men nu har det varit mer stolpe in än stolpe ut. Såklart är jag glad att det har gått bra, säger Berggren.

Har har redan nu, efter 13 spelade matcher, slagit personligt rekord i antal poäng under en SHL-säsong, och han medger att han har varit lite frustrerad tidigare säsonger över att poängen inte har trillat in i den takt som han hade hoppats på.

– Såklart har det varit det. När puckarna inte går in tar det på självförtroendet. Jag skulle säga att jag är en poängspelare och ju mer poäng jag gör desto bättre mår jag skulle jag säga.

Hur har du hanterat det då det gått lite motigt i poängproduktionen?

– Det viktigaste är ändå att man gör en bra match. Skapar man mycket trillar puckarna in till slut och det har jag märkt den här säsongen, säger han.

Moget resonerat.

– Det är brorsan (Jesper, 31) som har sagt det, säger Jonatan Berggren och skrattar.

Var har brorsan betytt för dig?

– Han har följt med mig och han var min ungdomstränare i Enköping. Lite cred måste man ge honom, men det har inte varit lätt alla gånger. När jag hade gjort en dålig match stod han och skrek på mig och jag skrek tillbaka. Men något gott har det kommit ur det.

Vad har du framförallt lärt dig av honom?

– Det vette tusan. Han är mer bara en pådrivare, säger Jonatan Berggren.

Du vill inte ge honom för mycket cred?

– Haha, exakt. Säger jag för mycket kommer jag få höra det resten av livet.

Tre Skellefteåspelare i truppen

Berggren är inte ensam från Skellefteå i Karjalatruppen. Även Andreas Wingerli och Jesper Frödén finns med till Finland, vilket Berggren uppskattar.

– Det ger en trygghet. Jag känner inte så många här. Det är några jag har stött på och spelat med, men det är en trygghet att ha Frödén och Wingerli med som jag känner väldigt bra, säger han.

Hur mycket har du följt Tre Kronor under uppväxten?

– Jag har kollat alla VM-turneringar och suttit i tv-soffan så fort landslaget har spelat. Det har varit en stor dröm att spela i landslaget. Jag är stolt och ruggigt glad, säger Berggren.

"Pappa skulle ha varit stolt"

En viktig person för Jonatan Berggren som dock inte kommer att kunna se hans landslagsdebut är pappa Håkan, som gick bort i cancer när Jonatan var 13 år.

– Han skulle ha varit stolt. Han var den som gjorde att jag började spela och han lärde mig allt med skridskoåkningen, som jag tyckte var ruggigt tråkigt då men som har hjälpt mig otroligt mycket. Jag är väldigt tacksam för det.

Han tryckte mycket på just skridskoåkningen?

– Ja, vi körde många skridskoövningar. Jag ville bara spela med puck, men man fick alltid åka de där övningarna i början av ispassen, säger Berggren.

Tre Kronor inleder Karjala Tournament på torsdag mot Tjeckien.