Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

18 juli 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Mattias Tedenby återvänt till HV71 och fyra nyligen draftade SHL-spelare har skrivit kontrakt med sina respektive NHL-klubbar.


Tedenby tillbaka i HV71

HV71 fortsätter att satsa inför återkomsten till SHL. Den senaste värvningen är återvändaren Mattias Tedenby, 32. Forwarden gör därmed sin tredje sejour i klubben. Han spelade i klubben fram till 2010. Därefter blev det fyra säsonger i Nordamerika (120 NHL-matcher). Mellan 2014 och 2019 gjorde han fem säsonger i HV71. 2019/20 spelade han i Schweiz och de två senaste säsongerna har han spelat i KHL (67 poäng på 98 matcher). Nu har Tedenby, som har tre SM-guld på meritlistan, skrivit på ett kontrakt till 2026 med Jönköpingsklubben.

– Fantastiskt att få komma tillbaka till HV71 som betyder så mycket för mig. Jag har saknat den härliga känslan i klubben och alla vänner man skaffat sig under åren i HV71 och ser fram emot att få spela inför HV-publiken igen. Jag har många fina minnen från mina tidigare år här och nu kommer jag hem för att skapa nya minnen, säger Mattias Tedenby till klubbens hemsida.

Leksand värvard kanadensisk forward

John Quenneville kommer att spela i Leksand de två kommande säsongerna. Det är en 26-årig forward som närmast kommer från ett år i ZSC Lions. Där gjorde han 37 poäng på 46 matcher den gångna säsongen. John, som är bror till David Quenneville i Oskarshamn, har under karriären gjort 42 NHL-matcher samt 190 matcher i NHL.

– Vi hade John på vår radar redan inför förra säsongen. Då blev det inget men det är desto roligare att vi nu lyckats få John till Leksand. I John får vi en spelare som älskar att skjuta och som besitter ett väldigt bra skott. Han tar sig in i de ytor som krävs för att vara ett offensivt hot. Han är en bra skridskoåkare, är aggressiv och vi gillar hans ambition att utvecklas i vår miljö för att få en ny chans i NHL i framtiden, säger Leksands GM Thomas Johansson om klubbens senaste värvning.

Ekbom slutar

Backen Viktor Ekbom har bestämt sig för att avsluta ishockeykarriären. De fyra senaste säsongerna har han tillhört Frölunda och där var han blannd annat med och vann SM-guld 2019.

– En otroligt omtyckt kille av spelare och ledare, som alltid offrade och gav allt för klubben, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Ekbom debuterade i SHL säsongen 2008/09 i Linköping och utöver LHC och Frölunda har han även spelat SHL-hockey i Örebro. Totalt har Ekbom gjort 502 matcher i SHL. På meritlistan finns även sex landskamper.

Fyra spelare skriver NHL-kontrakt

Dennis Hildeby (Färjestad), Marco Kasper (Rögle), Elias Salomonsson (Skellefteå) och Ludwig Persson (Frölunda) har alla skrivit på ett NHL-avtal den gångna veckan.

Hildeby, som stod sju SHL-matcher den gångna säsongen, draftades nyligen av Toronto Maple Leafs – som nummer 122 totalt. Nu har han skrivit på ett treårskontrakt med Toronto.

Marco Kasper gick som nummer 8 i draften i år, och han valdes av Detroit Red Wings. Den österrikiske centern har signerat ett kontrakt över tre säsonger med Red Wings.

Även Elias Salomonsson har skrivit på ett treårigt NHL-kontrakt, med Winnipeg Jets. Klubben som draftade honom i den andra rundan, som nummer 55 totalt.

Den fjärde SHL-spelaren att skriva på ett NHL-kontrakt den gångna veckan är Ludwig Persson. Forwarden gjorde tio SHL-matcher med Frölunda den gångna säsongen och nu har han skrivit på för tre år med Washington Capitals, som i somras draftade Persson i den tredje rundan, som nummer 85 totalt.